Waar werk je nu en wat houdt jouw werk in?
Ik werk als communicatie- en advocacyspecialist voor de mensenrechtenorganisatie Peace Brigades International in Honduras. Dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor het contact met ambassades, andere internationale organisaties en lokale autoriteiten. Daarnaast houd ik me bezig met het verspreiden van informatie over de mensenrechtensituatie in Honduras, met name op het gebied van land- en milieurechten, LHBTI-rechten en vrijheid van meningsuiting.
Waarom heb je ervoor gekozen om in dit vakgebied te gaan werken?
Ik denk dat veel mensen hun vakgebied niet kiezen, maar er in verzeild raken door een samenloop van omstandigheden. Zelf was ik altijd geïnteresseerd in journalistiek, geschiedenis, politieke analyse, onderzoek en internationale betrekkingen. In mijn huidige werkzaamheden combineer ik al die verschillende interesses. Met Honduras heb ik bovendien altijd al een speciale band gehad: in een van mijn eerste essays tijdens de studie beschreef ik het extreme geweld in de Hondurese palmoliesector. Nu heb ik regelmatig contact met boerenleiders die zich verzetten tegen grote palmoliebedrijven en raad ik ambassades aan om zich in te zetten voor hun bescherming.
Wat heb je geleerd tijdens je studie dat je nu gebruikt in je werk?
De studie Spaanse Taal en Cultuur heeft mij geleerd om altijd kritisch na te blijven denken, om verschillende bronnen te raadplegen, niet alleen die van Europeanen of Amerikanen, om te allen tijde objectief te blijven, om op een respectvolle manier over culturele en maatschappelijke kwesties te communiceren. De studie heeft bovendien de basis gelegd voor mijn liefde voor Latijns-Amerika en de Spaanse taal. Wat mij betreft zijn letterenstudenten onmisbaar in de huidige wereld vol extremen: economen en geologen zouden bijvoorbeeld in staat kunnen zijn om in Honduras een stuwdam op inheems grondgebied te laten bouwen, terwijl een letterenstudent zich altijd zou afvragen of de inheemse bevolking het daar wel mee eens is en of de lokale rivier toevallig niet van culturele of spirituele waarde is.
Hoe heb je deze opleiding aan de Radboud Universiteit ervaren? Wat maakte deze opleiding volgens jou bijzonder?
De sfeer op de opleiding Spaanse Taal en Cultuur was voor mij erg speciaal, dankzij de kleinschaligheid en het contact met de docenten. De opleiding was veelzijdig en maakte het mogelijk om een wereld te ontdekken waar de meeste mensen in Nederland vanwege de taalbarrière geen toegang toe hebben. Het verplichte buitenlandverblijf, in mijn geval aan een universiteit in Mexico, was voor mij het absolute hoogtepunt: die ervaring heeft een enorme invloed gehad op mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling en heeft ervoor gezorgd dat ik van Latijns-Amerika ben gaan houden.
Wat zou je studiekiezers aanraden als ze een studie gaan kiezen?
In Nederland wordt er te veel stilgestaan bij de studiekeuze. Wat mij betreft bepaalt je studiekeuze niet hoe de rest van je leven er uit zal zien. Je kunt nog alle kanten op. Kies een studie waar je energie uit kunt halen, niet een studie waar je later veel geld mee kunt verdienen of waarmee je na het behalen van je diploma gelijk een baan in de schoot geworpen krijgt. Bedenk wel wat je later misschien zou willen doen: dat kan je helpen om tijdens je studie bepaalde keuzes te maken, zoals een specifieke minor of een specifieke stage.