Mieke van Bergen

Portret Mieke van Bergen
Je bent niet alleen bezig met het bestuderen van de theorie, maar je doet zelf ook actief onderzoek naar menselijk gedrag.
Naam
Mieke van Bergen
Opleiding
Psychologie
Startdatum studie
Vooropleiding
Gymnasium

Student Mieke van Bergen volgt de bacheloropleiding Psychologie aan de Radboud Universiteit. 

Welke kennis en vaardigheden heb je tijdens je bachelor opgedaan die nu nuttig voor je zijn?

De academische en onderzoeksvaardigheden die je leert tijdens de opleiding zijn een erg goede basis voor wat je later gaat doen, ongeacht in welk werkveld dat is. Ik vond het vooral leuk om te leren hoe je goed onderzoek doet. Daardoor ben je niet alleen theorie aan het leren, maar ook zelf bezig met actief onderzoek doen naar menselijk gedrag. Daarnaast vond ik de indeling van de domeinen ook fijn. In de eerste twee jaar bouw je een goede basis aan psychologische kennis op van veel verschillende onderwerpen. Dat zorgde ervoor dat ik goed kon beoordelen welke onderwerpen mij aanspraken binnen de psychologie en welke niet.

Wat vond je het meest uitdagend in je bachelor?

De grootste uitdaging voor mij was om mijn tijd goed in te plannen. Vergeleken met de middelbare school heb je veel minder contact uren. Je hoeft dus minder aanwezig te zijn op de universiteit. Dat betekent wel dat er meer zelfstudie is. Vooral in de eerste periode vond ik dat lastig, maar in de tweede periode wist ik beter wat mij te wachten stond dus ook hoe ik het beste mijn tijd in kon plannen.

Kunt je iets zeggen over het werk dat je nu doet?

Momenteel ben ik bezig met de onderzoeksmaster Behavioural Science, ook op de Radboud Universiteit. Ik merkte tijdens de bachelor dat ik onderzoek doen, vooral naar gedrag, erg leuk vond. Daarom heb ik gekozen voor deze opleiding. Een groot verschil tussen de bachelor en de master is de grootte van de groep. Zo zit je tijdens de bachelor met een paar honderd studenten en zijn dat er bij de master nog maar een stuk of 40. Ik heb nu ook meer contact met de docenten, wat ik zelf erg leerzaam vind. Qua indeling lijkt de master op de bachelor. Ik heb nog steeds colleges/werkgroepen afgewisseld met zelfstudie.

Wat vind je leuk aan jouw studie en wat maakt het zo interessant?

Ik vind het erg belangrijk dat er goed onderzoek gedaan wordt naar menselijk gedrag. Er is namelijk al veel dat we weten, maar ook nog veel dat we niet weten. En als we meer weten over waarom mensen bepaalde dingen doen of denken, dan kunnen we ze ook beter helpen. Daarnaast is het erg interessant om vanaf de zijlijn te kijken hoe mensen zich gedragen en waarom. Als onderzoeker kan je namelijk alle vragen die je hebt over menselijk gedrag zelf onderzoeken en zo proberen daar een antwoord op te vinden. Dat is echt een mooie uitdaging.

Heb je tips voor aankomende studenten?

Ik zou aankomende studenten zeker aanraden om met een open blik aan deze opleiding te beginnen. Toen ik begon, dacht ik dat psychologie vooral ging over hoe je psycholoog wordt. Psychologie is echter veel breder dan dat en er zijn erg veel interessante onderwerpen die worden besproken. Kies daarom vooral wat je leuk vindt en volg daar meer vakken over of ga die kant op. Uiteindelijk is het namelijk het belangrijkste dat je studeert wat je leuk vindt en dat je iets kiest wat bij jou past. Als je het interessant vindt om te leren waarom mensen doen wat ze doen en breed opgeleid wil worden binnen de psychologie, dan zit je hier goed!

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.