FTR studenten
Beste Studies EW 2022

BachelorReligie, Politiek en Samenleving

Wil jij weten wat de rol is van religie in de komende verkiezingen? Waarom extreemrechts zich richt op het verbranden van de Koran? Of wat de populariteit van Marvel films zeggen over religie? Dan is Religie, Politiek, en Samenleving iets voor jou.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Focus op maatschappelijk relevante en actuele kwesties, zoals: complottheorieën, ontkerkelijking, migratie, identiteit, zingeving, kolonialisme en erfgoed
  • Interdisciplinair
  • Je wordt breed opgeleid tot expert op het gebied van religie in de maatschappij, en kunt daarna aan het werk in zeer uiteenlopende werkvelden
  • De sfeer is open, vriendelijk en toegankelijk
  • Buitenlandverblijf mogelijk
  • Deze opleiding is ook te volgen in deeltijd en in een verkort traject
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Je gaat echt de diepgang in. Je leert eerst de religie kennen en vervolgens plaats je het in een bredere context van de samenleving.
Portretfoto Laura de Valk
Laura de Valk Alumnus Het verhaal van Laura
Kennismaken

Wat ga je leren?

Je wordt opgeleid tot expert in het fenomeen religie met bijzondere aandacht voor de vele manieren waarop religie en politiek zich tot elkaar verhouden en voor de vele manieren waarop religie zich manifesteert in de samenleving.

Je maakt intensief kennis met vijf religies die in veel delen van de wereld een belangrijke rol spelen (jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme) en met hun heilige teksten.
Je leert het fenomeen religie vanuit verschillende wetenschappelijke perspectieven te bestuderen met als doel om hedendaagse politieke en maatschappelijke kwesties waarin religie een belangrijke rol speelt te kunnen onderzoeken.
Daarbij wordt niet vergeten dat religie altijd nauw verbonden is met persoonlijke keuzes en spiritualiteit, en dat andersom individuele keuzes alles te maken hebben met de rol van religie in de samenleving. 

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Als je de bachelor Religie, Politiek en Samenleving hebt afgerond, beschik je over kennis, inzicht, en vaardigheden die je kunnen helpen in zeer uiteenlopende werkvelden. Je leert bij ons ingewikkelde teksten doorgronden, kritisch denken, overtuigend en samenhangend schrijven, en je mening formuleren en uiten. Je leert ook om open en scherpzinnig te discussiëren, om ideeën te bevragen in schrift en in gesprek. Tijdens je studie heb je deze vaardigheden toegepast tijdens de colleges; na je studie wordt het tijd om deze te testen in het werkveld. Daarbij helpt het dat je ook inzicht hebt in belangrijke actuele thema’s: waar vaak het idee bestaat dat religie op haar retour is, kun jij laten zien dat kennis van en inzicht in religie essentieel is om de hedendaagse politieke, sociale, en maatschappelijke vraagstukken te doorgronden en begrijpen. Van de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis tot de groeiende zorgen over complottheorieën, de zingevingscrisis, migratie, en toenemende ongelijkheid: wil je deze thema’s echt snappen, is kennis over religie en spiritualiteit essentieel. Na het volgen van deze studie weet jij wat de belangrijkste theorieën, concepten, en methoden zijn om de rol van religie in deze vraagstukken te duiden. 

Religiewetenschappers komen dan ook terecht in zeer uiteenlopende werkvelden: afgestudeerden zijn bijvoorbeeld beleidsmakers bij overheidsorganisaties of NGOs, werkzaam bij asielzoekerscentra of gemeenten, bij culturele centra zoals musea, als journalist of onderzoeker, of in het onderwijs of de zorg.

 

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld