Froukje Kootstra

Portret Froukje Kootstra
Ik ben zeer tevreden met mijn studiekeuze, leer ontzettend veel over religies, maar ook over wat mensen beweegt, waarom mensen bepaalde keuzes maken en hoe religie daar nog steeds, ook in de westerse wereld, een enorme invloed op heeft.
Naam
Froukje Kootstra
Opleiding
Religie, Politiek en Samenleving
Startdatum studie
Vooropleiding
VWO

Student Froukje Kootstra volgt de Bacheloropleiding Religiewetenschappen (religie, politiek en samenleving) aan de Radboud Universiteit.

'Hoi! Ik ben Froukje, derdejaars student Religiewetenschappen (Religie, politiek en samenleving) aan de Radboud Universiteit.

Ik ben 20 jaar, kom uit Ede, en woon momenteel in Nijmegen op kamers. Voordat ik deze studie begon zat ik op de middelbare school. Ik ben dus gelijk doorgestroomd naar de Universiteit.

Waarom heb je voor Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit gekozen?

Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik eigenlijk altijd al een grote interesse had in religies, in de verschillende rituelen en tradities die rondom het geloof zijn ontstaan. Ik vond het eigenlijk altijd een soort mysterieuze wereld, omdat tegenwoordig in het Westen er weinig mensen zijn die zich echt religieus noemen, maar toch overal wel een spoor van religie te vinden is. Ook had ik een grote interesse in de Aziatische religies, zoals Boeddhisme en Hindoeïsme, juist omdat deze religies zo anders zijn dan de religies die we hier voornamelijk kennen, zoals het Christendom, Jodendom en de Islam.

Door deze grote interesse ben ik gaan kijken naar voorlichtingspresentaties van Religiewetenschappen op verschillende open dagen.

Uiteindelijk heb ik voor Nijmegen gekozen omdat ik de verscheidenheid en de diepgang van de verschillende vakken die hier aangeboden worden mij het meest aanspraken.

Daarnaast heb ik ook voor de Radboud Universiteit en Nijmegen gekozen omdat het een ontzettend gezellige stad is. Alles is op maximaal 20 minuten fietsen afstand, er is een groot stadscentrum waar alle winkels en restaurantjes voor alle smaken te vinden zijn. Ik voel me hier echt thuis!

Wat leer je tijdens deze studie?

In het begin worden vooral de hoofdreligies besproken. Maar snel daarna komen ook andere aspecten aan bod, zoals kleinere/ nieuwere of juist oudere religies/ culten, of worden religies besproken vanuit een bepaald vakgebied, zoals antropologie en filosofie. Er wordt verder gekeken naar de algemene geschiedenis en directe invloed van religie op de wereld en dat spreekt mij heel erg aan.

Kun je iets vertellen over de start van je studententijd?

Toen ik eenmaal voor Radboud gekozen had, na verschillende open dagen en een meeloopdag (zeer aan te raden!), begon mijn studententijd met de introweek. 
Hierin word je begeleid door studenten van jouw studie, maak je kennis met andere studenten en krijg je alle informatie die je nodig hebt om je studie vol moed te starten.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding en het contact met docenten en studiebegeleider?

Als je eenmaal begonnen bent met de studie dan kun je, door het feit dat het een kleine studie en een kleine faculteit is, gemakkelijk naar docenten of een studiebegeleider stappen met vragen, opmerkingen of voor gewoon een leuk gesprek. Alles is binnen handbereik en iedereen is zeer enthousiast en willend om je te helpen bij de studie. Dus ondanks dat je veel zelfstudie hebt, sta je er zeker niet alleen voor!

Ben je tevreden met je keuze?

Ik ben zeer tevreden met mijn studiekeuze, leer ontzettend veel over religies, maar ook over wat mensen beweegt, waarom mensen bepaalde keuzes maken en hoe religie daar nog steeds, ook in de westerse wereld, een enorme invloed op heeft. Daarbij is Nijmegen een ontzettend leuke stad, hebben we een kleine en knusse campus en een persoonlijke en vertrouwelijke faculteit.

Zeker de moeite waard om een keer een bezoekje aan te brengen en eventueel nooit meer weg te gaan :-)