Het programma van de bachelor Religie, Politiek en Samenleving duurt drie jaar. Tijdens deze periode ontdek je dat kennis over religie essentieel is als je wilt kunnen meedenken en meepraten over complexe actuele, sociale en politieke vraagstukken.
Neem, bijvoorbeeld, de overwinning van Donald Trump tijdens de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten afgelopen november. Tijdens je driejarige opleiding doe je vaardigheden, kennis, en inzicht op die je helpen om de rol van religie tijdens deze verkiezingen te doorgronden en begrijpen.
In het eerste jaar leer je bijvoorbeeld over de geschiedenis van en nieuwe ontwikkelingen in christelijke tradities, waaronder ook de “evangelicals” die in zulke grote getalen op Trump hebben gestemd (bij het vak Christendom) en onderzoek je in welke mate religie bijdraagt aan conservatieve waarden (bij het vak Godsdienstsociologie).
In je tweede jaar duik je in complottheorieën, onder andere de theorieën die deze verkiezingen een rol speelden (bij het vak Hedendaagse Spiritualiteit), bestudeer je de ingewikkelde relatie tussen religie, identiteit en migratie (bij het vak Religie, Migratie, en Sociale Interactie), en onderzoek hoe religies een voedingsbodem zijn voor het uitoefenen van macht (bij Religie, Macht, en Identiteit).
In je derde jaar kun je vervolgens kiezen voor de module “Gelijkheid en Rechtvaardigheid.” Deze module bestaat uit drie vakken. Je onderzoekt hoe religieuze bewegingen, waaronder bijvoorbeeld de evangelische gemeenschap, gelijkheid vormgeven, praktiseren, of in de weg staan. Je onderzoekt ook hoe overheden, zoals die in de Verenigde Staten, vrijheid van religie proberen te verwezenlijken, en hoe ze daarin tekortschieten.
Zodoende leer je, gedurende drie jaar, een meer complex en veelzijdig antwoord formuleren op de vraag, “welke rol speelde religie in de verkiezing van Trump als 47e president van de VS?” En, natuurlijk, op vele andere actuele vragen op het snijvlak van religie, politiek en samenleving.
Concreet bestaat het programma uit een aantal verschillende soorten vakken:
· Vakken over specifieke religies en vormen van spiritualiteit, waaronder jodendom, christendom, islam, hindoeïsme, boeddhisme, en hedendaagse vormen van spiritualiteit (Jaar 1 en 2)
· Vakken over sociale en politieke fenomenen en processen waarin religie en religies een rol spelen, zoals migratie, gender en erfgoed (Jaar 1, 2, en 3)
· Vakken waarin je meer leert over de verschillende disciplines, benaderingen en methoden waarbinnen en waarmee het fenomeen religie wordt onderzocht, zoals antropologie van religie en godsdienstsociologie (Jaar 1 en 2)
· Vakken waarin je de rol van religie in actuele sociale en politieke vraagstukken, zoals het klimaatvraagstuk, leert begrijpen, doorgronden en evalueren (Jaar 2 en 3)
Ook heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan of een minor te volgen (30 EC), bijvoorbeeld de educatieve minor, waarmee je je tweedegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs kan halen. Daarmee kun je lesgeven in de onderbouw van havo en vwo en in het vmbo-t. De vakken zijn vaak kleinschalig, en er wordt veel aandacht besteed aan interactie, gesprek, en vragen.
Bachelor in deeltijd
De Radboud Universiteit biedt deze opleiding ook in deeltijd aan. Bekijk de voorwaarden.
Verkort programma
Heb je een hbo bachelor of het eerste jaar van je wo-opleiding afgerond?
Dan kun je een verkort traject volgen. Kijk voor het studieprogramma van het verkorte programma van deze bachelor in de onderwijscatalogus.
Onderwijsvormen
Een vorm van een college waarbij mondelinge overdracht van leerstof plaatsvindt. Een hoorcollege wordt gegeven door één of meerdere docenten.
Een vorm van college waarbij de student onder begeleiding aan leeropdrachten werkt, meestal in groepsverband.
Een groep van mensen met een bepaald doel of een bepaalde opdracht die zij gezamelijk resultaatgericht proberen uit te voeren.