Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
De sfeer op de campus sprak me vanaf het eerste moment aan. Ik voelde me best snel thuis, dit gevoel had ik niet in andere steden. Ik vond het vooral fijn dat de campus niet zo groot was en dat de campus dicht bij het centrum lag.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?
De overgang is behoorlijk groot. Vooral voor een studie als Pedagogische Wetenschappen. Dit komt omdat deze studie gemiddeld weinig contacturen heeft en veel studenten heeft, waardoor je wat minder individuele aandacht krijgt dan op de middelbare school. Van elke dag met dezelfde klas op school zitten, ga je naar grote collegezalen met honderden studenten en heel veel zelfstudie. Ik heb dit als heel positief ervaren. Ik was namelijk best wel klaar met de middelbare school na 6 jaar en was echt toe aan vrijheid en zelfstandigheid, maar ik snap heel goed dat anderen het wel een enorme stap vinden. De opleiding geeft daar goede begeleiding in. Je hebt namelijk in het eerste jaar een mentor waar je minimaal twee keer per jaar individueel mee afspreekt en die vraagt hoe het met je gaat en waar je tegen aanloopt. Verder zijn er genoeg mensen die je willen helpen als je tegen dingen aanloopt.
Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?
Ik vind opvoeding en ontwikkeling van kinderen ontzettend interessant. De invloed van opvoeding op de ontwikkeling van een kind is groot. Veel problemen die mensen hebben, kunnen worden teruggeleid naar opvoeding. Daarom is opvoeding erg belangrijk en vind ik het interessant om me daar in te verdiepen en om later hopelijk gezinnen te helpen die problemen ervaren met opvoeding. Wat me specifiek aanspreekt in Nijmegen is dat je vanaf jaar 1 al kennis maakt met het werkveld! Dit is heel tof, omdat de meeste universitaire studies vooral theoretisch zijn. Alleen in Nijmegen bij Pedagogische Wetenschappen duik je vanaf jaar 1 al de praktijk in, ontzettend leerzaam.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten of onderzoekers.
Ik vind de sfeer op zich wel goed. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik niet heel veel op de universiteit ben en ook weinig tot geen contact heb met docenten. Ik studeer vooral thuis en heb daarbuiten een geweldig studentenleven. Daarom kan ik niet heel veel zeggen over de sfeer en het contact tussen studenten en docenten.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Ik heb net mijn bachelor gehaald. In september begin met de master Pedagogische Wetenschappen en de specialisatie Angst- en Stemmingsstoornissen. Na deze master wil ik aan de slag als orthopedagoog.
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Nijmegen is een fantastische studentenstad. Er wonen heel veel studenten en dat maakt de sfeer ontzettend leuk. We hebben bijvoorbeeld een Waalstrand waar de hele zomer elke dag gechilld wordt. Verder is de stad niet zo groot. Veel studenten noemen het daarom ook wel een groot dorp. Dit vind ik heel fijn omdat ik zelf uit een klein dorpje kom en een stad als Amsterdam veel te groot en te massaal vind.
Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?
Ik heb meerdere keren de open dag bezocht en heb een keer een meeloopdag gedaan. Vooral de meeloopdag vond ik ontzettend waardevol. Dan krijg je namelijk een realistisch beeld van de studie omdat je op een 'gewone' dag met een student meeloopt. Tijdens een open dag laat de universiteit zich natuurlijk van haar beste kant zien, maar bij een meeloopdag ervaar je echt hoe het is om student te zijn. Daarnaast heb je de mogelijkheid om al je vragen te stellen aan je meeloopstudent, deze drempel ligt veel lager dan bij een open dag vind ik.
Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Ga vooral vaak naar de universiteit en de stad toe. Loop een rondje en volg je gevoel! Dat is het belangrijkste denk ik. Dat je het gevoel hebt dat je je in een bepaalde stad ziet rondlopen en dat je je thuis voelt! Dit kun je niet via internet zien of lezen. Hiervoor moet je echt naar de stad zelf gaan. Tot slot: kies een studie die je leuk vindt. Let bijvoorbeeld niet te veel op banenkans, want dat kan zo veranderen in de 5 jaar dat jij studeert.