Hulp bij studiekeuze

Nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? Volg de stappen om tot een bewuste studiekeuze te komen. Door alle stappen te doorlopen heb je meer kans dat je een studie kiest die bij je past en is de kans op vroegtijdige uitval het kleinst.

Stappenplan

 1. Stap 1: Ontdek je mogelijkheden - Oriënterende fase

  Voor je begint met oriënteren op studiemogelijkheden, is het verstandig om goed stil te staan bij jouw mogelijkheden en interesses. Als je die op een rijtje hebt, is het makkelijker om het zoekproces te starten.

  • Breng in kaart waar je interesses liggen en doe gratis interessetests en studiekeuzetests.
  • Download het eigenschappenblad en vul in welke eigenschappen jij, je vrienden, je ouders en je kennissen het beste bij jou vinden passen.
  • Bekijk alle opleidingsmogelijkheden via de Studiegids (login: studentru & wachtwoord: HO2023). Zie je opleidingen die je niet kent? Zoek dan uit waar deze studies over gaan. Maak vervolgens een lijst met opleidingen die je interessant vindt. Gaandeweg het proces kun je strepen als ze niet blijken te passen bij jouw interesses.
  • Bezoek een onderwijsbeurs.
  • Ontdek het verschil tussen hbo en de universiteit.
  • Bekijk de mogelijkheden voor een tussenjaar.
    

  Voorlichtingsactiviteit voor deze fase: De Online Oriëntatieweek

  Tijdens deze week zijn er elke avond domeinvoorlichtingen die worden gegeven door studenten. Zo ontdek je per interessegebied welke opleidingsmogelijkheden er zijn. Ook zijn er studiekeuzepresentaties die je begeleiden in het proces, en kan je vragen stellen tijdens de live Q&A’s.

  Meer informatie

 2. Stap 2: Vind interessante opleidingen - verkennende fase

  Heb je al een lijstje van interessegebieden of thema's die jou interessant lijken en weet je ongeveer welke opleidingen daarbij horen? Bedenk dan: waar wil ik meer over weten? Vervolgens verzamel je informatie over die opleidingen.

  • Bekijk alle bacheloropleidingen en maak een lijstje met opleidingen die je het meeste aanspreken. Selecteer eventueel op interessegebied.
  • Bekijk onze opleidingsposter (pdf, 590 kB). Zoek de opleidingen van je lijstje en bekijk welke opleidingen dezelfde kleur hebben of dichtbij elkaar liggen. Deze opleidingen hebben raakvlakken met elkaar en zouden ook bij je kunnen passen. Voeg eventueel opleidingen toe aan je lijstje.
  • Schrijf per opleiding van je interesse op waarom deze wel of juist niet bij je past, en maak een top vijf.
  • Volg onze studenten via Snapchat en stel ze vragen over de opleidingen tijdens de Snapchat takeover weeks.
  • Bekijk onze Radboud Vlogs en stel vragen in de comments.
  • Onderzoek doen is een belangrijk onderdeel van iedere universitaire opleiding. Bekijk hieronder het filmpje om te weten te komen wat er allemaal bij onderzoek doen komt kijken.
    

  Voorlichtingsactiviteit voor deze fase: Bachelor Online Voorlichting & Snapchat takeovers

  Tijdens de Bachelor Online Voorlichting vind je van al onze bacheloropleidingen uitgebreide voorlichtingsvideo’s. Zo leer je de opleidingen al behoorlijk goed kennen.

  In aanloop naar de open dagen zijn er Snapchat takeovers, waarbij studenten ons kanaal overnemen en je meer vertellen over hun opleiding. Stel je vragen in de chat. De takeovers zijn in september/oktober.

 3. Stap 3: Maak keuzes - verdiepende fase

  Je hebt al een aantal opleidingen op het oog, of je weet welke opleidingen aansluiten bij je interesses. Verzamel nog meer verdiepende informatie, bekijk het studieprogramma en proef de sfeer op verschillende universiteiten.

  Voorlichtingsactiviteiten voor deze fase: Bachelor Open Dag en Proefstuderen

  Tijdens de Bachelor Open Dag kun je ervaren of de universiteit en de stad iets voor je zijn. Zo kan je deelnemen aan verschillende tours en voorlichtingsrondes. 

  Tijdens een Proefstudeerdag krijg je een goede indruk van de opleiding en universiteit. Je bent samen met andere scholieren een dag(deel) te gast bij een opleiding die je leuk lijkt.

 4. Stap 4: De knoop doorhakken - beslissende fase

  Je hebt open dagen bezocht en bent misschien al wezen proefstuderen. Je hebt dus al een goed beeld. Maak tijd om op je studiekeuze te reflecteren en hak daarna definitief de knoop door!

  Voorlichtingsactiviteit voor deze fase: Dagje Meelopen

  Wil je nog een laatste check doen? Kom dan een Dagje Meelopen. Je gaat dan samen met een student mee tijdens een reguliere collegedag en 'echt' colleges volgen. Zo ervaar je echt hoe het is om student te zijn bij de opleiding van je interesse.