Waarom de studie Spaanse Taal en Cultuur in Nijmegen?

Het Spaans geeft je toegang tot een enorme, gevarieerde wereld. Het is de moedertaal van bijna een half miljard mensen en de officiële taal van meer dan twintig, heel verschillende landen. De Spaanstalige wereld is gevormd door ontmoetingen tussen mensen van allerlei culturen en religies. Moslims, christenen, joden, Azteken, Inca’s en Maya’s en allerlei andere groepen hebben allemaal hun sporen nagelaten. Het is ook nu nog een wereld vol beweging, met talen en culturen die steeds met elkaar in contact staan: van de Catalanen in Spanje tot inheemse gemeenschappen in Zuid-Amerika. Ben jij nieuwsgierig naar de wisselwerking tussen taal, cultuur en identiteit in de Spaanstalige wereld? Dan is deze opleiding iets voor jou.

In de opleiding ligt de nadruk op de hedendaagse culturen van de Spaanstalige wereld, waarbij Spanje en Spaans-Amerika evenveel aandacht krijgen. Je leert het Spaans door en door en bestudeert de taal in al zijn variatie. Je doet onderzoek naar actuele onderwerpen als migratie, mensenrechten of drugs aan de hand van films, literatuur, kunst en populaire cultuur en plaatst dit alles in een historisch perspectief. Tijdens de studie heb je nauw contact met de Spaanstalige wereld: je bezoekt tentoonstellingen, gaat op reis naar Madrid en studeert een aantal maanden in bijvoorbeeld Spanje, Mexico of Argentinië. Je wordt een allround expert van de Spaanssprekende wereld die bruggen kan slaan tussen verschillende culturen.

  • De hele Spaanstalige wereld komt aan bod: van Spanje tot Spaans-Amerika en de Verenigde Staten.
  • De eerste twee weken organiseert de studie Spaans een inmersión (onderdompeling) in de Spaanse taal en cultuur.
  • In het eerste jaar ga je op studiereis naar Madrid en in het derde jaar studeer je een half jaar aan een Spaanstalige universiteit.
  • Je volgt colleges van topdocenten, onder wie ook native speakers.
  • Spaanse Taal en Cultuur is een kleinschalige studie met betrokken docenten.
  • Het taalkundig onderzoek aan de Radboud Universiteit staat op de eerste plaats in de grootste universitaire ranking wereldwijd.
  • De opleiding heeft een stevig netwerk van professionals opgebouwd, zoals het Radboud Netwerk Spaans en het Instituto Cervantes. Zij komen regelmatig vertellen over hun werk.
  • De actieve studievereniging Ouisí organiseert regelmatig activiteiten en heeft een eigen tijdschrift.
  • Op basis van Elseviers ‘Beste Studies 2023’ krijgt deze bachelor een bronzen medaille.
  • Deze opleiding heeft het predicaat 'Topopleiding' gekregen van de Keuzegids Universiteiten 2024. Dit geeft aan dat de bachelor behoort tot de top van het Nederlands wetenschappelijk onderwijs. De Keuzegids Universiteiten is een onafhankelijke gids die jaarlijks de bacheloropleidingen en universiteiten beoordeelt.

Wil je meer weten over wat de Radboud Universiteit je te bieden heeft?

Waarom Radboud Universiteit