Stijn Slaats

Religie, politiek en samenleving
Ik ben aan deze studie begonnen omdat ik altijd al een interesse had in religie. Dit begon allemaal met de verhalen van de Griekse goden. Later is dit uitgegroeid naar een interesse in de huidige religies en de culturen die daar zo diep mee verbonden zijn.
Naam
Stijn Slaats
Opleiding
Religie, Politiek en Samenleving
Startdatum studie

Stijn studeert Religie, politiek en samenleving aan de Radboud Universiteit.
Waarom heeft hij voor deze studie en Nijmegen gekozen? Hoe was de overgang van VWO naar de universiteit?

Hallo! Mijn naam is Stijn en ik ben een tweedejaars student van de opleiding Religie, Politiek en Samenleving. Ik ben aan deze studie begonnen omdat ik altijd al een interesse had in religie. Dit begon allemaal met de verhalen van de Griekse goden. Later is dit uitgegroeid naar een interesse in de meer huidige religies en de culturen die daar zo diep mee verbonden zijn. Voor mij levert deze studie mij met genoeg leuke en interessante verhalen om me bezig te houden en vragen bij te stellen.

Voor mij was het de Radboud Universiteit die me het meest overtuigde om religie te gaan studeren. De leuke atmosfeer en gezellige mensen waarmee ik in contact kwam, waren voor mij een belangrijk keerpunt. Dit is namelijk zeer belangrijk voor mij, omdat ik me dan eerder op mijn gemak voel en beter mijn best kan doen met studeren. Daarnaast is Nijmegen zelf ook een hele leuke stad. Het is een mooie stad om een rondje doorheen te lopen en alle kleine details te vinden in de oude stad. De stad voelt als een tweede thuis ondanks dat ik er zelf niet woon. Daarnaast is er veel te sporten aan de universiteit wat voor mij altijd een plus punt is.

Voordat ik begon met studeren was ik een VWO student. Aan de middelbare school heb ik een natuur en techniek profiel gevolgd met daarbij biologie. Dit lijkt niet alsof dit aansluit bij mijn huidige studie, maar het geeft mij een ander denkbeeld dan iemand die bijvoorbeeld aardrijkskunde heeft gehad.
Religie is ook zo breed, dat thema’s als klimaatverandering en technologische sprongen ook zeker van belang zijn.

De overstap naar de universiteit was een grote. Het was voor mij wennen om meer op mezelf aangewezen te zijn. Je moet echt zelf de eerste stappen zetten met alles. Maar zo gauw je vragen hebt of ergens hulp nodig hebt is er op de universiteit wel altijd iemand die je kan en wil helpen. Het is alleen die eerste stap waar ik aan moest wennen.

Doordat de studie zeer klein is, ken je de meerderheid van je medestudenten op een best persoonlijk niveau.
Het zorgt voor een soort familiegevoel binnen de groep.
Ook het contact met je docenten is ook vrij persoonlijk. Docenten kennen je naam. Je kunt ook altijd naar de docent stappen na of tijdens het college. Ook is er tijd voor discussie in je college. Zo leer je nog meer kennen van de brede stof.

Als ik mijn bachelor heb gehaald, wil ik de docenten opleiding gaan doen. Docent worden is iets wat ik altijd heb willen doen. Het lijkt me leuk om leerlingen zo veel mogelijk geïnteresseerd te krijgen in de verschillende ideeën die in de wereld spelen.
Om kennis te kunnen maken met de stad en de universiteit heb ik een Open Dag bezocht. Dit zorgde ervoor dat ik geïnteresseerd was om ook een Proefstudeerdag te doen. Deze Proefstudeerdag gaf uiteindelijk voor mij de doorslag om in Nijmegen Religie, politiek en samenleving te gaan studeren.

Ik beveel de studie dan ook van harte aan, ongeacht je afkomst of vooropleiding. Er is voor iedereen iets interessants te vinden of iets te leren wat je anders nooit geweten had. De studie is zeer verreikend en nooit nutteloos, omdat je zoveel leert over hoe de wereld werkt.