Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
Zelf volg ik de bachelor Politicologie aan de Radboud Universiteit. Politicologie aan de Radboud Universiteit staat aangeschreven als de beste in zijn soort binnen Nederland. Daarbij is de Politicologie bachelor aan de RU de enige Bachelor of Science, in plaats van een Bachelor of Arts. Dit vind ik persoonlijk erg fijn, omdat ik hierdoor weet dat ik op een andere, meer wetenschappelijke manier wordt opgeleid tot politicoloog.
Daarnaast vind ik de campus van de RU erg fijn. De gebouwen staan niet te dicht bij elkaar, waardoor de campus niet een soort afgezonderd blok wordt. Alle gebouwen binnen de campus zijn echter wel makkelijk bereikbaar binnen een loopafstand/fietsafstand met een prettige radius.
Als laatste wil ik natuurlijk toevoegen dat ik de Radboud Universiteit heb gekozen, omdat deze in het prachtige Nijmegen staat. Nijmegen is één van de leukste studentensteden van Nederland. Dit heeft dus zeker bijgedragen aan mijn keuze voor de RU.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?
De overgang van de middelbare school naar de universiteit vond ik niet heel lastig. Daarbij moet ik zeggen dat ik na mijn middelbare school een tussenjaar heb gehad, waardoor de overgang minder direct was. Ook begon ik met studeren in 2020. Dit betekent dat ik in mijn eerste collegejaar zeker 75% van de tijd online college/werkgroep had. Dit was vooral gek.
Wat betreft begeleiding, heb ik ervaren dat ik mijn docenten makkelijk kon bereiken. Voor overige vragen kon ik mijn intro-ouders ook altijd een berichtje sturen. Ik denk vooral dat een fijne introductie, intro-groep en intro-ouders hebben erg voordelig is in het begin van je studietijd. Aan deze periode en mensen heb ik veel gehad aan het begin van mijn studie (en nog steeds).
Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?
Wat ik leuk vind aan Politicologie is het feit dat het actualiteit en praktijk samenvoegt met theorie en geschiedenis m.b.t. politiek, de maatschappij en de wereld. Politicologie is onderverdeeld in drie hoofdrichtingen: internationale betrekkingen, vergelijkende politiek en politieke theorie. De cursussen van de bachelor vallen ook allemaal apart binnen één van deze richtingen, naast de methode-cursussen. Dit brengt teweeg dat je per blok een fijne variatie hebt aan cursussen. Mocht je een specifiek onderwerp/cursus minder interessant of leuk vinden, dan wordt je na deze cursus weer geprikkeld door een heel ander topic binnen politicologie. Dit is erg fijn.
De methode-cursussen zijn voor mij het meest uitdagend. Hiermee doel ik dus op de statistiek van de studie en de onderzoeks-cursussen.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten of onderzoekers.
De sfeer binnen de opleiding is top. Dit komt vooral omdat ik erg actief ben bij de studievereniging. Hierdoor leer je zowel mensen van jouw eigen jaar beter kennen, maar ook studenten van andere jaarlagen. Zij kunnen jou zowel soms helpen met kennis over cursussen die zij bijvoorbeeld al hebben gehad, maar los van de studie is het heel fijn om contact te hebben met studenten die al langer student zijn. Zo heb ik dit in ieder geval ervaren. Daarbij vind ik het ook leuk, nu ik zelf ouderejaars ben, om contact te hebben met studenten die eerstejaars of tweedejaars zijn. Misschien dat ik hen namelijk op die manier dezelfde ervaring kan geven als die ik heb gehad.
