Wat kun je ermee?

Arbeidsmarktperspectief

Als afgestudeerd scheikundige kun je meteen aan het werk, omdat er veel kansen zijn op de arbeidsmarkt. Bedrijven zijn constant op zoek naar jong talent en er is een grote behoefte aan scheikundedocenten in het onderwijs. Na het afstuderen als scheikundige kan je doorgaan met onderzoek doen bij een bedrijf of aan de universiteit. Je kunt natuurlijk ook verder gaan in een andere richting, zoals je eerstegraads lesbevoegdheid halen of werken als consultant of manager. 

Mogelijke beroepen

  • Onderzoeker (theoretisch of toegepast) aan universiteiten
  • Onderzoeker in een onderzoeksinstantie of R&D afdeling van bedrijven
  • Docent op middelbare school of beroepsonderwijs
  • Manager in technologische omgeving
  • Consultant (ook in ICT)

Door naar een master

Met een bachelordiploma Scheikunde kan je doorstromen naar verschillende specialisaties van de master Molecular Sciences. Je kunt kiezen uit een van de volgende programma's:

Molecular Sciences

Maatschappelijke/management specialisaties

Je kunt ervoor kiezen om één van bovenstaande specialisaties te combineren met een maatschappelijke of management-specialisatie. Het eerste jaar van je master volg je je onderzoeksspecialisatie, en daarna volgt één van onderstaande (1-jarige) specialisaties:

Onderwijsmaster

Wil je je eerstegraads lesbevoegdheid halen? Er is veel vraag naar docenten, zeker in de bèta-vakken. Deze tweejarige master integreert scheikunde vakken, didactiek en stage, zodat je wordt opgeleid tot academisch docent voor het voortgezet en hoger onderwijs.

Na je studie, wat nu?

Mathijs Mabesoone studeerde Scheikunde en doet nu een PhD bij TU Eindhoven. Daarna verhuist hij naar Zwitserland voor zijn postdoc onderzoek. In deze video vertelt hij over zijn werk als onderzoeker.

Rik van de Ven werkt als Team Lead Design Engineering bij ASML. In deze video vertelt hij over zijn werk.

Maak werk van je studie!

Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie aan, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst. Career Service Science helpt studenten en jonge alumni met hun ontdekkingstocht op de arbeidsmarkt. Je kunt bij hen terecht voor hulp bij arbeidsoriëntatie, sollicitatietips en voor informatie over stages en vacatures. Verder organiseren studenten elk jaar het BBB Career Event, de ideale plek voor studenten en werkgevers om elkaar te ontmoeten.