Veerle van der Werff

Portretfoto Veerle van der Werff
De uitdaging die deze studie je biedt, is wat mij betreft een kans om jezelf, anderen en de wereld op een unieke wijze te leren kennen.
Naam
Veerle van der Werff
Opleiding
Religie, Politiek en Samenleving
Startdatum studie

Veerle volgt de bachelor 'Religie, Politiek en Samenleving' om zich te kunnen verdiepen in hoe mensen betekenis geven aan het leven en de dood. Ze vertelt over haar keuze voor en ervaringen met deze opleiding en Nijmegen als studentenstad.

Wat is je vooropleiding?

Op mijn 21e begon ik aan de studie Ergotherapie op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Wegens persoonlijke omstandigheden heb ik niet de kans gekregen om een diploma te halen op de middelbare school, gelukkig betekende dit niet dat ik niet kon starten met studeren. Door de 21-plus toets is het alsnog mogelijk om aan een HBO-opleiding te starten. Ik heb drie jaar Ergotherapie gestudeerd maar kwam er door mijn werk in de uitvaartbranche achter dat ik een bepaalde diepgang miste in Ergotherapie en mijzelf daarom het werk niet meer zag doen. Na wat zoekwerk op het internet was het mij duidelijk dat deze opleiding beter bij mij past.

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

Deze studie heeft veel raakvlakken met het werkveld waar ik in aan de slag wil gaan en biedt een mooie basis om anderen te begeleiden bij levenseinde en rouw. Ik heb altijd in de zorg gewerkt en het zorgen voor anderen is iets wat mij ligt. Deze studie biedt voor mij inzicht en diepgang in de betekenisgeving aan het leven voor mijzelf en voor anderen. Hoe breder het beeld is wat je hebt, hoe gerichter je voor anderen kan zorgen. Wat ik ook top vind aan deze studie is dat er diepgang in zit in de vorm van vakken die nadruk leggen op kennis, maar dat er ook vakken in het curriculum zitten die je uitdagen om uit te zoomen en naar het geheel te kijken van wat mensen dagelijks bezighoudt. Deze combinatie is naar mijns inziens interessant maar ook uitdagend.

Waarom heb je voor Nijmegen gekozen?

Dit was voor mij een simpele keuze na al drie jaar in Nijmegen te hebben gewoond voor mijn studie. Nijmegen is een fijne studentenstad waar groen dichtbij is, dit is iets wat erg belangrijk voor mij is. Omdat ik al een fijne vriendenkring in Nijmegen had opgebouwd was dit voor mij de logische keuze. Ik heb niet zo zeer gekeken naar de universiteit zelf, maar naar mijn persoonlijke ervaringen met wonen en studeren in Nijmegen. Achteraf ben ik blij met mijn keuze, omdat de Radboud universiteit ook echt heel goed bij mij past.

Hoe werd je begeleid bij de overstap naar de universiteit?

De overgang van hogeschool naar universiteit was voor mij best wel wennen. Ik was gewend om weinig te doen aan mijn studie buiten de contacturen om, en hoefde weinig aandacht te besteden aan het voorbereiden van lessen of het leren voor tentamens. Op de universiteit was het wel flink aanpoten om alles op tijd voor te bereiden en om goed te leren voor de tentamens. Ik ben niet tegen grote problemen aangelopen, maar toen ik merkte dat ik stress ervoer door de verandering in studielast heb ik zelf contact opgenomen met de studiebegeleider. Zij heeft mij handvatten gegeven om de transitie te vergemakkelijken.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? 

Ik vind de sfeer binnen de opleiding echt fantastisch. Het contact tussen de docenten en medestudenten is gelijkwaardig en laagdrempelig. De grootste toegevoegde waarde aan deze opleiding is voor mij de gesprekken met de docenten en medestudenten. Doordat de groepen wat kleiner zijn, is er ruimte voor diepgaande discussies tijdens de contacturen. Die gesprekken zijn uitdagend en helpen mij om mijn horizon te verbreden en anderen beter te begrijpen. De inhoud van de studie is top, maar het zijn de mensen op deze opleiding die maken dat ik iedere dag met plezier naar de universiteit ga.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Het is mijn droom om mijn eigen bedrijf te starten in de uitvaartbranche, waar ik mensen kan begeleiden bij levenseinde (en de existentiële vraagstukken die dat met zich mee brengt) maar ook met de uitvaart en de nazorg voor nabestaanden. Voor mij sluit deze studie goed aan omdat het inzicht geeft in betekenisvol leven en het invulling geven aan de betekenis van de dood. Ik ben zelf niet van plan om een master te doen omdat ik ga emigreren, maar als ik in Nederland zou blijven had ik absoluut de master tot geestelijk verzorger willen volgen aan de Radboud universiteit. Het mooie aan deze studie is dat je zelf invulling kan geven aan hoe je de opgedane kennis een plekje wil gaan geven in jouw eigen leven.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Nijmegen is een gezellige en bruisende stad die van alle gemakken is voorzien. Wat Nijmegen in mijn optiek echt bijzonder maakt, is dat de natuur altijd binnen handbereik is. Zo kun je prachtig wandelen in de Ooijpolder of langs de Waal om de skyline van Nijmegen te bewonderen, maar ook in de omliggende gebieden zijn mooie bossen en veel groen. Studeren is al druk genoeg en ik vind het fijn om te weten dat rust en natuur dichtbij is als ik dat nodig heb.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Toen ik op zoek was naar een andere studie heb ik het (online) proefstuderen van de opleiding gedaan. Helaas kon ik door corona niet de sfeer proeven op de universiteit, maar ik kon wel een beeld vormen van de inhoud van de vakken. Dit was voor mij al doorslaggevend en met die sfeer is het tijdens de introweek helemaal goed gekomen.

Waarom zou je deze studie aanbevelen?

Ik kan wel honderd fantastische punten aan deze opleiding benoemen want die zijn er ook echt, maar wat de grootste reden is om deze studie te kiezen is voor mij het warme bad van eindeloze kennis en gelijkwaardig contact waar je in terechtkomt. Deze studie daagt je echt uit om verder te kijken dan de kaders die je (onbewust) in je eigen leven hebt gevormd. De opleiding zorgt niet alleen voor een stabiele basis voor je toekomstige werk maar ook voor ruimte voor jouw eigen ontwikkeling. De uitdaging die deze studie je biedt, is wat mij betreft een kans om jezelf, anderen en de wereld op een unieke wijze te leren kennen.