'Na mijn bachelor Taalwetenschap en de researchmaster Language & Communication ben ik nu werkzaam op de Radboud Universiteit. Als PhD student doe ik onderzoek naar hoe we NT2-leerders het beste Nederlandse uitdrukkingen kunnen leren. Dit zijn uitdrukkingen zoals ‘onder de knie krijgen’, ‘tegen de lamp lopen’ en ‘het loodje leggen’. Deze constructies vormen een grote uitdaging voor NT2-leerders, omdat je ze niet letterlijk moet nemen en ze erg veel voorkomen in het dagelijks taalgebruik.
Ik ontwikkel een computerprogramma waarmee Duitse NT2-leerders kunnen oefenen met Nederlandse uitdrukkingen. Ik onderzoek welke typen oefeningen hierbij goed werken en welke typen oefeningen minder geschikt zijn. Met behulp van spraakherkenning kunnen we de NT2-leerders bijvoorbeeld hardop laten oefenen met uitdrukkingen, waarna de computer zelf kan aangeven of het gegeven antwoord goed of fout was.
Daarnaast onderzoeken we ook hoe de uitdrukkingen in het hoofd van de NT2-leerders worden verwerkt. Met behulp van psychologische experimenten ‘nemen we een kijkje’ in het hoofd van de NT2-leerders die geoefend hebben met het computerprogramma. We vergelijken de uitkomsten van deze groep met de uitkomsten van moedertaalsprekers om te zien wat het effect is geweest van het oefenen.
Als PhD-student onderzoek doen naar dit onderwerp is ontzettend leuk. Het mooie van dit project is dat het toegepast onderzoek met meer fundamenteel onderzoek combineert. Aan de ene kant kan ik de NT2-leerders helpen met het leren van Nederlandse uitdrukkingen, en aan de andere kant kom je veel nieuwe dingen te weten over hoe het leerproces in elkaar zit. Uiteindelijk hoop ik dat de resultaten en het computerprogramma ook vertaald kunnen worden naar de onderwijspraktijk.'