Wat kun je ermee?
Arbeidsmarktperspectief
Als je de bachelor Religie, Politiek en Samenleving hebt afgerond, beschik je over kennis, inzicht en vaardigheden die je kunnen helpen in zeer uiteenlopende werkvelden. Je leert bij ons ingewikkelde teksten doorgronden, kritisch denken, overtuigend en samenhangend schrijven en je mening formuleren en uiten. Je leert ook om open en scherpzinnig te discussiëren, om ideeën te bevragen in schrift en in gesprek. Tijdens je studie heb je deze vaardigheden toegepast tijdens de colleges; na je studie wordt het tijd om deze te testen in het werkveld. Daarbij helpt het dat je ook inzicht hebt in belangrijke actuele thema’s: waar vaak het idee bestaat dat religie op haar retour is, kun jij laten zien dat kennis van en inzicht in religie essentieel is om de hedendaagse politieke, sociale, en maatschappelijke vraagstukken te doorgronden en begrijpen. Van de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis tot de groeiende zorgen over complottheorieën, de zingevingscrisis, migratie en toenemende ongelijkheid: wil je deze thema’s echt snappen, is kennis over religie en spiritualiteit essentieel. Na het volgen van deze studie weet jij wat de belangrijkste theorieën, concepten, en methoden zijn om de rol van religie in deze vraagstukken te duiden.
Religiewetenschappers komen dan ook terecht in zeer uiteenlopende werkvelden, bijvoorbeeld bij overheidsinstanties, NGO's, de universiteit, culturele instanties zoals musea of reisorganisaties, de journalistiek, het onderwijs, de zorg en de media.
Mogelijke beroepen
- Journalist
- Beleidsmedewerker voor overheidsinstellingen zoals gemeenten of provincies
- Fractiemedewerker bij een politieke partij
- Geestelijk verzorger bij diverse zorginstellingen
- Beleidsmedewerker of woonbegeleider in een asielzoekerscentrum
- Onderzoeker (eventueel binnen een promotietraject) aan een universiteit, bij een onderzoeksbureau of andere onderzoeksinstelling
- Reisbegeleider
- Medewerker op het gebied van diversiteit in het bedrijfsleven of bij de overheid
- Docent Godsdienst of Levensbeschouwing in het voortgezet onderwijs
- Medewerker bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of Vluchtelingenwerk
- Consultant binnen het sociale domein, bijvoorbeeld op het gebied van eenzaamheid, integratie en inclusie
- Beleidsadviseur op een ministerie
- Relatiemanager bij een bank
- Toezichthouder
Door naar een master
Na het behalen van je bachelor kun je de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten kiezen na hun bachelor voor een master. Het behalen van een master biedt je verschillende voordelen. Een daarvan is dat je doorgroeimogelijkheden groter zijn. Met een bachelordiploma Religie, politiek en samenleving aan de Radboud Universiteit kun je doorstromen naar:
Master Geestelijke verzorging
Master Religie & Beleid
Master Religiestudies
Master Islam, politiek en samenleving
Master Theology (3 years)
Master Theology (1 year)
Arbeidsmarktoriëntatie: maak werk van je studie!
Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst. Zo heeft elke faculteit een Career Service, waar je terecht kunt met vragen over en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie. Zij bieden onder andere loopbaanadviesgesprekken en vaardigheidstrainingen aan. Je kunt ook bij hen terecht als je een aantal maanden praktijkervaring wil opdoen door stage te lopen.