Minoren

Minoren Religie, politiek en samenleving

Ben je een WO bachelorstudent, en wil je meer weten over de link tussen religie en migratie; de rol van het Jodendom, Christendom en Islam in sociale en politieke vraagstukken, of wil je meer weten over hoe psychologen, antropologen en sociologen naar de relatie tussen religie, politiek, en samenleving kijken? Dan is het minoraanbod van de bachelor Religie, Politiek en Samenleving iets voor jou!

Op dit moment bieden wij de volgende minoren aan:

  • Ben ik een goed mens? Ethiek en religie
  • Jodendom, christendom, islam: een introductie
  • Psychologen, antropologen en sociologen over religie
  • Religiewetenschappen
  • Religie in beweging: Migratie, Religie en Inclusie

Volg je op dit moment al de bachelor Religie, Politiek en Samenleving en ben je benieuwd welke minoren jij kunt volgen in je derde jaar? Kijk dan hier
Het is voor jou ook mogelijk om een periode in het buitenland te studeren.

Ben ik een goed mens? Ethiek en religie

Wie ben ik? Wat is de zin van het leven? Wat is het goede leven? Hoe kan ik het goede doen? Religie kan helpen op deze vragen antwoorden te vinden. Je onderzoekt hoe vanuit religieuze tradities met deze vragen wordt omgegaan en je gaat kijken naar morele vraagstukken rondom religieuze identiteiten in de moderne samenleving.

Jodendom, christendom, islam: een introductie

Welke rol spelen het jodendom, christendom, en de islam in sociale, ethische, en politieke vraagstukken—toen, en nu? Welke grote veranderingen hebben er binnen deze religieuze tradities plaatsgevonden, en hoe hebben deze tradities zich door de eeuwen heen ontwikkeld? Wat zijn centrale vraagstukken, bronnen, en begrippen binnen deze tradities? Hoe kunnen we, tegelijkertijd, de enorme diversiteit binnen deze tradities begrijpen? Hoe worden deze religies beleefd en ervaren—door gelovigen zelf, en door buitenstaanders? Wat betekent het om joods, christen of moslim te zijn in de huidige maatschappij?

Psychologen, antropologen en sociologen over religie

In deze minor staat een zogenaamde neutrale benadering van religie centraal. Dat wil zeggen, dat religie niet wordt beschouwd vanuit de binnenkant van een bepaalde religieuze traditie, maar vanuit een toeschouwersperspectief met behulp van empirische, sociaal-wetenschappelijke methoden.

Deze cursussen bieden je een dieper inzicht in de relaties tussen religie en cultuur, religie en samenleving en religie en de menselijke geest en vergroten zo je begrip van het wonderlijke fenomeen dat religie heet.

Religiewetenschappen

De bestudering van religie en geloof in de moderne westerse samenleving vraagt een multidisciplinaire benadering. In deze minor maak je kennis met de belangrijkste onderwerpen, theorieën en methoden binnen de Religiewetenschappen.

Religie in beweging: Migratie, Religie en Inclusie

Wat is bijzonder aan de link tussen migratie en religie? Waarom is deze link relevant om religie en migratie beter te begrijpen? Welke rol spelen raciale categorisering, identiteit en religie in de relaties tussen migranten en niet-migranten? Hoe worden sommige religieuze groepen gecategoriseerd als migrant in beleid en debat en wat zijn de consequenties ervan? Welke rol spelen ideeën over religie, migratie en identiteit in conflicten? In deze minor brengen we vier vakken samen die alle vier op verschillende manieren diverse aspecten van de kruisbestuiving tussen migratie, diversiteit, inclusie, macht en religie laten zien.

Meer informatie en inschrijven

Voor meer informatie over de minoren en om je in te schrijven kijk je in de online studiegids