Overgang van vwo naar de universiteit

Op de middelbare school volg je een aantal jaar hetzelfde soort onderwijs. Je hebt vast al gehoord dat het er op een universiteit anders aan toe gaat dan je nu gewend bent, maar weet je ook concreet wat de verschillen zijn? Dat is handig om te weten. Zo kun je je goed voorbereiden.

De belangrijkste verschillen op een rijtje

  • Grotere hoeveelheden stof: op het vwo is de stof vaak overzichtelijk ingedeeld in paragrafen per les en zijn de lesmethodes geschreven voor jou als scholier. Op de universiteit is de stof per college niet alleen meer, maar ook abstracter. De hoofdstukken of artikelen zijn niet altijd voor jou als student geschreven, maar voor wetenschappers in het algemeen.
  • Colleges en tentamens: nu zit je vaak de hele dag op school, straks ga je maar een paar keer per week naar college. Dit kan een hoor- of werkcollege zijn. Bij hoorcolleges krijg je onderwijs in een grote zaal waarbij de docent uitleg geeft en jij de stof in je opneemt. In de werkcolleges ga je actief met de stof aan de slag. Hiervoor moet je vaak opdrachten voorbereiden. In je vrije tijd bereid je de colleges voor en studeer je voor tentamens. Deze tentamenweken vinden over het algemeen 4 keer per collegejaar plaats.
  • Engelstalige literatuur: onderzoek wordt meestal in het Engels beschreven, zodat wetenschappers wereldwijd over het onderzoek kunnen lezen. Daarom is de meeste literatuur in het Engels. De ervaring leert dat dit snel went, maar voel je vrij om de docent in het werkcollege aan te spreken als je iets niet snapt. Mocht je twijfelen aan je niveau Engels, bekijk dan eens de cursussen Engels van Radboud in'to Languages.
  • Meer vrijheid en zelfstandigheid: op de universiteit heb je minder contacturen. Je moet vaker zelfstandig aan de slag met de stof. Deze vrijheid vraagt om meer discipline. Ook is er op de universiteit minder controle op je studievoortgang, je bent hier zelf verantwoordelijk voor. 
  • Aantal contacturen: in het eerste jaar heb je rond de 15 tot 20 uren les per week. Dit verschilt wel per opleiding. Naast deze lesuren moet je nog tijd inplannen om te studeren. Onder de streep ben je uiteindelijk ongeveer 40 uur per week kwijt aan je studie.

Ervaringen van onze studenten

Studenten Yara en Alex leggen in deze vlog uit wat de verschillen zijn en hoe zij deze hebben ervaren. 

Hoe is een universitaire studie opgebouwd?

Een bacheloropleiding aan de universiteit duurt meestal 3 jaar. In het eerste jaar volg je vooral verplichte vakken. Deze geven je een goed beeld over het vervolg van de studie en de richtingen binnen de opleiding. Zo ontdek je wat je leuk vindt. Aan het eind van het studiejaar ontvang je een bindend studieadvies, dit bepaald of je de studie mag voortzetten. In het tweede en derde jaar heb je meer keuzemogelijkheden. Zo kun je keuzecursussen en een minor kiezen. Bij een keuzecursus kan je jouw kennis binnen het vakgebied verdiepen, en tijdens de minor kun je jouw kennis verbreden. Een minor kies je meestal in je derde jaar. Deze mag je volgen binnen een ander vakgebied en kun je ook volgen aan een andere universiteit. 

Wetenschappelijk onderzoek doen

Tijdens een opleiding aan de universiteit  leer je om zelfstandig wetenschappelijk te doen, binnen het vakgebied van jouw gekozen opleiding. Dit is een belangrijk onderdeel van alle universitaire opleidingen. Het onderzoek aan de Radboud Universiteit is van hoge wetenschappelijke kwaliteit. Met ons onderzoek willen we bijdragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen.  

Zit je in de bovenbouw van het vwo en wil je alvast kennismaken met de universiteit en wetenschappelijk onderzoek? Dan zijn de activiteiten van het Radboud Pre-University College (PUC) wat voor jou. Verdiep je in verschillende disciplines, zoals psychologie, rechten, communicatie of geschiedenis tijdens masterclasses of thematours of neem deel aan een van de plus- en talentenprogramma's.

Ontdek de activiteiten van het Pre-University College

Bekijk de video waarin Miriam vertelt hoe onderzoek in z'n werk gaat.  

Het studentenleven

Het studentenleven is meer dan alleen studeren. Zo kun je lid worden van een studie- of studentenvereniging, een bijbaantje nemen en in je vrije tijd lekker gaan sporten. In dit filmpje nemen studenten je mee in een dag uit hun leven