Het studieprogramma van de bachelor Psychologie focust op drie kennisgebieden:
Brein & Cognitie
In het kennisgebied Brein & Cognitie leer je over de anatomie van het brein. Je bestudeert onder andere taal, leren, geheugen, waarnemen en emoties. Ook verdiep je je in stoornissen, zoals een herseninfarct en dementie.
Ontwikkeling & Psychische Gezondheid
Binnen het kennisgebied Ontwikkeling & Psychische Gezondheid bestudeer je de cognitieve, motorische, morele en sociaal-emotionele ontwikkeling van mensen. Ook leer je hoe sociale omgeving (gezin, school, werk en cultuur) ons psychisch welzijn beïnvloedt. Daarnaast oefen je hoe je psychische stoornissen bij kinderen, volwassenen en ouderen herkent en welke hulpverlening daarbij succesvol kan zijn.
Gedrag & Omgeving
In het kennisgebied Gedrag & Omgeving leer je alles over relaties tussen personen, groepsgedrag, stereotypen en pro- en antisociaal gedrag.
Vaardigheden
Daarnaast oefen je allerlei vaardigheden:
- Academische vaardigheden, zoals academisch schrijven en presenteren
- Onderzoeksvaardigheden, zoals onderzoek opzetten en uitvoeren, data analyseren
- Professionele vaardigheden, zoals interviewen, testen afnemen en praktijkproblemen analyseren
Tweetalig
De bachelor Psychologie is een tweetalig programma. Vanaf het tweede semester in het eerste studiejaar volg je hoorcolleges in het Engels, samen met de studiegenoten van de Engelse track. De werkcolleges en practica zijn gedurende de gehele bachelor Nederlandstalig.
Persoonlijke leerroute
In het tweede en derde jaar kun je je eigen keuzes voor cursussen maken. Daarnaast heb je vrije ruimte, die je naar eigen wens kunt invullen.
Onderwijsvormen
Een kortdurende lesperiode die over het algemeen een (leer)onderwerp behandelt.
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Het verzamelen van (nieuwe) informatie om de kennis te vergroten.
Een groep van mensen met een bepaald doel of een bepaalde opdracht die zij gezamelijk resultaatgericht proberen uit te voeren.
Een activiteit van een dag of meerdere dagen waarbij de deelnemers specifieke kennis meekrijgen over het onderwerp van de workshop.