Wat kun je ermee?

Arbeidsmarktperspectief

Als een afgestudeerde scheikundige kan je meteen aan de slag met een baan, zeker omdat er bijna geen werkloze scheikundigen zijn. Bedrijven zijn constant op zoek naar jong talent en er is een grote behoefte aan scheikundedocenten in het onderwijs. Na het afstuderen als scheikundige kan je doorgaan met onderzoek doen in een bedrijf of aan de universiteit. Je kan natuurlijk ook verder gaan in een andere richting, zoals je eerstegraads lesbevoegdheid halen of werken als consultant of manager. 

Mogelijke beroepen

  • Onderzoeker (theoretisch of toegepast) aan universiteiten
  • Onderzoeker in een onderzoeksinstantie of R&D afdeling van bedrijven
  • Docent op middelbare school of beroepsonderwijs
  • Manager in technologische omgeving
  • Consultant (ook in ICT)

Door naar een master

Met een bachelordiploma Scheikunde kan je doorstromen naar verschillende specialisaties van de onderzoeksmaster Molecular Sciences. Je kunt kiezen uit een van de volgende programma's:

Molecular Sciences

 

Maatschappelijke/management specialisaties

Je kunt ervoor kiezen om één van bovenstaande specialisaties te combineren met een maatschappelijke of management-specialisatie. Het eerste jaar van je Master volg je je onderzoeksspecialisatie, en in het tweede jaar stap je over naar één van onderstaande (1-jarige) specialisaties:

 

Master in Educatie

Wil je je eerstegraads lesbevoegdheid halen? Deze tweejarige master integreert scheikunde vakken, didactiek en stage, waardoor je wordt opgeleid tot docent voor het voortgezet en hoger onderwijs.

Voorbereiding op de arbeidsmarkt: maak werk van je studie!

Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst. Career Service Science helpt studenten en jonge alumni met hun ontdekkingstocht op de arbeidsmarkt. Je kan naar hen toe voor hulp bij arbeidsoriëntatie, sollicitatietips, en voor informatie over stages en vacatures. Elk jaar organiseren studenten het BBB Career Event, de ideale plek voor studenten en werkgevers om elkaar te ontmoeten. 

Na je studie, wat nu?

Mathijs Mabesoone studeerde Scheikunde en doet nu een PhD bij TU Eindhoven. Daarna verhuist hij naar Zwitserland voor zijn postdoc onderzoek. In deze video vertelt hij over zijn werk als onderzoeker.

Rik van de Ven werkt als Team Lead Design Engineering bij ASML. In deze video vertelt hij over zijn werk.