Mayke van den Hurk

Foto student Mayke van den Hurk
De bachelor aan de Radboud Universiteit sprak mij het meeste aan omdat er hier een focus ligt op geleefde religie. Natuurlijk leren we ook de historische achtergronden en ontwikkelingen, maar er ligt een focus op nieuwe perspectieven en actuele ontwikkelingen
Mayke van den Hurk
Religie, Politiek en Samenleving
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
VWO (gymnasium) aan het Jacob-Roelandslyceum

Mayke is student Religie, Politiek en Samenleving.

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Ik ben bij open dagen en proefstudeerdagen geweest op verschillende universiteiten, maar de Radboud voelde helemaal juist voor mij. De open sfeer (naast natuurlijk het interessante vakaanbod) heeft mij uiteindelijk overgehaald. De Radboud en specifiek de faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen heeft een hele verwelkomende sfeer met ontzettend leuke docenten.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit?

Ik vond de overgang best lastig, zeker omdat ik begon in corona-tijden. Les was vaak een zoommeeting dat nog eens onpersoonlijk kon aanvoelen. Echter hebben de studieadviseurs iedereen persoonlijk benaderd om een gesprek te voeren over zaken als lessen, maar ook de overgang en hoe het sociaal en mentaal ging. De studie is daarnaast erg klein, waardoor we onderling elkaar snel leerden kennen er veel contact was. Ook docenten namen altijd de moeite om ervoor te zorgen dat iedereen zich voorstelden en hielden een kort praatje met je waardoor je erg gezien voelde.

Wat spreekt je aan in de bachelor? En wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

De bachelor Religie, politiek en samenleving aan de Radboud Universiteit sprak mij het meeste aan van andere universiteiten, omdat er hier een focus ligt op geleefde religie. Natuurlijk leren we ook de historische achtergronden en ontwikkelingen, maar er ligt een focus op nieuwe perspectieven en actuele ontwikkelingen. Zo blijft de studie erg relevant en krijg je veel nieuwe inzichten om bepaalde gebeurtenissen te analyseren. Wat ik het meest uitdagend vind aan de studie is de hoeveelheid lees en schrijfwerk, maar dat heeft ook zijn voordelen. Veel vakken worden afgesloten met papers zodat je de stof daadwerkelijk eigen maakt.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding?

De sfeer is ontzettend fijn en dat was voor mij dus ook de overhalende factor om voor de Radboud te kiezen. Omdat wij een relatief kleine studie zijn, ken ik al mijn jaargenoten goed, maar ook studenten uit andere jaarlagen. Dit komt ook deels door de studievereniging Awaz, waar alle studenten Religie, politiek en samenleving; Islam, politiek en samenleving en Theologie altijd welkom zijn! Contact met docenten is ook heel goed. Omdat we dus in kleinere groepen les hebben, leer je de docent ook goed en persoonlijk kennen. Zo komen ze ook graag naar activiteiten georganiseerd door de studieverenigingen en zijn ze altijd open om buiten lessen om te helpen met de lesmateriaal of vragen over papers of om extra literatuur aan te bevelen (mocht je dat willen).

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Ik weet het nog niet zeker, deze bachelor heb ik voornamelijk gekozen uit interesse. Voorlopig is mijn plan om na mijn bachelor de educatieve module te doen om zo docent te worden. Daarnaast lijkt een master in conflictstudies of geestelijk verzorger me ontzettend interessant.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Het leukste aan Nijmegen vind ik de gezellige en open sfeer. Nijmegen doet veel aan open festivals of interessante evenementen die naar mijn mening zorgen voor een sterke sociale cohesie. Daarnaast is het centrum van Nijmegen redelijk klein waardoor alles lekker dicht bij elkaar zit, wat resulteert in een gezellige sfeer.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik heb zowel open dagen als meeloopdagen gevolgd. De open dagen vond ik fijn ter oriëntatie, maar ook omdat het de mogelijkheid gaf om de ervaringen van studenten en docenten te horen. Een meeloopdag vond ik echter het meest waardevol. Bij een meeloopdag zie je hoe de lessen écht zijn en kun je de daadwerkelijke sfeer en moeilijkheidsgraad zelf ervaren. Een open dag is natuurlijk speciaal ingericht om je binnen te halen.

Welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Mijn advies is om vooral iets te kiezen wat je interessant en leuk vindt! Daarnaast zou ik het zeker aanraden om bij de studievereniging te gaan om je studiegenoten beter te leren kennen en omdat je vaak mogelijkheden krijgt om dingen te ervaren of bij te zijn die je niet zo snel alleen zou krijgen. Het is een leuke manier om je studie praktischer te ervaren!