Wat kun je ermee?

Politicologie in Nijmegen staat erom bekend dat we studenten veel kennis en vaardigheden mee geven. Afgestudeerden worden in het bijzonder gewaardeerd om hun analytische en kritische vaardigheden. Dat betekent dat onze politicologen in staat zijn om ‘het grote plaatje’ te zien; ze snappen hoe machtsverhoudingen van invloed zijn en zijn in staat onderzoek te doen of dat van anderen goed te beoordelen. Ook doorzien ze achterliggende motieven en ideologieën, en kunnen ze helder communiceren. Zowel schriftelijk als mondeling.

Arbeidsmarktperspectief

De kennis en vaardigheden die politicologen hebben zijn nuttig in de politiek, maar dat niet alleen. Ook voor een mensenrechtenorganisatie, een vakbeweging, een organisatieadviseur, een onderzoeksbureau of zelfs een team van experts in de financiële sector is een politicoloog een belangrijke aanwinst.  Tijdens je studie ontdek je waar je interesses liggen. Tijdens je studie kun je je dan daarin specialiseren, eventueel met behulp van een stage. Dit helpt je bij het maken van weloverwogen keuzes voor je toekomstige loopbaan.

Na de bachelor vervolgen de meeste studenten hun studie met een masteropleiding. Met een master kun je je specialiseren in een bepaalde richting. De studieadviseur kan je meer vertellen over jouw doorstroommogelijkheden na de bachelor.

Mogelijke beroepen

  • Beleidsmaker bij een ministerie, gemeente of provincie
  • Fractiemedewerker bij een politieke partij
  • Consultant in de private of publieke sector
  • Strategisch adviseur in een internationale organisatie of in het bedrijfsleven
  • Universitair docent of docent Maatschappijleer op een middelbare school
  • Projectmedewerker bij non-gouvernementele en maatschappelijke organisaties
  • Campagnemedewerker in de private of publieke sector
  • Onderzoeker aan een universiteit of bij een onderzoeksinstituut
  • Journalist of redacteur bij een uitgeverij, krant of vakblad

Door naar een master

Na het behalen van je bachelor kun je de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten kiezen na hun bachelor voor een master. Het behalen van een master biedt je verschillende voordelen. Een daarvan is dat je doorgroeimogelijkheden groter zijn. Met een bachelordiploma Politicologie aan de Radboud Universiteit kun je doorstromen naar een van onze masteropleidingen:

Arbeidsmarktoriëntatie: maak werk van je studie!

Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst. Zo heeft elke faculteit een Career Service, waar je terecht kunt met vragen over en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie. Zij bieden onder andere loopbaanadviesgesprekken en vaardigheidstrainingen aan. Je kunt ook bij hen terecht als je een aantal maanden praktijkervaring wil opdoen door stage te lopen. Daarnaast bieden we bij Politicologie studenten ook de mogelijkheid om kennis te maken met het werkveld door een dag mee te lopen met oud-studenten, te netwerken bij alumni-bijeenkomsten en gastcolleges van professionals uit de praktijk bij te wonen.