Emma Koenders

Portret Emma Koenders
Ik vind het fijn dat Psychologie gaat over alles wat met mensen te maken heeft, waardoor je veel herkent uit je eigen leven.
Naam
Emma Koenders
Opleiding
Psychologie
Startdatum studie
Vooropleiding
VWO, E&M

Student Emma Koenders volgt de bacheloropleiding Psychologie aan de Radboud Universiteit. 

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Ik heb voor Psychologie in Nijmegen gekozen omdat het programma me erg aansprak. De eerste twee jaar blijft de studie breed en krijg je vakken uit alle deelgebieden. Pas in het derde jaar kies je een specialisatie. Perfect voor mensen die breed geïnteresseerd zijn en nog niet zeker weten wat ze willen, zoals ik! Daarnaast heeft de Radboud veel verschillende masters en onderzoeksmasters die goed staan aangeschreven. Het leek me fijn om na de bachelor in dezelfde stad te kunnen blijven. Als laatste werd ik overtuigd door de goede mogelijkheden om zonder studievertraging een halfjaar naar het buitenland te gaan om daar keuzevakken te volgen. Ik ben nu bezig met uitzoeken waar ik heen wil en welke vakken ik dan wil volgen. Daar is veel goede begeleiding bij en ze denken echt met je mee.

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Ik vind het fijn dat Psychologie gaat over alles wat met mensen te maken heeft, waardoor je veel herkent uit je eigen leven. Het spreekt me ook aan dat Psychologie zo'n brede opleiding is, je leert over van alles en nog wat. Tegelijkertijd kun je met je keuzevakken echt de diepte in. Ik ben net klaar met het tweede jaar, waarin je een paar "kernthema's" kan kiezen. Dit zijn hele gespecialiseerde vakken waarin je heel veel leert. Superinteressant!
Het meest uitdagend vind ik de meer praktische vakken, zoals gespreksvaardigheden of professionele vaardigheden. Daarin krijg je opdrachten en leer je op een goede manier met mensen/cliënten te praten. Dat is superleuk en een welkome afwisseling van je neus in de boeken, maar ook weleens confronterend.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

De sfeer is supergoed! Door de studievereniging SPiN heb ik al mijn vrienden leren kennen, en voelt de studie veel kleinschaliger dan hij eigenlijk is. Ik zou dan ook iedereen die hier komt studeren aanraden om bij SPiN te gaan. Je moet wel echt zelf aan de slag om mensen te leren kennen, het is niet zoals op de middelbare waarin je gewoon vrienden wordt met mensen uit je klas. Maar de mensen van Psychologie zijn heel open en accepterend, dat maakt de sfeer ook zo fijn!

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik wil waarschijnlijk een onderzoeksmaster gaan doen aan de Radboud. Op dit moment vind ik vooral sociale psychologie interessant, hoe je mensen kan beïnvloeden en hoe mensen elkaar beïnvloeden (bijvoorbeeld groepsgedrag). Maar ook taal en leren interesseert me, wat meer cognitieve psychologie is. Ik ben dus nieuwsgierig naar veel verschillende onderwerpen en daarom spreekt een onderzoeksmaster me aan! Daarbij leer je om op een wetenschappelijke manier onderzoek te doen naar allerlei verschillende dingen. Daarna wil ik misschien in het bedrijfsleven onderzoek gaan doen, of ik wil op de universiteit blijven en me verder specialiseren in één onderzoeksgebied.

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Ja, ik ben actief lid, wat betekent dat ik in een commissie zit. Ik organiseer met die commissie (een groepje van 5-7 psychologiestudenten) allerlei activiteiten voor de andere leden van SPiN. Er zijn superveel commissies waaruit je kan kiezen, en er zijn ook weekenden voor de actieve leden, waardoor je snel veel mensen leert kennen. Komend jaar organiseer ik het eerstejaarsweekend, waar alle eerstejaars psychologiestudenten elkaar, de vereniging en de studie kunnen leren kennen!

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Het is een relatief kleine stad en wordt echt overheerst door de studenten! Fietsers zijn duidelijk de baas in het verkeer en er zijn overal studentencafés, barren en restaurants in het centrum. Het is een heel gezellige stad en er worden ook veel dingen georganiseerd, zoals natuurlijk de legendarische vierdaagsefeesten! Ik voel me thuis in Nijmegen, zeker als ik in de zomer met een kleedje aan de Waal lig met vriendinnen.
Ook vind ik het fijn dat alles op fietsafstand is. De huizen van mijn vriendinnen, de campus en de stad liggen allemaal op maximaal een kwartier fietsen. Hierdoor spreek je snel even af voor een drankje. Ik zou dan ook iedereen aanraden om zo snel mogelijk op kamers te gaan als je dat wil!

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Begin met kiezen wat je wil studeren, en kijk dan vooral naar wat je leuk vindt, niet naar waar je het meeste geld mee kunt verdienen. Als je dat hebt gedaan, kun je altijd nog kijken waar. Proef de sfeer op verschillende universiteiten, want het is belangrijk dat je je thuis voelt op een campus. Kijk ook naar de verschillende programma's, want elke universiteit heeft zijn eigen specialisatie en identiteit. Wil je lang breed blijven of juist snel specialiseren? Dat heeft ook invloed op je keuze. En daarnaast: nu denk je misschien al helemaal te weten wat je wil, maar dat kan tijdens je studie nog veranderen! Toen ik begon, dacht ik zeker te weten dat ik de hersenen en cognitieve psychologie het meest interessant zou vinden, maar inmiddels vind ik heel veel andere gebieden ook leuk. Dus wat je ook kiest, geen zorgen, je toekomst ligt er nog niet mee vast. Je kunt daarna nog allerlei kanten op!