Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Rechtsgeleerdheid

De bachelor Rechtsgeleerdheid duurt in totaal drie jaar. Het eerste jaar is voor de bacheloropleidingen Rechtsgeleerdheid, European Law school en Notarieel Recht hetzelfde. In dit jaar leg je een brede theoretische basis en krijg je een goed inzicht in de verschillende onderdelen van het recht. Het tweede jaar is 'publiekrechtelijk' van aard. Hierin staan staats- en bestuursrecht en strafrecht centraal. In het derde studiejaar, dat 'privaatrechtelijk' van aard is, ligt de nadruk op burgerlijk recht en handelsrecht.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

 • Jaarprogramma jaar 1

  Het eerste jaar (B1-jaar) is voor alle juridische bacheloropleidingen hetzelfde. Je krijgt inleidende vakken over de hoofdgebieden van rechtsgeleerdheid. Zo leg je een brede theoretische basis. Ook maak je kennis met rechtsfilosofie, ontwikkel je studiemethodes en juridische schrijfvaardigheden en neem je deel aan een oefenrechtbank.

  Bekijk jaarprogramma jaar 1
 • Jaarprogramma jaar 2

  In het tweede studiejaar (B2-jaar) staat het publiekrecht centraal. Het publiekrecht regelt de verhoudingen tussen burgers en de overheid. Zo krijg je bijvoorbeeld vakken over Staats- en bestuursrecht en Strafrecht.

  Bekijk jaarprogramma jaar 2
 • Jaarprogramma jaar 3

  In het derde studiejaar (B3-jaar) staat het privaatrecht centraal. Het privaatrecht regelt de verhouding tussen burgers onderling, tussen bedrijven onderling en tussen burgers en bedrijven. Je krijgt vakken op het gebied van Burgerlijk recht en Handelsrecht.

  Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
45
Deze opleiding bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 45 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 45 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Tijdens de bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van International Office Rechten voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.

Wil je extra verdieping, speciaal voor de gemotiveerde en getalenteerde rechtenstudent? Kijk dan eens naar de talentenprogramma's van Radboud Law Talents zoals Law Inspires, Law in Action of Law Extra.