
BachelorReligie, Politiek en Samenleving
Wil jij weten wat de rol is van religie in de komende kabinetsformatie? Waarom extreemrechts zich richt op het verbranden van de Koran? Of wat de populariteit van Marvel-films zegt over religie? Dan is Religie, Politiek en Samenleving iets voor jou.
Iets voor jou?
- Focus op maatschappelijk relevante en actuele kwesties, zoals: complottheorieën, ontkerkelijking, migratie, identiteit, zingeving, kolonialisme en erfgoed
- Interdisciplinair
- Je wordt breed opgeleid tot expert op het gebied van religie in de maatschappij en kunt daarna aan het werk in zeer uiteenlopende werkvelden
- De sfeer is open, vriendelijk en toegankelijk
- Buitenlandverblijf mogelijk
- Deze opleiding is ook te volgen in deeltijd en in een verkort traject
Toelatingseisen
Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.
Toelating en inschrijvingInschrijven
Als je hebt vastgesteld dat je met jouw vooropleiding toegelaten kan worden, kun je je gaan aanmelden via Studielink.
Naar StudielinkFactsheet
- Voertaal
- Nederlands
- Studieduur
- 3 jaar (180 EC)
- Start maanden
- September
- Gemiddelde contacturen eerste jaar
- 15-20
- Opleidingsvorm
- Deeltijd, Voltijd
- Graadnaam
- Bachelor of Arts
- Faculteit
- Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
- CROHO code
- 50902
- Accreditatie
- NVAO
Wat ga je leren?
Bij Religie, Politiek en Samenleving doe je kennis, inzicht, en vaardigheden op die je in staat stellen om de complexe rol van religie in actuele politieke, sociale en maatschappelijke vraagstukken te begrijpen en aan te gaan. Je maakt intensief kennis met religies en vormen van spiritualiteit: zowel de zogenaamde “wereldreligies” zoals Christendom, Jodendom, Islam, Hindoeïsme en Boeddhisme, als New Age en complot theorieën. Je onderzoekt vraagstukken rond migratie, identiteit, kolonialisme, ontkerkelijking en de zingevingscrisis. Omdat de complexiteit van dit soort vraagstukken vraagt om een interdisciplinaire benadering, krijg je inzicht in disciplines zoals filosofie, antropologie, sociologie en psychologie en leer je werken met verschillende methodes, theorieën, en concepten. Van AI tot de klimaatcrisis, aan het eind van je studie weet jij dat kennis over religie essentieel is als we de wereld van nu willen doorgronden -en veranderen.
StudieprogrammaWat kun je ermee?
Als je de bachelor Religie, Politiek en Samenleving hebt afgerond, beschik je over kennis, inzicht en vaardigheden die je kunnen helpen in zeer uiteenlopende werkvelden. Je leert bij ons ingewikkelde teksten doorgronden, kritisch denken, overtuigend en samenhangend schrijven en je mening formuleren en uiten. Je leert ook om open en scherpzinnig te discussiëren, om ideeën te bevragen in schrift en in gesprek. Tijdens je studie heb je deze vaardigheden toegepast tijdens de colleges; na je studie wordt het tijd om deze te testen in het werkveld. Daarbij helpt het dat je ook inzicht hebt in belangrijke actuele thema’s: waar vaak het idee bestaat dat religie op haar retour is, kun jij laten zien dat kennis van en inzicht in religie essentieel is om de hedendaagse politieke, sociale, en maatschappelijke vraagstukken te doorgronden en begrijpen. Van de oorlog in Oekraïne en de klimaatcrisis tot de groeiende zorgen over complottheorieën, de zingevingscrisis, migratie en toenemende ongelijkheid: wil je deze thema’s echt snappen, is kennis over religie en spiritualiteit essentieel. Na het volgen van deze studie weet jij wat de belangrijkste theorieën, concepten, en methoden zijn om de rol van religie in deze vraagstukken te duiden.
Religiewetenschappers komen dan ook terecht in zeer uiteenlopende werkvelden, bijvoorbeeld bij overheidsinstanties, NGO's, de universiteit, culturele instanties zoals musea of reisorganisaties, de journalistiek, het onderwijs, de zorg en de media.
Wat kun je ermee?
Vragen over de studie?
Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.
ContactCollegegeld
Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Collegegeld