Het contact met de docenten is prima. Er zijn, wederom door toedoen van organisatie van de studievereniging, meerdere docentenborrels geweest, waarbij studenten met docenten hebben kunnen kletsen. Ik heb op alle borrels die ik heb meegemaakt met meerdere docenten kunnen praten en dit is erg prettig. Zo heb je informeel meer contact met degenen die jou onderwijzen. Los van deze borrels ervaar ik contact opnemen met de docenten of onderzoekers als erg laagdrempelig en fijn.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Helaas wil ik na mijn studie de Radboud Universiteit gaan verlaten. Ik ben van plan om de Master Food Quality Management te gaan doen aan Wageningen University and Research. Dit is omdat ik toch meer aangetrokken ben tot management in het algemeen, in plaats van specifiek de publieke manier van management in de politiek. Mijn bèta-achtergrond op de middelbare school maakt dat ik het bèta in biologie en scheikunde mis. Daarbij interesseer ik mij heel erg in de voedingsmiddelensector en industrie, zowel de bèta-kant hiervan, als in het bijzonder de politieke, maatschappelijke kant van deze industrie. Jammer voor mij wordt er geen dergelijke master aangeboden door de RU, waardoor ik onze universiteit wel ga achterlaten volgend jaar.
Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?
Ja, ik ben erg actief bij de studievereniging. Deze betrokkenheid heeft zich gevormd tot het doen van een bestuursjaar bij mijn studievereniging. Dit was erg intrigerend, intensief, maar ontzettend leuk en leerzaam. Betrokken zijn bij de studievereniging is één van de beste keuzes die ik heb gemaakt en ik zou het iedereen aanraden. Je maakt er vrienden voor het leven.
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Nijmegen is een echte studentenstad. Je hebt er alles, maar het is niet té groot. Je bent overal in een tijdspanne van maximaal 30 minuten. Ook vind ik het heel fijn dat het corporale studentenleven niet zo groot is in Nijmegen. Er zijn een aantal disputen en studentenverenigingen, maar deze nemen niet de overhand in de stad en deze zijn niet heel corporaal. Studie-, sport- en culturele verenigingen zijn in Nijmegen heel erg groot en dat vind ik erg leuk.
Zoals men zegt, Nijmegen is een groot dorp, en dit is wel een beetje waar. Als je in Nijmegen studeert en wellicht bij een vereniging actief wordt, leer je snel veel mensen kennen. Dit merk je als je in de stad of op de campus rondloopt. Uiteindelijk zal je, overal waar je komt, een bekend gezicht tegenkomen en dit is erg leuk!
Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?
In mijn middelbare schooltijd heb ik heel wat voorlichtingsactiviteiten bezocht. Mijn keuze om aan de RU te gaan studeren is echter begonnen de corona-tijd al was begonnen. Hierdoor heb ik alleen een online Open Dag gehad van de RU, als ik het mij goed herinner. Daarentegen heb ik de RU tijdens deze periode zelf bezocht om de stad en de universiteit desalniettemin te bekijken. Dit was eigenlijk het meest waardevol, haha.
Los van mijn ervaring aan de RU, heb aan andere universiteiten alle voorlichtingsactiviteiten ervaren als waardevol. Ik heb zowel meerdere Open Dagen, als meeloopdagen, als proefstudeerdagen bijgewoond. Deze hebben allemaal, stuk voor stuk, bijgedragen aan mijn keuze om dus niet bij die specifieke universiteit te studeren/ niet die specifieke studie te gaan doen.
Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Bezoek zoveel mogelijk voorlichtingsactiviteiten, zou ik zeggen!
Nog belangrijker vind ik het om vooral je gevoel te volgen. Zoals in mijn situatie het geval was; ik heb gekozen voor een universiteit, studie en stad, terwijl Nederland op slot was, en zo dus ook de universiteit en de faciliteiten in de stad. Desalniettemin had ik een goed gevoel over alles in Nijmegen en ik heb geen seconde spijt gehad van mijn keuze. Volg dus je gevoel.
Daarbij is mijn derde advies, als je je gevoel niet helemaal kunt plaatsen: Maak gewoon een keuze. Het is ook oké als je het nog niet helemaal zeker weet. Soms moet je een keuze maken, om daarna te bepalen of iets het wel of niet is en soms kun je de zekerheid nog niet ervaren voordat je deze keuze hebt gemaakt. Het is oké als je dan toch besluit iets anders te gaan doen. Velen die jou voor waren.