Hoe heb je de bachelor(track) ervaren?
De bachelor is erg breed opgezet. Het is fijn om te beginnen met een brede basis, zodat je kunt ontdekken waar je interesses liggen. Na het eerste jaar heb je mogelijkheden om je bachelor zo in te delen dat je kunt gaan focussen op jouw interessegebieden.
Het is een kleinschalige opleiding. Iedereen kent elkaar. Je voelt je gezien en gehoord en er zijn veel kansen om connecties op te bouwen met enthousiaste docenten en gastsprekers. Daarnaast biedt de aanwezigheid van taalinstituten zoals het MPI en het Donders Instituut veel mogelijkheden voor degenen die interesse hebben in taalonderzoek.
Als ik opnieuw zou moeten kiezen voor een bachelor, zou ik zeker dezelfde keuze maken.
Wat vond je het meest uitdagend aan de bachelor(track)? Zijn er dingen waar je tegenaan liep?
Er is veel focus op het ontwikkelen van je onderzoeksvaardigheden. Vooral in het eerste jaar moet je op dit gebied nog veel leren. Dat is soms een uitdaging, maar het is wel heel leerzaam en je merkt dat je deze vaardigheden nodig gaat hebben op de universiteit.
Ondanks dat het fijn is dat de bachelor zo breed is, kan het soms moeilijk zijn om je te interesseren voor vakken die je wat minder liggen. Het helpt daarentegen wel om erachter te komen waar je passies en talenten liggen.
Verder zal het altijd een uitdaging blijven om aan anderen uit te leggen wat de studie precies inhoudt. Nee, we leren niet allemaal verschillende talen en ja, je kunt er echt wat mee in de toekomst!
Geef een korte omschrijving van je huidige functie en werkzaamheden. Welke vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan tijdens je bachelor komen van pas bij je huidige functie?
Ik werk als Nt2-docent bij Tilburg University. In een pre-bachelorprogramma bereiden we vluchtelingstudenten voor op het volgen van een universitaire studie in Nederland. Daarnaast geef ik Nederlands aan onder andere internationale studenten en medewerkers van de universiteit en is er een focus op Nt1. Ik geef bijvoorbeeld ook les aan eerstejaarsstudenten in academische schrijfvaardigheid.
Bij het leren van een taal spelen ontzettend veel factoren een rol. Ik durf te zeggen dat iedere cursus in de bachelor op een bepaalde manier heeft bijgedragen aan het opbouwen van kennis die ik in mijn huidige functie kan toepassen, denk bijvoorbeeld aan taalverwerving, meertaligheid, taalvariatie, taalanalyse, syntaxis, etc. In de master heb ik geleerd hoe ik deze kennis kan inzetten in mijn lessen, maar de bachelor is hiervoor een geweldige basis geweest.
Wat maakt het werken binnen dit vakgebied zo interessant en belangrijk?
Taal is een basisinstrument om optimaal je weg te kunnen vinden in een maatschappij. Ik vind het belangrijk dat anderstaligen deze kans krijgen in Nederland. Daarnaast kan ik in mijn werk mijn passie voor de Nederlandse taal kwijt. De taal uitpluizen met cursisten zorgt iedere dag voor interessante observaties over zaken waar je als moedertaalspreker nog nooit over hebt nagedacht. Soms is het leren frustrerend voor cursisten, maar meestal levert het grappige situaties of misverstanden op waar we om kunnen lachen en waar we ook van kunnen leren. Het is heel dankbaar werk.
Heb je een tip voor toekomstige studenten?
Doe een stage of neem een bijbaantje dat gerelateerd is aan je studie. Op deze manier kun je erachter komen of een bepaald werkveld bij je past of dat het juist niet bij je past. Zelf heb ik tijdens mijn studie bij het MPI gewerkt.
Een tweede tip is om je niet te veel zorgen te maken over je toekomstmogelijkheden. Als je iets doet waar je hart ligt, dan kom je er wel. Het werkleven wordt een belangrijk onderdeel van je leven, dus ga iets doen wat je leuk vindt!