Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Psychologie

Het studieprogramma van de bachelor Psychologie focust op drie kennisgebieden:

Brein & Cognitie

In het kennisgebied Brein & Cognitie leer je over de anatomie van het brein. Je bestudeert onder andere taal, leren, geheugen, waarnemen en emoties. Ook verdiep je je in stoornissen, zoals een herseninfarct en dementie.

Ontwikkeling & Psychische Gezondheid

Binnen het kennisgebied Ontwikkeling & Psychische Gezondheid bestudeer je de cognitieve, motorische, morele en sociaal-emotionele ontwikkeling van mensen. Ook leer je hoe sociale omgeving (gezin, school, werk en cultuur) ons psychisch welzijn beïnvloedt. Daarnaast oefen je hoe je psychische stoornissen bij kinderen, volwassenen en ouderen herkent en welke hulpverlening daarbij succesvol kan zijn.

Gedrag & Omgeving

In het kennisgebied Gedrag & Omgeving leer je alles over relaties tussen personen, groepsgedrag, stereotypen en pro- en antisociaal gedrag.

Vaardigheden

Daarnaast oefen je allerlei vaardigheden:

 • Academische vaardigheden, zoals academisch schrijven en presenteren
 • Onderzoeksvaardigheden, zoals onderzoek opzetten en uitvoeren, data analyseren
 • Professionele vaardigheden, zoals interviewen, testen afnemen en praktijkproblemen analyseren

Tweetalig

De bachelor Psychologie is een tweetalig programma. Gedurende de bachelor ga je steeds meer lezen en luisteren in het Engels. Vanaf het tweede studiejaar volg je hoorcolleges in het Engels, samen met de studiegenoten van de Engelse track. De werkcolleges en practica blijven Nederlandstalig. Ook in het derde jaar blijft dit zo. 

Persoonlijke leerroute

In het tweede en derde jaar kun je je eigen keuzes voor cursussen maken. Daarnaast heb je vrije ruimte, die je naar eigen wens kunt invullen. 

Onderwijsvormen

Studieprogramma

 • Jaarprogramma jaar 1

  Het eerste jaar is breed ingericht. Je krijgt een algemene inleiding in de psychologie en in de drie kennisgebieden: Brein & Cognitie, Ontwikkeling & Psychische Gezondheid en Gedrag & Omgeving. Je oefent ook diagnose- en interventievaardigheden in verschillende werkvelden. Ook leer je hoe je wetenschappelijke literatuur moet zoeken, analyseren en schrijven. Daarnaast oefen je met onderzoeksvaardigheden.

  Bekijk jaarprogramma jaar 1
 • Jaarprogramma jaar 2

  In het tweede jaar ga je de theorie uit de drie kennisgebieden toepassen. Ook oefen je tijdens de cursussen je gespreksvaardigheden, je academische en je professionele vaardigheden. Naast de verplichte onderdelen kun je zelf cursussen kiezen.

  Bekijk jaarprogramma jaar 2
 • Jaarprogramma jaar 3

  In het derde jaar kies je welke richting je wilt inslaan binnen de psychologie. Je specialiseert je hierin met vier keuzecursussen. Driekwart van het derde jaar stel je zelf samen. Ook kun je een deel van het derde jaar in het buitenland volgen bij een van de 130 universiteiten waar we mee samenwerken. Je sluit dit jaar af door een bachelorscriptie over een onderwerp uit het gekozen kennisgebied te schrijven.

  Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
42
De opleiding Psychologie bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Jona, student Psychologie. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van International Office voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

 

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor/master? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.