Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Spaanse Taal en Cultuur

De opleiding Spaanse Taal en Cultuur is een studierichting binnen de bacheloropleiding Romaanse Talen en Culturen. Voor je start met de studie kies je al voor Spaanse Taal en Cultuur of Franse Taal en Cultuur.

Opbouw van de bachelor

Een studiejaar bestaat uit twee semesters van 20 weken. Elk semester is onderverdeeld in twee periodes van tien weken, die worden afgesloten met tentamens. Aan elk vak is een aantal studiepunten, EC (European Credits), gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur. Een studiejaar bestaat uit 60 EC.

In het eerste jaar besteed je een derde van de tijd aan taalverwerving. Dit doe je in werkgroepen en ook zelfstandig. Je bestudeert de taal als systeem: hoe zit het Spaans in elkaar? En wat zijn de verschillen tussen het Spaans in Spanje en het Spaans in Spaans-Amerika? Je bestudeert ook de geschiedenis, culturen en literatuur van de Spaanstalige gebieden. In het tweede en derde jaar bouw je je kennis van het vakgebied en je academische vaardigheden verder uit en specialiseer je je in de richting die jij het meest interessant vindt. Aan het einde van het derde jaar kun je zelfstandig onderzoek uitvoeren en schrijf je daarover een bachelorwerkstuk.

Een vlotte start!

Vanaf het tweede semester van het eerste jaar worden bijna alle colleges in het Spaans gegeven. Dat lijkt pittig, maar je wordt daar goed op voorbereid. Zo start je de opleiding met de inmersión, een onderdompeling in de taal en cultuur van de Spaanstalige wereld. Ook daarna blijf je in kleinschalige hoor- en werkcolleges intensief bezig met de taal.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

 • Jaarprogramma jaar 1

  In het eerste studiejaar werk je aan je taalvaardigheid van het Spaans en bestudeer je verschillende aspecten van de Spaanstalige wereld. Aan de hand van de vakgebieden taalverwerving, taalkunde, letterkunde en cultuurkunde leer je de taal en culturen van de Spaanstalige wereld kennen en op wetenschappelijke wijze bestuderen. Je volgt onder meer colleges over de geschiedenis, cultuur en literatuur van Spanje en Spaans-Amerika.

  Bekijk jaarprogramma jaar 1
 • Jaarprogramma jaar 2

  In het tweede jaar ga je dieper in op taalverwerving, taalkunde, letterkunde en cultuurkunde. Je bestudeert actuele ontwikkelingen op het gebied van taal, cultuur, literatuur en politiek, bijvoorbeeld de complexe verhouding tussen de Verenigde Staten en Mexico. Ook werk je aan je onderzoeks- en communicatievaardigheden en volg je een cursus over filosofie.

  Bekijk jaarprogramma jaar 2
 • Jaarprogramma jaar 3

  Studeren in het buitenland is de ideale manier om te werken aan je taalvaardigheid en om een andere cultuur beter te leren kennen. Daarom studeer je in het eerste semester van het derde jaar ongeveer zes maanden aan een Spaanstalige universiteit.

  In het tweede semester volg je daarnaast nog twee verdiepingscursussen in het Spaans en schrijf je ook je bachelorwerkstuk vanuit het perspectief van de cultuur-, letter- of taalkunde van Spanje of Spaans-Amerika.

  Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
45
De opleiding Spaanse Taal en Cultuur bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 45 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 45 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is de ideale manier om te werken aan je taalvaardigheid en om een andere cultuur beter te leren kennen. Daarom studeer je in het eerste semester van het derde jaar ongeveer zes maanden aan een Spaanstalige universiteit in bijvoorbeeld Almería, Barcelona, Cáceres, Granada, Madrid, Oviedo, Guanajuato (Mexico), La Plata (Argentinië), San José (Costa Rica), Cali (Colombia) of Santiago (Chili). De vakken die je daar afrondt, zijn onderdeel van de vaste buitenlandminor van de opleiding Spaanse Taal en Cultuur. Vanuit de opleiding zijn er goede contacten met universiteiten in Spaanstalige landen en kun je hulp krijgen bij het vinden van een geschikte plek.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.