Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.
Studieprogramma bachelor Chemistry jaar 3
Het derde jaar van de bacheloropleiding Chemistry bestaat bijna volledig uit keuzevakken. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om je zo effectief mogelijk voor te bereiden op je master en om de richting te kiezen die het beste bij je past. Je kan er voor kiezen om zoveel mogelijk te leren over jouw vakgebied binnen de scheikunde of om een minor (15 tot 30 EC) met vakken buiten scheikunde te doen. Of je kan er voor kiezen om een semester in het buitenland door te brengen.
Over dit studieprogramma
Dit cursusoverzicht is een indicatie van het studieprogramma van het academisch jaar 2025-2026. Ben je nu student? Bekijk dan de online studiegids voor jouw cursusoverzicht.
Cursusoverzicht
Naast een paar verplichte vakken (9 EC) en je bachelorstage (12 EC) kan je de rest van het jaar indelen zodat het beste past bij jouw interesses en je gewenste masterspecialisatie, zoals Molecular Chemistry, Medicinal Chemistry, Chemistry of Life of Physical Chemistry.
- P1
- P3
- P4
- P4
Choose one Philosophy course:
Totaal aantal EC: 3 EC- P1
- P2
Je kiest een filosofievak in het voor jou gewenste thema. Het staat in het derde jaar gepland maar dit mag je ook eerder doen:
- NWI-FFIL101 in P1+P2: natuurkundige onderwerpen (in het Nederlands)
- NWI-FFIL101 in P2: moleculaire onderwerpen (in het Engels)
- NWI-FFIL100 in P4: biologische onderwerpen (in het Engels)
- P1
- P2
- P3
- P4
- P1
- P2
Je derde jaar bestaat bijna volledig uit keuzeruimte, die op verschillende manieren kan worden ingevuld. Van de beschikbare 39 EC aan keuzeruimte moet ten minste 12 EC worden ingevuld met keuzevakken in de scheikunde. De resterende EC-ruimte kan worden samengesteld met vrije keuzevakken, een minor of vakken uit andere bacheloropleidingen.
Chemistry keuzevakken (12 EC)
Kies ten minste 12 EC uit deze lijst met scheikunde keuzevakken.
Minor (15-30 EC)
Alle bacheloropleidingen bieden 15-30 ECTS-ruimte voor minoren. Het eerste semester van het derde jaar is aangewezen als minor- en uitwisselingssemester. Je kunt bijvoorbeeld de onderwijsminor (zie onderaan deze pagina) of de minor informatica volgen. Het volgen van een minor vermindert het aantal keuzevakken dat je moet volgen. Lees meer over minoren voor scheikunde.
Vrije keuzevakken (6 EC)
Je kunt ook vakken kiezen uit andere bacheloropleidingen, binnen of buiten de faculteit.
- P4
Je sluit het derde jaar af met een acht weken durende Bachelor stage, waarin je onafhankelijk onderzoek uitvoert bij een van de onderzoeksgroepen aan de Radboud Universiteit. Je kunt bijvoorbeeld leren hoe je nieuwe reacties ontwikkelt of moleculen bestudeert in het NMR-lab.
Specialisaties
Het minorprogramma van 30 EC kun je volgen tijdens het eerste semester, dat plaatsvindt van september tot en met januari. Het semester bestaat uit twee periodes, waarin je onderwijs volgt op de Radboud Docenten Academie en lesgeeft op een stageschool.
Over dit studieprogramma
Tijdens je opleiding werk je aan verschillende beroepsproducten, waarmee je laat zien hoe jij je ontwikkelt als vakdidactisch specialist, pedagoog en professional en als academisch docent.
Vakdidactiek A
De nadruk in deze cursus ligt op het ontwikkelen van basisvaardigheden en op het expliciteren, ontdekken, onderzoeken en bijstellen van je eigen visie op het leren van het schoolvak.
Pedagogisch handelen
In deze cursus staan twee dingen centraal: het ontwikkelen van je pedagogische identiteit (wat wil jij je leerlingen meegeven?) en het ontwikkelen van handelingsrepertoire (hoe bereik je dat?).
Persoonlijke en professionele ontwikkeling
In deze cursus word je ondersteund bij je ontwikkeling tot startbekwame docent, bij het nemen van de regie over je leerproces en bij het reflecteren op al de verschillende facetten die daarbij komen kijken. Daarnaast leer je professioneel communiceren met leerlingen.
- P1
- P2