Cor van Halen

Cor van Halen
Overigens leer ik ook weer van de studenten, met hun eigentijdse kijk op dingen verrassen ze me met waardevolle discussies en rake, scherpe visies.
Naam
Cor van Halen
Opleiding
Psychologie
Huidige functie
Senior Docent

Cor van Halen is senior docent aan de Radboud Universiteit.

Kun je jezelf voorstellen?

In Nijmegen startte ik de studie Culturele Psychologie, maar inmiddels is deze richting er niet meer. Na mijn studie schreef ik mijn proefschrift in Groningen. Het lukte me niet om lang weg te blijven uit de stad aan de Waal en ik kwam terug als universitair docent van de afdeling Sociale- en Cultuurpsychologie. Ik vond het achteraf een ontzettend goede move om naar een andere academische setting te gaan. Ik kwam in aanraking met een nieuwe werkomgeving met een andere visie op wetenschap en een andere aanpak. 

Ik geef veel onderwijs, van de inleiding in de sociale en cultuurpsychologie in het eerste jaar tot het begeleiden van masterstudenten. Daarnaast ben ik onderwijscoördinator en denk ik mee over de ontwikkelingen binnen ons onderwijs. In Nijmegen dragen we kritisch na leren denken een warm hart toe, en als student psychologie word je daarom wel een beetje in het diepe gegooid. Deze autonomie wordt door studenten én docenten als heel waardevol ervaren. 

Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan studeren/werken? Wat maakt dit vakgebied zo interessant?

Sociaal gedrag vind ik van kinds af aan al boeiend. In de wetenschap is dit een moeilijk onderwerp om te onderzoeken: Wat eist de omgeving van iemand? Hoe leren mensen deel uit te maken van een groep of gemeenschap? Hoe is de mens als enige diersoort erin geslaagd om haar eigen omgeving te creëren? Met name in de sociale psychologie is het een uitdaging om alle factoren die meespelen, en dat zijn er een hoop, te integreren. 

Wat vind je het mooist aan het docentschap?

Voorop staat het schetsen van een referentiekader in mijn onderwijs, dit vind ik het allermooiste. Niet zozeer het aanleren van alleen de inhoud, maar een manier van denken. Het is mijn uitdaging om studenten aan te moedigen om verder te kijken dan de eerste indruk. Sociale- en cultuurpsychologie is bij uitstek actueel: het draait immers om het dagelijks leven. De kunst is om het empirische onderzoek (de wetenschap) te verweven in het wereldbeeld van de student. Het liefste sluit ik met dat onderzoek aan op hun eigen leefwereld. Zo gaf ik een college over sociale media, voor studenten natuurlijk een herkenbaar en belangrijk onderwerp. 

Psychologie is een relatief massale studie aan de Radboud Universiteit. Het inspirerende aan het docentschap is dat je ondanks deze grote groep ook op een individueel niveau studenten weet te fascineren. Het ondersteunen in hun ontwikkeling en helpen betrokken te raken bij alles wat de studie kan bieden. Overigens leer ik ook weer van de studenten, met hun eigentijdse kijk op dingen verrassen ze me met waardevolle discussies en rake, scherpe visies. Deze wisselwerking motiveert mij enorm. 

Waar doe je momenteel zelf onderzoek naar?

Zoals mijn achtergrond misschien al doet vermoeden ben ik geïnteresseerd in sociaal gedrag. Nog specifieker ben ik nieuwsgierig naar het raakvlak tussen cognitieve- en cultuurpsychologie. In de literatuur is dit ook een onderwerp dat steeds meer de nodige aandacht krijgt! In mijn eigen onderzoeken ben veel met identiteit bezig geweest. Wie ben ik eigenlijk? Wat maakt dat ik ‘ik’ ben? Wat is er nodig voor een herkenbare identiteit? Individuele vragen die een sociaal antwoord vereisen. 

Momenteel ben ik weinig bezig met actief onderzoek, al ik ben af en toe nog betrokken bij onderzoekslijnen. Gelukkig kan ik mijn theoretische interesse kwijt in het lezen van literatuur om mijn colleges en onderwijs up-to-date te houden. En natuurlijk om mijn blijvende nieuwgierigheid te voeden in wat de mens beweegt. 

Welke tip heb je voor studenten die hun studiekeuze gaan maken?

Toen ik zelf eind jaren ’80 afstudeerde, stond het er niet goed voor met de baankans als psycholoog. Vanuit mijn omgeving en via het nieuws hoorde ik niet al te beste verhalen. Wat moest ik nou doen? Ondanks dat het er niet rooskleurig uitzag, volgde ik toch mijn hart bij de kansen die ik kreeg. Net als mijn medestudenten uit die tijd, kwam ik uiteindelijk terecht op een plek die helemaal paste bij mijn interesses. Misschien niet altijd op de meest voorspelbare manier, maar als student loopt je weg nooit volgens het boekje. Daarom ook mijn tip: volg je interesses, dát is je grootste kapitaal en kracht. Studeren doe je voor jezelf, dus je kunt maar beter iets zoeken wat bij je past. Wanneer je jezelf serieus neemt is de kans groot dat een leuke carrière op jouw pad terecht komt. Hoe? Daar kom je zelf wel achter!