Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?
De RU staat bekend als één van de beste Nederlandse universiteiten op het gebied van Rechtsgeleerdheid. Bovendien leek mij het vakkenaanbod op de Faculteit der Rechtsgeleerdheid erg divers. Daarnaast vond ik het fijn dat de campus op één plek was: je hoeft niet voor elk college naar de andere kant van de stad te reizen.
Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?
Prima te doen! Tuurlijk blijft het een spannende stap. Zelf ben ik bijvoorbeeld direct op kamers gaan wonen in mijn eerste jaar, waardoor mijn leven flink veranderde. Gelukkig zorgen de docenten en studenten ervoor dat je je snel op je gemak voelt in zo’n grote stad. Verder is het volgen van de introductie echt een aanrader. Op die manier leer je alvast de campus, Nijmegen als stad en studenten van jouw opleiding kennen.
Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?
Het eerste jaar zijn de vakken inleidend en de twee jaren daarna ga je dieper in op de stof. Bij veel verdiepende vakken herken je daarom al wat van de stof en die herhaling vind ik erg fijn. Zo blijft het ook beter hangen! Daarnaast staat het tweede jaar in het teken van publiekrecht (strafrecht, bestuursrecht en staatsrecht) en het derde jaar in het teken van privaatrecht (burgerlijk (proces)recht, ondernemingsrecht etc.). Die verdeling is voor jezelf ook fijn zodat je wat meer in de stof zit en niet telkens volledig over hoeft te schakelen. De grootste uitdaging vind ik het uitzoeken welke richting ik later op wil met mijn studie.
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?
Gezellig! Mede door de studievereniging waarvan ik deel uitmaak, wordt het contact tussen studenten bevorderd op allerlei manieren. Doordat je deze studenten ook op de faculteit ziet, leer je andere leden snel goed kennen. Ook binnen werkgroepen vind ik de sfeer erg fijn: tussen studenten onderling, maar ook in verhouding tot de werkgroepdocent. Docenten zijn over het algemeen toegankelijk en behulpzaam.
Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?
Zoals het er nu naar uitziet zou ik graag de beroepsopleiding advocaten willen gaan doen en me dan binnen het privaatrecht oriënteren. Mij spreekt met name het personen- en familierecht, het IE-recht en het verbintenissenrecht aan.
Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?
Jazeker, ik heb mij de afgelopen drie jaar bezig gehouden met verschillende commissies: van de Borrel- en Feestcommissie tot de Legal Skills Week- en Juridische Bedrijvendag-commissie. Ook bezocht ik vaak borrels, feesten en de door commissies georganiseerde activiteiten. Het is erg gezellig en sommige activiteiten zijn ook nog eens leerzaam!
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Nijmegen voelt net als een dorp. Overal kun je wel een bekende spotten. Daarnaast is natuurlijk de Waalkade/het Waalstrand top, vooral in de zomer. En niet te missen: de Vierdaagse(feesten)! Verder heeft Nijmegen enorm veel leuke koffietentjes.
Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je
waardevol en waarom?
De Open dag was nuttig omdat het je helpt te oriënteren op studierichting. Verder vind ik studiekeuzetesten ook nuttig, maar wel tot op zekere hoogte. Mocht je echt al weten welke opleiding je wilt gaan doen, dan beveel ik een meeloopdag met een andere student of een Proefstudeerdag aan. Op die manier duik je echt dieper in de opleiding.
Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Kijk goed naar wat je met een opleiding allemaal kunt worden en of dat je aanspreekt. Ook is het erg nuttig om mee te lopen met studenten van de opleidingen. Bedenk van tevoren wat vragen waarvan je zou willen dat ze aan bod komen in een voorlichting. Dit helpt je om te blijven opletten. Ook weet je hierdoor of je een bepaalde studie kunt afstrepen of dat je er juist meer van wilt weten. Begin op tijd en onthoud: uiteindelijk kom je altijd op je pootjes terecht! Succes met de zoektocht!