Joëlle Klein

Portret Joelle Klein
Ik ben Religiewetenschappen gaan studeren doordat ik op een open dag deze studie tegen kwam en daar meteen door gefascineerd werd. Het had namelijk alles wat ik leuk vond
Naam
Joëlle Klein
Opleiding
Religie, Politiek en Samenleving
Startdatum studie
Vooropleiding
VWO

Student Joëlle Klein volgt de Bacheloropleiding Religiewetenschappen (religie, politiek en samenleving) aan de Radboud Universiteit.

Hoi, ik ben Joëlle, 19 jaar en zit in mijn 3e jaar bachelor Religiewetenschappen. Ik ben na mijn VWO meteen religiewetenschappen gaan studeren hier in Nijmegen. Zelf ben ik van het kleine plattelandsdorpje Holten verhuist naar Nijmegen, om op kamers te gaan.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Ik ben religiewetenschappen gaan studeren doordat ik op een open dag in Leiden deze studie tegen kwam en daar meteen door gefascineerd werd. Het had namelijk alles wat ik leuk vond. Ik hou namelijk erg van geschiedenis, sociologie, antropologie en psychologie. Ik heb ook naar deze studies gekeken op open dagen, maar bij elke open dag dat ik die aparte studies ging bezoeken vond ik het eigenlijk te breed. Het mooie van religiewetenschappen is dat het al deze studies behandelt alleen dan met betrekking tot religie, wat religiewetenschappen voor mij de ideale studie maakt.

Waarom heb je voor Nijmegen gekozen?

Ik heb een lange tijd getwijfeld tussen Nijmegen en Groningen. In Groningen is de studie namelijk volledig in het Engels en in Nijmegen is het ongeveer 50% Nederlands 50% Engels,. Mij leek een studie volledig in het Engels te moeilijk, daarom koos ik voor Nijmegen, wat achteraf een goede keuze bleek te zijn want voor mij zijn Engelse colleges en teksten soms best pittig. Ook koos ik voor Nijmegen doordat deze studie niet alleen de 5 hoofdreligies behandelt, maar ook kleine religieuze bewegingen, wat Groningen dan weer niet doet. Daarnaast is het mooi meegenomen dat Nijmegen redelijk centraal in Nederland ligt.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit?

Ik vond de overgang van de middelbare school naar de universiteit eerst best lastig. Je moet namelijk zelf je boeken uitzoeken en bestellen en je rooster uitvogelen, wat op de middelbare allemaal voor je gedaan werd. Maar als je ergens tegen aan loopt zijn er altijd ouderejaars studenten die je willen helpen of je tutoren of studiebegeleiders. De universiteit is ook redelijk anders qua leren, het is veel leeswerk en veel theorie wat je moet bestuderen. Ik had eerst veel moeite met academische teksten, maar je leert echt heel snel hoe je deze moet scannen en wat belangrijk is en wat niet. Wat ik ook leuk vond is dat het niet alleen maar theorie is. Bij het vak nieuwe religieuze bewegingen moesten we ook veldopdrachten doen zoals eigenaren van spirituele winkels interviewen en naar een nieuwe religieuze beweging gaan. Hierdoor ben ik met een groepje naar de evangelische kerkgemeenschap ‘De Deur’ gegaan en heb ik met het interviewen van de ‘verlichte’ eigenaresse van een New Age winkel heel wat nieuwe ervaringen opgedaan, die ik niet snel zal vergeten. Veel opdrachten hebben dus best veel vrijheid, niet alleen in deze veldopdrachten hadden we de vrijheid te kiezen waar we naartoe mochten, maar bijvoorbeeld ook in veel essays heb je veel vrijheid in waar je over gaat schrijven.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het   contact met docenten/onderzoekers.

De sfeer binnen deze opleiding is echt heel fijn. Het is een kleinschalige opleiding, waardoor je bijna al je medestudenten kent ook binnen verschillende jaarlagen. Maar het contact met de docenten is ook heel prettig juist door de kleine colleges. Er is namelijk veel ruimte voor discussie en vragen ook tijdens hoorcolleges.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik wil na mijn studie of de master religie en beleid doen of een verkorte bachelor Islamstudies er bij doen. Het liefst wil ik verder doorstuderen en me specialiseren in het Jodendom en de Islam. Mijn doel is uiteindelijk na het studeren te gaan werken in het buitenland op een ambassade, maar door gesprekken met sommige docenten ben ik er achter gekomen dat je zoveel verschillende kanten op kan gaan, dus zien we wel waar ik strand.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Het leukste aan Nijmegen vind ik dat het eigenlijk niet heel erg verschilt van een dorp. Het is eigenlijk één groot dorp. Iedereen kent elkaar en als je gaat stappen kom je meestal wel een bekend iemand tegen, wat natuurlijk heel gezellig is. Ik vind Nijmegen daarom ook een heel leuke en uitnodigende sfeer hebben. Maar het beste aan Nijmegen is in de zomer toch echt het waalstrandje.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik heb veel open dagen bezocht van verschillende universiteiten. Zodra ik wist welke studie ik ging doen ben ik me echt gaan richten op de meeloopdagen van die universiteit. Mij heeft het praten met studenten bij de open dag ook erg geholpen, doordat zij zo enthousiast waren werd ik dat automatisch ook. Ook weten zij meer te vertellen over de opleiding en hoe zij die ervaren en weten ze veel meer details te vertellen die je niet mee krijgt in een presentatie. Meeloopdagen hebben mij ook geholpen de sfeer in de colleges te kunnen proeven. Zo had ik meteen door dat iedereen elkaar wel kende en dat de kleine groepjes waarin les gegeven werd erg fijn waren en precies waren wat ik zocht in een opleiding.