Elze Bekkers

Portretfoto Elze Bekkers
Wat mij het meeste aanspreekt in de Bachelor Sociologie is dat je de wereld om je heen beter leert begrijpen.
Naam
Elze Bekkers
Opleiding
Sociologie
Startdatum studie
Einddatum studie
Vooropleiding
Gymnasium Beekvliet, C&M

Student Elze Bekkers volgt de bacheloropleiding Sociologie aan de Radboud Universiteit. 

Waarom heb je specifiek voor de Radboud Universiteit gekozen?

Nijmegen vond ik een geweldige stad en Sociologie in Nijmegen is de beste Sociologie opleiding in Nederland.

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

Het was moeilijk in het begin om te leren hoe ik zelf dingen moet plannen en om aan de slag te gaan met zelfstudie, maar na een tijdje vond ik die vrijheid juist heel fijn! De cursussen waren in het begin van het eerste jaar nog erg inleidend en ondersteunend, naarmate het jaar vorderde werd je steeds meer losgelaten om zelfstandig aan de slag te gaan.

Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?

Wat mij het meeste aanspreekt in de Bachelor Sociologie is dat je de wereld om je heen beter leert begrijpen. Menselijk gedrag in sociale context kan je na een paar vakken al beter begrijpen en verklaren. Niet alleen mega interessant binnen de studie, maar ook in het dagelijks leven. Het meest uitdagende vind ik dat je echt je brein moet laten kraken. Je hoeft niet veel kennis te reproduceren, het is juist de bedoeling om goed zelf na te denken en je kennis te gebruiken om situaties en sociale problemen beter te begrijpen. Het is niet altijd makkelijk, maar toch heel leuk.

Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten/onderzoekers.

Omdat Sociologie een best kleine studie is, ken je je medestudenten uit alle jaren erg goed. Daardoor is de sfeer gezellig en saamhorig. Je kan goed met elkaar praten. Ook het contact met de docenten is erg laagdrempelig. Ze zijn aanspreekbaar, kennen je naam en makkelijk te benaderen. Dat zorgt voor meer interactie in de colleges en biedt de mogelijkheid om na het college even te blijven hangen en door te praten. Dit maakt je nog enthousiaster over de studie.

Wat wil je met deze studie gaan doen als je je bachelordiploma op zak hebt?

Wat ik met mijn bachelordiploma wil doen weet ik nog niet precies. Er zijn veel leuke masters om uit te kiezen en ik weet zeker dat ik na het halen van mijn bachelor nog niet uitgestudeerd ben.

Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?

Ik ben heel betrokken bij de studievereniging. Bij veel van de activiteiten ben ik aanwezig en volgend jaar wil ik graag in een commissie en misschien zelfs onderdeel uitmaken van het bestuur. Via de Geitenwollen Soc. heb ik veel vrienden gemaakt die ik ook buiten de activiteiten van de studievereniging veel spreek.

Wat vind je leuk aan Nijmegen?

Nijmegen is een gezellige, knusse studentenstad. Bijna iedereen is vriendelijk en de sfeer in de stad is goed. Ook is het fijn dat Nijmegen omringd is door natuur. Met een kwartiertje fietsen ben je weg uit de stad en sta je midden in een bos of polder.

Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?

Ik vond de open dag erg fijn om bij te wonen omdat ik daar echt de sfeer van de campus kon proeven. Een proefstudeerdag hielp me erachter te komen of ik de studie inhoudelijk leuk vond. Tijdens een meeloopdag kwam ik meer te weten over hoe een typische collegedag eruit ziet en hoe de werkdruk van de studie is. Elke voorlichting heeft zo zijn ding, maar de proefstudeerdag vond ik het fijnste omdat ik veel vragen kon stellen aan studenten, de campus kon zien en ik een proefcollege mocht bijwonen.

Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Doe wat je enthousiast maakt, wat je aanspreekt en wat je leuk vindt! En... Maak je vooral niet te druk over je studiekeuze. Wat je later voor baan krijgt staat nog niet vast, met elk diploma kom je wel goed terecht, zorg er vooral voor dat je een studie kiest waardoor je een aantal jaar geboeid blijft.