Een studiekeuzeschema maken

Voor het maken van een studiekeuze moet je veel informatie met elkaar vergelijken over de opleidingen die je interessant lijken. Het maken van een overzichtsschema, zoals het voorbeeld hieronder, kan helpen in het proces. Je kunt dit schema gebruiken als je twijfelt tussen een klein aantal studies.

Stappenplan

 1. 1. Noteer de studies horizontaal

  Boven de kolommen zet je de namen van de studies waar je nog tussen twijfelt. We hebben hier drie willekeurige studies gekozen: Psychologie, Geneeskunde en Rechten.

  Illustratie stap 1 overzichtsschema studiekeuze maken
 2. 2. Noteer je eigen criteria verticaal

  Wat wil je dat een bepaalde studie je biedt? Je kan hier allerlei criteria opgeven. Het gaat bij deze stap om wat jij belangrijk vindt. We hebben hier gekozen voor een aantal criteria die vaak genoemd worden: de inhoud van de vakken, de sfeer bij de opleiding, de onderwijsvorm en het arbeidsmarktperspectief.

  Illustratie stap 2 overzichtsschema studiekeuze maken
 3. 3. Beoordeel de studies per criterium

  Je gaat de studies nu een cijfer geven op alle criteria. Zorg er bij deze stap voor dat je alle informatie hebt die nodig is om een cijfer te kunnen geven. Als je bijvoorbeeld niet weet wat voor vakken je precies bij Rechten krijgt, is het goed om daar nog even naar te informeren.

  Illustratie stap 3 overzichtsschema studiekeuze maken
 4. 4. Geef de criteria een weging

  Sommige criteria zijn belangrijker dan andere. In dit voorbeeld heeft het arbeidsmarktperspectief weegfactor 1 en de onderwijsvorm weegfactor 3. Bij deze stap is het van belang om goed na te denken over wat jij het belangrijkst vindt in een opleiding.

  Illustratie stap 4 overzichtsschema studiekeuze maken
 5. 5. En rekenen maar...

  Vermenigvuldig de weegfactoren stuk voor stuk met de cijfers. Zo krijg je de getallen die in de rode vakjes staan. Je telt per studie vervolgens al deze getallen op en kijkt welke studie de hoogste score krijgt. Bij onze willekeurige scholier is dat Geneeskunde.

  Illustratie stap 5 overzichtsschema studiekeuze maken

We raden je niet aan om direct de studie te kiezen die uit het schema rolt. Het schema is, net als een studiekeuzetest, slechts een hulpmiddel. Het kan je op weg helpen, maar is niet het enige waar je je keuze op moet baseren. Ga achteraf na of de uitkomst van het schema overeenkomt met je verwachtingen en je voorgevoel over de studie.