Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma
Scheikunde is een Engelstalige bachelor van 3 jaar. Elk academisch jaar van de opleiding is verdeeld in vier perioden van elk tien weken. Elke periode bestaat uit (hoor)colleges en practica en wordt afgesloten met twee weken tentamens. Als scheikundestudent zul je verschillende manieren van onderwijs ervaren: in het eerste jaar doe je veel practica en projecten met je medestudenten. Daarnaast volg je hoorcolleges en werk je in kleine groepen tijdens werkcolleges en computerpractica. In een werkgroep zitten ongeveer 20 studenten. De rest van de tijd besteed je aan zelfstandige studie. Een aanzienlijk deel van je tijd besteed je aan het ontwikkelen van je onderzoeksvaardigheden en het leren van het doen van onderzoek in duo's of teams, waardoor je veel contact hebt met je medestudenten.
Studieprogramma
Jaarprogramma jaar 1
Tijdens het eerste jaar van de opleiding Chemistry krijg je een brede basis in alles wat met moleculen te maken heeft. Je volgt ook verschillende wiskundige en natuurkundige vakken om je een beter begrip van chemische eigenschappen te geven. Practica vormen een groot onderdeel van het eerste jaar. Sommige van deze doe je individueel, andere in duo's of met een projectgroep. De practica volgen de thema's van de hoorcolleges.
In het tweede jaar van de opleiding wordt je kennis over moleculen nog groter. Daarnaast krijg je een introductie tot de verschillende takken van scheikunde. Je leert over organische en anorganische scheikunde, verbreedt je kennis over thermodynamiek en krijgt een introductie tot kwantummechanica. Je leert ook veel over fundamentele spectroscopie en doet verschillende practica. Net als in het eerste jaar bestaat het tweede jaar voornamelijk uit verplichte vakken.
Het derde jaar van de bacheloropleiding Chemistry bestaat bijna volledig uit keuzevakken. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om je zo effectief mogelijk voor te bereiden op je master en om de richting te kiezen die het beste bij je past. Je kan er voor kiezen om zoveel mogelijk te leren over jouw vakgebied binnen de scheikunde of om een minor (15 tot 30 EC) met vakken buiten scheikunde te doen. Of je kan er voor kiezen om een semester in het buitenland door te brengen.
Deze opleiding bestaat jaarlijks uit 60 EC (European Credits), ook studiepunten genoemd. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 39 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 39 EC komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Studeren in het buitenland
Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.
Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.
Extra uitdaging
Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.