Robert van Dongen

Portret Robert van Dongen
Aan de Radboud Universiteit heb je veel persoonlijk contact en word je meer als persoon dan als een nummer gezien.
Naam
Robert van Dongen
Opleiding
Psychologie
Startdatum studie
Vooropleiding
VWO, Dongemond College (N&T+N&G) /// WO, TU/e (TBK)

Student Robert van Dongen volgt de bacheloropleiding Psychologie aan de Radboud Universiteit.

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

De Radboud campus was voor mij liefde op het eerste gezicht. Wanneer je hier rond loopt ervaar je de ontspannen, sociale en academische sfeer erg goed en wanneer je deze aspecten combineert met een mooie groene campus en goed aangeschreven bachelor én masterstudies op het gebied van Psychologie heb je naar mijn mening een winnende combi te pakken. Daarbovenop vind ik het heel fijn dat je de eerste twee jaar een vast pakket volgt met niet te veel verplichte contacturen, maar wel ruim voldoende begeleiding kan krijgen wanneer je dat wilt. Daarnaast is Nijmegen mijn favoriete (studenten)stad en ook dit heeft stevig mee gewogen in mijn beslissing.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

De middelbare school is voor mij al een tijdje geleden. Ik heb voor mijn studie Psychologie namelijk al een andere universitaire studie gevolgd en was dus al gewend aan het studentenleven. Ik heb de overgang van de Technische Universiteit Eindhoven naar de Radboud Universiteit echter als zeer prettig ervaren en geen problemen ondervonden. Voornamelijk omdat je aan de Radboud Universiteit veel meer persoonlijk contact hebt en een student veel meer als persoon in plaats van als nummer gezien wordt. Ook de introductieweek was erg leuk en de eerste weken worden er verscheidene dingen gepland om de overgang soepel te laten verlopen. Dikke pluim dus!

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Psychologie heeft zich de afgelopen jaren van hobby tot regelrechte fascinatie van mij ontwikkeld. Ik ben een persoon die (soms tot in de late uurtjes) graag dingen uitpluist, maar niet bepaald zit te wachten op verplichte werkvormen of rigide onderwijssystemen. Ik vind dat als iets je makkelijk af gaat je er minder tijd aan mag kunnen besteden, zodat je vervolgens die tijd weer kan investeren in de dingen die je wat moeilijker vindt. Hierop sluit de onderwijsvorm van de Radboud Universiteit voor mij erg aan. Zoals ik hierboven al schreef heb je naar mijn mening relatief weinig contacturen, maar is er zeer zeker de mogelijkheid om vragen te stellen of persoonlijke begeleiding te krijgen tijdens bijvoorbeeld responsiecollege, werkgroepen of projecten.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

Ik ervaar de sfeer binnen de bachelor Psychologie, maar ook in het algemeen, als zeer positief. Een open, sociale en vrijdenkende houding overheerst en ik heb het gevoel dat echt iedereen lekker zichzelf kan zijn. Dit komt niet alleen door de studenten, maar ook zeker door de docenten/onderzoekers die niet bang zijn om de interactie met studenten aan te gaan en open en eerlijk communiceren. Als student kan ik altijd in de pauze een professor aanspreken om verdiepende vragen te stellen of te sparren over eventuele ideeën.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik zou graag verder studeren en een master in het vakgebied van de neuropsychologie of gedragswetenschappen gaan doen, of al kijken of ik de kennis opgedaan bij de bachelor Psychologie en mijn eerste bachelor Technische Bedrijfskunde kan bundelen en gebruiken om in het bedrijfsleven aan de slag te gaan. Wie weet wellicht binnen mijn eigen bedrijf.

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Ik ga graag én vaak langs bij de studievereniging SPiN voor een praatje, gratis kop koffie of vragen over samenvattingen, printen, studieruimtes, etc. en ik ervaar de sfeer in de bestuurskamer als zeer gezellig. Verder heb ik verschillende commissies gedraaid, heb ik een bestuursjaar gedaan, ben ik reünist bij een dispuut en ben ik voorzitter geweest van een raad van toezicht (waar ik dit jaar nog als adviserend lid in zit), begeleid ik meeloopstudenten en zou ik volgend jaar graag intro-papa zijn. Aan al deze dingen heb ik enorm veel ervaring en vrienden overgehouden en ik zou het dan ook iedereen willen aanraden om actief te worden op wat voor manier dan ook, bij wat voor vereniging dan ook. Verlies echter niet uit het oog dat je je studie natuurlijk wel moet halen en er op zijn tijd gestudeerd moet worden!

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Vanaf de eerste keer dat ik in Nijmegen was (circa 6 jaar geleden) was ik al verliefd op deze mooie, karakteristieke en vrijdenkende stad. Nijmegen staat vol prachtige oude gebouwen en bomen, heeft een zeer actief studentenleven en leuke feestjes, bezit enorm veel leuke parken en strandjes om aan te chillen en weet mij nog steeds continu te verassen. Ik geniet nog steeds met volle teugen als ik langs de prachtige Waal of over de heuvels in de stad kan wandelen. Helaas zijn veel studenten het met mij eens, dus begin op tijd met het zoeken naar een kamer!

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik heb zelf op de open dag geweest, heb de proefstudeerdag bezocht en heb meegelopen met bevriende studenten en een officiële studentenbegeleider. Vooral de proefstudeerdag vond ik er waardevol omdat je tijdens deze dag veel specifieke vragen kunt stellen en tegelijk een voorproefje krijgt van echte collegestof.

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Het belangrijkste voor mij is dat je niet alleen iets gaat studeren dat je interessant vindt, maar ook iets waarvan je denkt dat je dit een groot deel van je leven leuk blijft vinden om te doen. Om dit uit te vinden zou ik je aan willen raden om een dagje mee te lopen met een student. Probeer daarnaast in je studiekeuze de valkuil te vermijden dat je teveel kijkt naar potentiële toekomstige salaris, baankans, etc. Iets studeren zonder motivatie gaat op de universiteit echt niet meer lukken dus ga iets doen wat je uit jezelf al graag doet. Uiteindelijk moet de motivatie toch uit jezelf komen. Afsluitend heb ik nog een gouden studietip: Bijhouden! Wanneer je de stof goed bijhoudt, zul je merken dat het studeren allemaal wel meevalt en heel goed samen kan gaan met extracurriculaire activiteiten zoals commissies en feestjes.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.