Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Psychologie

Het studieprogramma van de bachelor Psychologie focust op drie kennisgebieden:

Brein & Cognitie

In het kennisgebied Brein & Cognitie leer je over de anatomie van het brein. Je bestudeert onder andere taal, leren, geheugen, waarnemen en emoties. Ook verdiep je je in stoornissen, zoals een herseninfarct en dementie.

Ontwikkeling & Psychische Gezondheid

Binnen het kennisgebied Ontwikkeling & Psychische Gezondheid bestudeer je de cognitieve, motorische, morele en sociaal-emotionele ontwikkeling van mensen. Ook leer je hoe sociale omgeving (gezin, school, werk en cultuur) ons psychisch welzijn beïnvloedt. Daarnaast oefen je hoe je psychische stoornissen bij kinderen, volwassenen en ouderen herkent en welke hulpverlening daarbij succesvol kan zijn.

Gedrag & Omgeving

In het kennisgebied Gedrag & Omgeving leer je alles over relaties tussen personen, groepsgedrag, stereotypen en pro- en antisociaal gedrag.

Vaardigheden

Daarnaast oefen je allerlei vaardigheden:

  • Academische vaardigheden, zoals academisch schrijven en presenteren
  • Onderzoeksvaardigheden, zoals onderzoek opzetten en uitvoeren, data analyseren
  • Professionele vaardigheden, zoals interviewen, testen afnemen en praktijkproblemen analyseren

Tweetalig

De bachelor Psychologie is een tweetalig programma. Vanaf het tweede semester in het eerste studiejaar volg je hoorcolleges in het Engels, samen met de studiegenoten van de Engelse track. De werkcolleges en practica zijn gedurende de gehele bachelor Nederlandstalig.  

Persoonlijke leerroute

In het tweede en derde jaar kun je je eigen keuzes voor cursussen maken. Daarnaast heb je vrije ruimte, die je naar eigen wens kunt invullen. 

Onderwijsvormen

Studieprogramma

  • Jaarprogramma jaar 1

    Het eerste jaar is breed ingericht. Je krijgt een algemene inleiding in de psychologie en in de drie kennisgebieden: Brein & Cognitie, Ontwikkeling & Psychische Gezondheid en Gedrag & Omgeving. 

    Daarnaast focussen we op academische en professionele vaardigheden. Je oefent diagnose- en interventievaardigheden in verschillende werkvelden, zoals de klinische psychologie, neurorevalidatie, onderwijs, en arbeid & organisatiepsychologie. Je leert zelf zoeken naar wetenschappelijke literatuur, het analyseren van teksten en wetenschappelijk schrijven. 

    In het eerste jaar starten we ook met de ontwikkeling van jouw onderzoeksvaardigheden. Je leert interessante en haalbare onderzoeksvragen te formuleren, werkt deze uit met een geschikte onderzoeksmethode, en oefen je in het verantwoord analyseren, interpreteren, rapporteren en presenteren van onderzoeksgegevens.

    Bekijk jaarprogramma jaar 1
  • Jaarprogramma jaar 2

    In het tweede jaar ga je de theorie uit de drie kennisgebieden toepassen. Ook oefen je tijdens de cursussen je gespreksvaardigheden, je academische en je professionele vaardigheden. Naast de verplichte onderdelen kun je zelf cursussen kiezen.

    Bekijk jaarprogramma jaar 2
  • Jaarprogramma jaar 3

    In het derde jaar kies je welke richting je wilt inslaan binnen de psychologie. Je specialiseert je hierin met vier keuzecursussen. Driekwart van het derde jaar stel je zelf samen. Ook kun je een deel van het derde jaar in het buitenland volgen bij een van de 130 universiteiten waar we mee samenwerken. Je sluit dit jaar af door een bachelorscriptie over een onderwerp uit het gekozen kennisgebied te schrijven.

    Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
42
De opleiding Psychologie bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Lees bijvoorbeeld de verhalen van Jona en Kisa, studenten Psychologie. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van het International Office voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

 

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor/master? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.