Hoe maak ik een profielkeuze?

Je zit in de derde klas van het vwo en je moet je profiel gaan kiezen. Maar hoe maak je de juiste profielkeuze? Op deze pagina vind je de vier stappen die helpen bij het maken van je profielkeuze.

Stappenplan

  1. Stap 1: Wat vind ik leuk, wie ben ik?

    Hoe kom je erachter wat je leuk vindt? Door er veel over te praten en jezelf vragen te stellen. Onderstaande tools kunnen helpen.

    • Download hieronder het Profielkeuze Workshop-formulier waarin handige vragen staan, die je kunt stellen aan jezelf, familie of vrienden.
    • Maak een aantal interessetestjes. Bedenk wel dat wat er uit het testje komt, niet per se hoeft te kloppen met jouw gedachten over wat je wel of niet leuk vindt. Het geeft je wel iets om over na te denken. Het is goed om de resultaten ook te bespreken met familie of vrienden.
    • De Profielkeuzetool helpt je snel en eenvoudig bij het kiezen van je profiel en bijbehorende vakken. Binnen enkele minuten krijg je inzicht in mogelijke aansluitende extra vakken.
    • Speel het profielkeuzespel ProfiLeren . Hierbij ga je aan de slag met allerlei eigenschappen- , activiteiten- en beroepenkaarten. Welke eigenschappen en activiteiten passen er het beste bij welk beroep en waarom? We verkopen dit spel tegen de kostprijs.
  2. Stap 2: Verdiep je in de profielen

    Het kiezen van een profiel is de eerste stap richting je studiekeuze. Daarom is het goed wanneer je uitgebreid bekijkt welke vakken je leuk vindt en welke profielen daarbij passen.
    Er zijn vier profielen die je kunt kiezen:

    • Cultuur & Maatschappij is een breed profiel, gericht op taal, communicatie, geschiedenis, kunst en maatschappelijke onderwerpen als rechten, politiek, onderwijs en hulpverlening.
    • Economie & Maatschappij is een breed profiel, gericht op de financiële kant van de maatschappij.
    • Natuur & Gezondheid is gericht op de medische en biologische wereld.
    • Natuur & Techniek is een exact profiel, gericht op techniek en wetenschap.

    Meer informatie

  3. Stap 3: Verdiep je in studies en toelatingseisen

    Er zijn binnen het wo meer dan 400 bacheloropleidingen en bij veel studies kun je instromen met elk profiel, maar er zijn uitzonderingen! Ga dus goed na welke studies er zijn, welke richting je op wilt en met welk profiel je wordt toegelaten. 

  4. Stap 4: Leer van ervaringen en keuzedilemma's van onze studenten

    Bij het maken van een profielkeuze kun je voor verschillende vragen komen te staan. Leer van de ervaringen en adviezen van anderen.

    Bekijk profielkeuzedilemma's van huidige studenten