Toelating en inschrijving

Deze opleiding heeft een numerus fixus met een capaciteit van 600 studenten. De aanmelddeadline voor studiejaar 2024-2025 was 15 januari en de aanmelding is nu gesloten. Aanmelden voor studiejaar 2025-2026 kan vanaf 1 oktober.
Welke vooropleiding heb je?
Welke nationaliteit heb je?

Aanmelddeadlines

Selecteer je nationaliteit en vooropleiding om de aanmelddeadlines te bekijken.
Selecteer je vooropleiding om de toelatingseisen en aanmeldprocedure te bekijken.

Criteria voor de Selectieprocedure Psychologie

De eindscore en het bijbehorende rangnummer worden gebaseerd op:

 • De score op de online (open boek) Psychologietoets (45%);
 • De score op de matching-opdracht (30%);
 • De cijfers behaald tijdens je vooropleiding: cijfer wiskunde, cijfer Engels, het totale gemiddelde cijfer en eventueel het cijfer voor biologie (25%).

In het stappenplan Selectieprocedure Psychologie dat we je kort na 15 januari toesturen staat beschreven welke vooropleidingcijfers we vragen en hoe je deze dient aan te leveren. De voorbereiding op de online Psychologietoets vindt plaats aan de hand van literatuur (over psychologie) die eind januari beschikbaar wordt gemaakt. Het betreft een openboektoets (je mag de toegestuurde literatuur bij de hand houden) en er is geen verdere voorkennis voor de toets benodigd. Deze online Psychologietoets vindt plaats op zaterdag 10 februari 2024. Op die dag dien je ergens tussen 09:00u en 21:00u CET in te loggen en de toets te maken (duur: ca. twee uur). De deadline voor het indienen van de matching-opdracht is zondag 18 februari, en de deadline voor het indienen van de vragenlijst over je vooropleidingscijfers is zondag 25 februari 2024.

De totale studielast voor de selectieprocedure bedraagt ongeveer acht uur (in de maand februari). We raden selectiekandidaten aan hier nu alvast wat tijd in hun agenda voor vrij te plannen.

Het vak biologie tijdens je vooropleiding is geen vereiste, maar wel een pré voor het volgen van onze Psychologie-opleiding. In de selectie bepaalt het circa 5% van je rangnummer, dus het overgrote deel van je rangnummer heb je nog in eigen hand. Had jij geen biologie in je vooropleiding, maar wil je je kennis op het gebied van biologie bijspijkeren? Maak daarvoor gebruik van onze Syllabus Biologie op vwo-niveau in het Nederlands of in het Engels. Deze handleiding verzekert je van een goede start in onze opleiding! 

Belangrijke datums voor selectie & plaatsing

 • 1 oktober - 15 januari: aanmelden in Studielink (deadline 15 januari om 23:59 CET)
 • 16 januari: je ontvangt per e-mail een uitgebreid stappenplan
 • Vanaf 17 januari: je ontvangt per e-mail een gebruikersnaam, een instructie en een activeringscode voor het aanmaken van een Brightspace-account (in twee e-mails). Na het activeren van je account verschijnt in Brightspace de cursus 'Psychology Selection Process'. Brightspace is het onlineplatform waar de drie selectieopdrachten plaatsvinden.
 • Wanneer je voor het eerst inlogt, staan de eerste opdrachten al voor je klaar: de vragenlijst over je vooropleiding en de matching-opdracht
 • 19 januari: als je je aanmeldt op basis van hbo-propedeusediploma, hbo-bachelordiploma, colloquium doctum of buitenlandse vooropleiding dien je je documentatie t.b.v. toelating tot de opleiding compleet te hebben in Osiris Application. Als je aanmelding incompleet is op 20 januari, 00:01 uur, wordt je aanmelding automatisch geannuleerd. 
 • 10 februari: online Psychologietoets. De toets staat open van 09:00 CET tot 21:00 CET. Je hebt twee uur de tijd voor het maken van de toets.
 • 18 februari: deadline voor het indienen van de matchingopdracht.
 • 25 februari: deadline voor het indienen van de online vragenlijst over de cijfers van je vooropleiding.
 • 15 april: Studielink maakt per e-mail de rangnummers bekend. 
 • 1 juni: deadline voor niet-EU/EEA kandidaten die een visum of verblijfsvergunning nodig hebben om aan alle eventuele aanvullende toelatingseisen te voldoen. Wel hebben zij tot 31 juli om hun diploma in te sturen.
 • 31 juli: deadline alle kandidaten (die geen visum of verblijfsvergunning nodig hebben) om aan alle toelatingseisen te voldoen Het is mogelijk om uitstel aan te vragen tot 31 augustus.

Voor uitgebreide informatie over de vormgeving en uitvoering van de selectieprocedure, bekijk de Regeling selectie en plaatsing

Wil je starten met een numerus fixus-opleiding, maar wijk je af van de regels? Lees dan meer over de mogelijkheden.

 

Syllabus Biologie

Naar Studielink