Waarom de studie PWPO in Nijmegen?

Hoe geef je basisschoolleerlingen zo goed mogelijk les? Dát is waar het om draait bij de bachelor Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs (PWPO). PWPO is de eerste en enige volledig universitaire bacheloropleiding van Nederland die je opleidt tot leerkracht in het basisonderwijs. Deze unieke, driejarige bachelor daagt je uit les te geven in het basisonderwijs aan de hand van wetenschappelijke inzichten. Een effectieve les ontwerpen, leerlingen bij de les houden, kinderen met een stoornis begeleiden: je leert het allemaal en zoveel mogelijk op basis van wetenschappelijke inzichten. Je krijgt daarvoor les op de universiteit en past wat je daar leert direct toe op de stages in elk jaar van de opleiding. Theorie en praktijk gaan zo hand in hand. In de kleinschalige opleiding leer je medestudenten persoonlijk kennen en word je intensief begeleid door enthousiaste docenten, maar natuurlijk ook door de leerkracht in je stageklas. Je ontwikkelt zo alle praktische vaardigheden die een leerkracht nodig heeft, maar weet ook goed uit te leggen waarom je doet wat je doet. Door je stevige wetenschappelijke basis en de ruime stage-ervaring sta jij straks zelfverzekerd voor de klas!

Naast het feit dat deze bachelor je voorbereidt op het vak van de leerkracht ben je ook voorbereid op het volgen van diverse masters waarmee je naast leerkracht bijvoorbeeld ook als curriculumontwerper, (ortho)pedagoog, onderwijswetenschapper of onderzoeker aan de slag kunt.

Wil je meer weten over wat de Radboud Universiteit je te bieden heeft?

Waarom Radboud Universiteit?

'Lesgeven is kennis overbrengen, interactie, dus zonder goede docenten geen goed onderwijs.'

Prof. dr. Anna Bosman

'Zonder goede docenten geen goed onderwijs... opener deur bestaat niet. Of het nu gaat over primair, voortgezet of hoger onderwijs, onderwijs staat of valt met de kwaliteit van de man of vrouw voor de klas. Maar wat is eigenlijk een goede docent, hoe meet je de kwaliteiten van een docent, aan welke criteria moet hij of zij dan voldoen? Prof. dr. Anna Bosman mag op die vragen dan niet alle antwoorden hebben, ze heeft er wel duidelijke ideeën over en startte daarom in september 2017 aan de Radboud Universiteit de eerste opleiding PWPO, Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs, in Nederland.

In haar opleiding PWPO sluit Bosman aan bij de opvatting van Marcel Schmeier, onderwijsadviseur taal en rekenen, zelf jarenlang docent in het basisonderwijs, die zich verzet tegen de romantische opvatting, dat kinderen zelf tot leren zouden komen, als we hen maar in een rijke leeromgeving plaatsen en hen op de achtergrond coachen. 'Wetenschappelijk is bewezen, dat directe instructie effectief is. Omdat Schmeier zelf jarenlang voor de klas heeft gestaan, weet hij deze methode te vertalen naar de dagelijkse praktijk.'

Wil je meer lezen over docent hoogleraar Bosman en haar visie op onderwijs? Lees het hele artikel hier (pdf, 389 kB).

Portret Anna Bosman