Politicologie afbeelding UN
Beste Studies EW 2023

BachelorPoliticologie

Politicologen onderzoeken hoe mensen hun samenleving organiseren. Ze bestuderen machtsrelaties, internationale en binnenlandse conflicten, en ontwikkelingen zoals populisme, klimaatactivisme en polarisatie. Ontdek wie de macht in handen heeft en hoe de politieke verhoudingen zijn op nationaal, Europees én internationaal niveau.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Je wilt je verdiepen in actuele vraagstukken over oorlog en internationale samenwerking.
  • Je wilt leren zelf goed onderzoek te doen waarmee je de politieke wereld om je heen kunt verklaren en je wil kritisch kunnen reflecteren op onderzoek en beweringen van anderen.
  • Je bent geïnteresseerd in aandacht voor filosofische en ethische vragen over de betekenis van bijvoorbeeld vrijheid, rechtvaardigheid en politieke representatie.
  • Op basis van Elseviers 'Beste Studies 2023' krijgt deze bachelor een bronzen medaille;
  • Deze bachelor is beoordeeld als ‘beste binnen het vakgebied’ volgens de Keuzegids Universiteiten 2024.
Waarom?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Docenten stimuleren discussie over de stof in kleine werkgroepen. Ik vond dat erg prettig. Je voelt je bij politicologie geen nummer. Er is persoonlijke aandacht voor jou als student.
Portret Puck Sanders
Puck Sanders Omgevingsmanager bij energiebedrijf Vattenfall Het verhaal van Puck
Kennismaken

Wat ga je leren?

Tijdens de bacheloropleiding Politicologie bestudeer je binnen- én buitenlandse politiek. Je onderzoekt machtsprocessen tussen mensen, groepen en landen, maar ook de verhoudingen binnen en tussen politieke partijen en non-gouvernementele organisaties. Je verdiept je in actuele vraagstukken van oorlog, vrede, democratie, politieke representatie en sociale bewegingen. Daarnaast ontwikkel je onderzoeks- en communicatievaardigheden, en leer je zorgvuldig en kritisch te reflecteren op de morele keuzes die in de politiek (zouden moeten) worden gemaakt.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

De kennis en vaardigheden die politicologen hebben zijn nuttig in de politiek, maar dat niet alleen. Ook voor een mensenrechtenorganisatie, een vakbeweging, een organisatieadviseur, een onderzoeksbureau of zelfs een team van experts in de financiële sector is een politicoloog een belangrijke aanwinst.  Tijdens je studie ontdek je waar je interesses liggen. Tijdens je studie kun je je dan daarin specialiseren, eventueel met behulp van een stage. Dit helpt je bij het maken van weloverwogen keuzes voor je toekomstige loopbaan.

Na de bachelor vervolgen de meeste studenten hun studie met een masteropleiding. Met een master kun je je specialiseren in een bepaalde richting. De studieadviseur kan je meer vertellen over jouw doorstroommogelijkheden na de bachelor.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld