Waarom Scheikunde studeren in Nijmegen?

Waarom zou je Scheikunde studeren? Misschien wel de belangrijkste eigenschap die je nodig hebt om scheikunde te studeren, is nieuwsgierigheid. Je bent geïnteresseerd in hoe dingen werken, hoe reacties plaatsvinden, hoe je moleculen in elkaar kunt omzetten. Met de Engelstalige opleiding Scheikunde in Nijmegen krijg je een uitdagende, solide en brede bètaopleiding waar veel nadruk ligt op praktisch (lab)werk. Je krijgt les van toponderzoekers, die nieuwe chemie ontwikkelen en toepassen in veel verschillende vakgebieden, zoals duurzame energie, nanotechnologie, medicijnontwikkeling. Daarmee kun je als scheikundige een échte impact hebben op een betere, schonere of efficientere wereld. Het contact tussen studenten en docenten is laagdrempelig en er heerst een fijne sfeer. Na het eerste jaar is het mogelijk om nog te switchen naar de opleidingen Moleculaire Levenswetenschappen en Science.


Scheikunde, iets voor jou?

  • Je krijgt een sterke, wetenschappelijke basis.
  • Je doet veel practica, waarin je de theorie toepast in de praktijk en nauw samenwerkt met studiegenoten.
  • Uitstekende begeleiding: Alle eerstejaars studenten hebben een mentor en een studieadviseur die antwoord hebben op al je vragen.
  • Op onze campus heb je toegang tot onderzoeksfaciliteiten die uniek zijn in de wereld, waarmee je materialen tot in de kleinste precisie kunt bestuderen en bewerken.
  • Je hebt persoonlijk contact met je docenten, die erg benaderbaar zijn.
  • Met circa 25% van onze studenten afkomstig uit het buitenland bieden we een inspirerende leeromgeving. 
  • Je werkt mee aan baanbrekend onderzoek bij één van onze onderzoeksgroepen, bijvoorbeeld naar nieuwe medicijnen, ultra-duurzame materialen en het ontstaan van het leven.
  • Je studeert in het eerste jaar veel samen met studenten van Moleculaire Levenswetenschappen en Science, waardoor je ook gemakkelijk nog kunt overstappen als je dat zou willen.
  • Verdiep je tijdens je studie in duurzame vraagstukken en krijg een speciaal duurzaamheidsgetuigenis op je bachelordiploma.
  • Er wordt nauw samengewerkt met bedrijven, wat veel kansen biedt voor stages tijdens de masteropleiding en je kennis laat maken met de arbeidsmarkt.
  • Studievereniging Sigma zorgt voor de nodige ontspanning tijdens je studententijd. Sigma helpt je met je studie en je carrière, maar organiseert ook activiteiten voor jou en je medestudenten, alumni en docenten. 

Wil je meer weten over wat de Radboud Universiteit je te bieden heeft?

Waarom Radboud Universiteit

Onderzoek in Scheikunde

Ben je benieuwd naar het soort onderzoeksvragen waar scheikundigen zich mee bezighouden, en waar jij je in je studie misschien ook wel in kunt verdiepen? Bekijk de video's hieronder, waarin onze onderzoekers vertellen over hun werk. 

De eerste oercel 

In de serie EYE-openers vertellen jonge wetenschappers wat hun bezighoudt, wat ze daarin fascineert en waar ze naar op zoek zijn. Dr. Evan Spruijt vertelt over zijn onderzoek naar hoe de eerste cellen ontstaan zijn, en: kunnen we dat proces ook nabootsen?

'Levend' plastic

In de serie EYE-openers vertellen jonge wetenschappers wat hun bezighoudt, wat ze daarin fascineert en waar ze naar op zoek zijn. Dr. Peter Korevaar vertelt over hoe processen uit de natuur kunnen helpen onze synthetische materialen te verduurzamen.

De enzymen achter auto-immuunziekten

Dr. Kim Bonger probeert te achterhalen hoe bepaalde enzymen een rol spelen in auto-immuunziekten. Deze enzymen beïnvloeden gezonde cellen en eiwitten op zo'n manier dat ons lichaam ze niet meer herkent en ons immuunsysteem de eiwitten probeert af te breken, terwijl dat niet nodig is. Als we weten hoe die enzymen te werk gaan, kunnen we nieuwe medicijnen ontwikkelen voor auto-immuunziekten. 

Extra zuinige batterijen

Tijdens zijn 'interviewtour' over de faculteit praatte onze decaan prof. Sijbrand de Jong met dr. Evan Zhao over zijn onderzoek in electroscheikunde en energieomzetting.

Moleculen lezen

Tijdens zijn 'interviewtour' over de faculteit praatte onze decaan prof. Sijbrand de Jong met prof. Jos Oomens bij HFML-FELIX. Hij doet onderzoek door twee technieken te combineren: massa-spectroscopie en infrarode laser spectroscopie. Met deze combinatie is het mogelijk om een molecuul uit een complexe mix van middelen te isoleren en de structuur van die ene molecuul goed in kaart te brengen. Jos Oomens gebruikt deze methode voor onderzoek over metabole ziektes in samenwerking met Radboudumc.