Gijs Weijkamp

Portret Gijs Weijkamp
De sfeer op de campus sprak me meteen aan en de opleiding stond goed aangeschreven vergeleken met de rest van Nederland.
Naam
Gijs Weijkamp
Opleiding
Politicologie
Startdatum studie
Vooropleiding
VWO, E&M

Student Gijs Weijkamp volgt de bacheloropleiding Politicologie aan de Radboud Universiteit. 

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Ik wist zeker dat ik voor de Radboud Universiteit wilde kiezen na het bezoeken van de Open dag en een Proefstudeerdag. De sfeer op de campus sprak me meteen aan en de opleiding stond goed aangeschreven vergeleken met de rest van Nederland.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

De overgang van de middelbare school naar de universiteit verliep vrij soepel. Aan het begin van je studie krijg je een mentor die je begeleidt met problemen en ervoor zorgt dat je middelbare schoolcarriere goed aansluit op de universiteit. Bij het vak Academische Vaardigheden leerde ik tevens de basisvaardigheden die je nodig hebt om de rest van de studie te doorlopen, zoals onderzoek doen, academisch schrijven en presenteren.

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Wat me het meest aanspreekt in de bachelor, is de combinatie tussen de drie disciplines van Politicologie: Vergelijkende Politicologie, Politieke Theorie en Internationale Betrekkingen. Hierdoor leer je een bepaald onderwerp vanuit meerdere perspectieven te bekijken. De uitdaging van de studie ligt voor mij in het samenbrengen van en het leggen van verbanden tussen deze drie disciplines. Naast deze drie disciplines krijg je ook een inleiding in een aantal onderwerpen die je tijdens de opleiding veel tegenkomt, zoals economie, rechten en filosofie. Deze vakken volg je in het eerste jaar, waardoor je een goede basis hebt om verder de diepte in te gaan in de rest van de studie.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

Tijdens de opleiding heb je colleges met soms 150 studenten of meer in één zaal, maar ook kleinschalige werkgroepen met maximaal 30 studenten. Docenten staan altijd open voor vragen, opmerkingen of suggesties. De relatie tussen de student en de docent is daardoor erg informeel, je kunt altijd een praatje met ze maken. Politicologie in Nijmegen is een relatief kleinschalige opleiding en iedereen kent iedereen. Studievereniging ismus organiseert veel activiteiten, zowel formeel als informeel, waardoor je al gauw een band met elkaar opbouwt.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Na het behalen van mijn bachelordiploma wil ik een masteropleiding volgen, waarschijnlijk in de richting van internationale betrekkingen.
Na mijn universitaire carrière zou ik graag willen werken in de diplomatie of voor een internationale organisatie.

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Vorig collegejaar was ik onderdeel van de formele activiteitencommissie van studievereniging ismus. Dit is een leuke functie naast je opleiding: je leert veel nieuwe mensen kennen en het is ontzettend leuk (maar ook uitdagend) om activiteiten voor studenten te organiseren.
Onze commissie was verantwoordelijk voor het organiseren van excursies en lezingen op locatie. Zo hebben we vorig jaar het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het parlement van Nordrhein-Westfalen, en een aantal TV-opnames bezocht!

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Nijmegen is een echte studentenstad waar altijd iets te beleven is! Er zijn tal van organisaties waarbij je je kan aansluiten, van sportclubs tot gezelligheidsverenigingen. Wat me vooral aanspreekt aan Nijmegen is het dorpse gevoel. Het is een grote stad, maar zo voelt het niet! Je zult je hier snel thuis voelen!

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik heb eerst de Open dag bezocht, dit was een goede activiteit om kennis te maken met de universiteit en om meer te weten te weten te komen over verschillende opleidingen. Na de Open dag heb ik de Proefstudeerdag van Politicologie bezocht, waar je echt ingaat op de inhoud op de opleiding en je zelf ook aan de slag gaat met onderwerpen die je tijdens de opleiding tegenkomt!

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Haal alles uit je studententijd! De universiteit biedt naast je opleiding zoveel andere opties die je verder kunnen brengen. Tijdens de opleiding Politicologie is er bijvoorbeeld de ruimte om naar het buitenland te gaan, een stage te lopen, of om keuzevakken van andere opleidingen te volgen. Maak hier vooral gebruik van!
Ik heb in die periode een half jaar in de Verenigde Staten gestudeerd en dat is de beste keus die ik ooit heb kunnen maken!

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.