Jona Ververs

Student Psychologie
Het is echt een unieke kans om een half jaar in het buitenland te studeren!
Naam
Jona Ververs
Opleiding
Psychologie
Startdatum studie
Einddatum studie

Student Jona Ververs volgt de bacheloropleiding Psychologie aan de Radboud Universiteit en studeerde een half jaar in Valencia.

Hoe heb je de afweging gemaakt om wel of niet op uitwisseling te gaan?

Het idee om een half jaar in het buitenland te studeren spookte al sinds het begin van mijn studie door mijn hoofd. Nadat ik bij een vriendin op bezoek was geweest tijdens haar semester in het buitenland wist ik het zeker: ik wilde dit ook. Ik heb met de studieadviseur gekeken naar mijn studieplanning en ik heb andere vrienden gesproken over hun buitenland-ervaringen. Dat heeft me zeker geholpen!

Naar welk land, welke stad en welke universiteit ben je gegaan?

Mijn bestemming: Universitat de Valencia, en zoals de naam van de universiteit al verklapt, werd mijn toekomstige woonplaats Valencia in Spanje.  

Hoe kan je jezelf het beste voorbereiden?

Mijn allereerste voorbereiding was natuurlijk een motivatiebrief schrijven: ik heb hiervoor een hoop informatie opgezocht over de universiteit waar ik naartoe wilde en veel feedback op de brief gevraagd van mensen om mij heen. Toen ik eenmaal wist dat ik naar Valencia mocht, bereidde ik mezelf voor door contact te zoeken met studenten die daar zaten of hadden gezeten. Zo kon ik met al mijn vragen terecht, maar vooral ook wat hulp met het zoeken van een kamer. Ook heb ik een cursus Spaans gevolgd, helaas praten ze in Valencia zo snel dat ik het alsnog niet kon volgen...

Hoe is het studentenleven daar?

Het studentenleven in Valencia was écht fantastisch. Met ongeveer 85.000 studenten verspreid over de hele stad en alle universiteiten, kun je gerust zeggen dat er altijd wat te doen is. Er was voor ieder wat wils: een mooi strand, een cultureel historisch stadscentrum, extravagante (beach-)clubs en een hele hoop barretjes en terrasjes. Ook is park Turia zeker een aanrader, waarin de échte locals hun hardlooprondje deden of work-out voltooiden.

Wat was de grootste culturele schok?

Het enige minpuntje aan Valencia (of Spanje in zijn geheel): de etenstijd... Als echte Nederlander had ik om 18:00 al honger als een paard. Helaas aten ze in Spanje meestal pas om 20:00 (of later?!).               

Heb je tips voor mensen die een uitwisseling overwegen?

Praat met mensen die een uitwisseling hebben gedaan! Alhoewel een uitwisseling in elke stad er anders uit kan zien, geeft het je toch een beter beeld. Wat mij ook heeft overtuigd: wanneer kun je in je leven een half jaar in het buitenland wonen en er ook nog een beurs voor krijgen? Het is echt een unieke kans!

Hoe paste je uitwisseling in je studieprogramma?

Ik heb er voor gekozen om mijn uitwisseling aan het einde van mijn studie Psychologie te doen, in mijn vierde (extra) jaar. Ik had nog een schamele 2 EC open staan, maar ik heb me ingeschreven voor 25 EC. Met het volgen van extra-curriculaire vakken wilde ik mijn interesses ontdekken en een beetje tijd rekken voordat ik aan mijn master zou beginnen. 

Is de uitwisseling een goede toevoeging geweest aan je opleiding en/of persoonlijke ontwikkeling? Zo ja, hoe?

Allereerst heb ik mijn Engels (en een klein beetje Spaans) verbeterd. Doordat ik zowel op de studie als met mijn vrienden veel Engels heb gepraat, voel ik me nu een stuk meer thuis in deze taal. Ook heb ik geleerd om een stuk meer open te zijn. Je begint immers in je eentje aan het avontuur en je moet open staan voor nieuwe vrienden, ervaringen en een hele andere cultuur! Tot slot heb ik meer geleerd om ‘met de flow’ mee te gaan. Gedurende je uitwisseling zal vast niet alles perfect gaan (met bijv. het vinden van een kamer of de communicatie met je universiteit). Een uitwisseling is dus een goede les om dit enerzijds zelf op te lossen, maar ook om er vertrouwen in te hebben dat alles op zijn pootjes terecht komt.