Taalwetenschap

BachelorTaalwetenschap

Hoe zit taal in elkaar? De bachelor Taalwetenschap richt zich op onderwerpen als taalverwerving, meertaligheid, spraakstoornissen en de werking van taal in de hersenen.

Direct naar

Iets voor jou?

  • De opleiding behoort al jaren tot de top in Elsevier en de Keuzegids.
  • De opleiding is opgebouwd rondom vier thema's: Meertaligheid en de Samenleving, Taal en Cognitie, Taal en Technologie en Taal en Gezondheid.
  • Nijmegen is dé plek om Taalwetenschap te studeren! Op de campus vind je toonaangevende instituten op het gebied van taalonderzoek.
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Als ik opnieuw zou moeten kiezen voor een bachelor, zou ik zeker dezelfde keuze maken.
Esther de Kerf
Esther de Kerf NT2-docent bij Tilburg University Het verhaal van Esther
Kennismaken

Wat ga je leren?

Tijdens de bachelor Taalwetenschap leer je hoe taal in elkaar zit: hoe produceren mensen klanken, woorden, zinnen, teksten en hoe begrijpen ze deze? Je kijkt naar de verschillen tussen talen en tussen sprekers en gaat op zoek naar de universele patronen in de talen van de wereld. Je bestudeert hoe mensen een taal leren en welke problemen zich daarbij kunnen voordoen. Je volgt colleges over de werking van ons brein bij het gebruiken van taal en je leert over het automatisch analyseren van taal in grote databestanden. In Nijmegen krijg je een brede blik op taal, gekoppeld aan technologie, meertaligheid, gezondheid en cognitie.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Als taalwetenschapper word je breed opgeleid en jouw kennis van taal en communicatie komt daarom van pas in veel organisaties, instellingen en ondernemingen. Als afgestudeerd taalwetenschapper is je toekomstige werkveld afhankelijk van de richting die je binnen je bachelor hebt gekozen en de masterspecialisatie die je daarna hebt gevolgd.

Als taalpatholoog of taaltechnoloog kun je je talenten onder meer inzetten in de gezondheidszorg. Denk aan het uitvoeren van onderzoek en het opzetten van therapieën of het ontwikkelen van technologische hulpmiddelen voor mensen met een taal- of spraakhandicap. Als technoloog ben je gewild bij het ontwikkelen of beoordelen van spraakanalyse in de beveiligingsbranche of bij de politie.

Als expert op het gebied van meertaligheid wordt je kennis hoog gewaardeerd als docent in het vreemdetalenonderwijs. Als beleidsmaker of adviseur kun je helpen bij het oplossen van maatschappelijke kwesties rondom de multiculturele samenleving. Je kunt je bezighouden met de rol van talen op Europees niveau of nationaal niveau, maar ook op regionaal niveau, bijvoorbeeld door je in te zetten voor het behoud van een streektaal of dialect vanuit de overheid of gemeente.

Ook kun je onderzoeker worden. Taalwetenschappelijk onderzoek is zeer relevant voor de huidige maatschappij en wordt in binnen- en buitenland breed ingezet. Als je geïnteresseerd bent in een wetenschappelijke loopbaan kun je solliciteren naar een promotieplek: een tijdelijke aanstelling aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi (of PhD studenten) verzorgen tevens onderwijs binnen hun vakgebied.

 

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld