
BachelorReligie, Politiek en Samenleving
Wil jij weten wat de rol is van religie in de Nederlandse politiek? Wat complottheorieën en religie met elkaar te maken hebben? Of wat mensen eigenlijk bedoelen als ze het over de islam hebben? Dan is Religie, Politiek en Samenleving iets voor jou.
Iets voor jou?
- Focus op maatschappelijk relevante en actuele kwesties, zoals: complottheorieën, ontkerkelijking, migratie, identiteit, zingeving, kolonialisme en erfgoed
- Interdisciplinair
- Je wordt breed opgeleid tot expert op het gebied van religie in de maatschappij en kunt daarna aan het werk in zeer uiteenlopende werkvelden
- De sfeer is open, vriendelijk en toegankelijk
- Buitenlandverblijf mogelijk
- Ook als je al een andere bachelor hebt afgerond, betaal je het lage tarief instellingscollegegeld (gelijk aan het wettelijke collegegeld)
- Deze opleiding is ook te volgen in deeltijd en in een verkort traject
Toelatingseisen
Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.
Toelating en inschrijvingAanmelden
Als je hebt vastgesteld dat je met jouw vooropleiding toegelaten kan worden, kun je je gaan aanmelden via Studielink.
Naar StudielinkFactsheet
- Voertaal
- Nederlands
- Studieduur
- 3 jaar (180 EC)
- Start
- September
- Gemiddelde contacturen eerste jaar
- 15-20
- Opleidingsvorm
- Deeltijd, Voltijd
- Graadnaam
- Bachelor of Arts, specialisatie van Religiewetenschappen
- Faculteit
- Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
- CROHO code
- 50902
- Accreditatie
- NVAO
Wat ga je leren?
Op nationaal en internationaal niveau zijn er complexe maatschappelijke uitdagingen rondom onder meer klimaat, migratie, nationaliteit, en identiteit, en vraagstukken rond zin- en betekenisgeving. Religie speelt hierbij vaak een belangrijke rol. Omdat religies bijvoorbeeld huidige denkbeelden, praktijken, en structuren mede hebben gevormd. Of omdat deze maatschappelijke kwesties nauw verweven zijn met (opvattingen over) hedendaagse religieuze overtuigingen en praktijken. In de opleiding Religie, Politiek, en Samenleving onderzoek je deze rol. Je krijgt vakken over wereldreligies zoals christendom, islam, en boeddhisme. Maar ook over New Age en complot theorieën. Vakken over de rol van religie in politieke besluitvorming, over religie, gender, en seksualiteit, maar ook over religie, media en populaire cultuur. Je verdiept je in actuele thema’s zoals migratie, klimaat, kolonialisme, ontkerkelijking, en zingevingsvragen, en leert hoe religie hierin een vormende of juist kritische rol speelt. Je werkt daarbij interdisciplinair, met inzichten uit onder meer filosofie, sociologie en antropologie. Je ontwikkelt scherpe en maatschappelijk relevante inzichten die je helpen om religie in de wereld van vandaag te begrijpen—als bron van inspiratie en mobilisatie, als probleem en als uitdaging. Zo leer je waarom kennis van religie essentieel is om actuele uitdagingen te analyseren en bij te dragen aan oplossingen.
StudieprogrammaWat kun je ermee?
Als je de bachelor Religie, Politiek en Samenleving hebt afgerond beschik je over vaardigheden die breed inzetbaar zijn. Je bent in staat om actuele thema’s als polarisatie en uitsluiting, zingeving en spirituele nood, migratie en identiteit, erfgoed en gemeenschapsvorming kritisch te analyseren en van context te voorzien. Juist in een tijd waarin vaak gedacht wordt dat religie aan betekenis verliest, laat jij zien dat inzicht in religie essentieel is om hedendaagse politieke, sociale en maatschappelijke vraagstukken te begrijpen—van de oorlog in Oekraïne tot de klimaatcrisis en de opkomst van complottheorieën. Religiewetenschappers vinden dan ook hun weg naar een veelheid aan werkvelden: overheidsinstellingen, NGO’s, het onderwijs, de journalistiek en media, culturele instellingen zoals musea en reisorganisaties, religieuze organisaties, en de zorg- en welzijnssector. Tijdens je studie pas je je vaardigheden al toe in colleges en projecten; na je studie kun je waardevolle bijdrage leveren aan het publieke debat én aan concrete maatschappelijke oplossingen.
Wat kun je ermee?
Vragen over de studie?
Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.
ContactCollegegeld
Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
Collegegeld