Studieprogramma van Sociologie

Om je een brede, tijdloze academische basis van kennis en vaardigheden mee te geven die je nodig hebt als academisch geschoolde socioloog, bieden we je inhoudelijke en methodische cursussen aan. 

 • De inhoudelijke cursussen gaan over de drie kernthema's: ongelijkheid, sociale relaties en conflict. Daarin is zowel aandacht voor theorieën en onderzoek, als voor actuele vragen uit de praktijk.
 • In de methodencursussen leer je onderzoeksvaardigheden die je nodig hebt als socioloog, zoals vragenlijsten afnemen of een wetenschappelijk onderzoek opzetten en uitvoeren.

In aanvulling daarop is er voortdurend aandacht voor je professionele ontwikkeling en voor loopbaanoriëntatie. Je leert jezelf kennen (wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik) en je ontwikkelt je eigen interesses en competenties, zodat je een vervolgstudie én uiteindelijk een loopbaan kiest die bij je past.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

 • Jaarprogramma jaar 1

  Het eerste jaar verwerf je de basiskennis die nodig is voor de rest van je studie. Je volgt vakken over sociologische vraagstukken en houdt je bezig met vragen over ongelijkheid, sociale relaties en conflict. Ook het sociologisch perspectief op criminaliteit en beleidssociologie komen aan de orde. In het leerproject ga je met je medestudenten actief aan het slag om een sociaalwetenschappelijk onderzoek op te zetten en uit te voeren. 

  Bekijk jaarprogramma jaar 1
 • Jaarprogramma jaar 2

  In het tweede bachelorjaar Sociologie ga je je meer verdiepen in onderwerpen uit de sociologie. Daarnaast breid je je kennis en vaardigheden op het gebied van sociaalwetenschappelijk onderzoek uit. Je leert meer over statistiek en hoe je gegevens kunt analyseren. Ook in het tweede jaar neem je deel aan een leerproject, waarin je zelf onderzoek doet, op onderwerpen als euroscepsis, weerstand tegen euthanasie en abortus en houdingen tegenover migranten.

  Bekijk jaarprogramma jaar 2
 • Jaarprogramma jaar 3

  In het derde jaar krijg je theoretische vakken en ga je theorie en methodologie op een hoger niveau integreren, bijvoorbeeld op de thema's van gezinnen en levenslopen. Je loopt een stage om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Dit kun je doen in het binnen- en buitenland. Je kiest keuzevakken en verdiept je in onderwerpen die aansluiten bij jouw interesses. Je sluit de opleiding af met een bachelorscriptie.

  Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
42
De opleiding Sociologie bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Stage

In het derde studiejaar van de opleiding volg je een stage. Je loopt een stage om je te oriënteren op de arbeidsmarkt. Voorbeelden van stageplekken zijn onderzoeksafdelingen van gemeenten, ministeries, (semi-)overheidsinstellingen (CBS, SCP, NCSR), bedrijven, organisaties en stichtingen.

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van International Office voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor/master? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.