Wat spreekt je aan in de bachelor en waarom? Wat vind je het meest uitdagend aan de studie?
Ik ben Taalwetenschap gaan doen omdat ik taal heel interessant vond en daarnaast echt werd aangesproken door hoe breed de opleiding is. Je hebt bij Taalwetenschap aan de RU vier thema’s: Meertaligheid en de Samenleving, Taal en Cognitie, Taal en Technologie of Taal en Gezondheid. Zo bekijk je taal eigenlijk van alle verschillende invalshoeken die ook weer allemaal met elkaar in verband staan. Het is een beetje alsof je allemaal losse puzzelstukjes krijgt van de grote puzzel die ‘taal’ heet :)
Hoe ervaar je de sfeer binnen de opleiding? Bijvoorbeeld de samenwerking tussen studenten en het contact met docenten of onderzoekers.
De sfeer binnen de opleiding Taalwetenschap vind ik heel prettig. Omdat de opleiding kleinschalig is, is de drempel laag om aan docenten vragen te stellen als je iets niet begrijpt of graag meer wilt weten over een onderwerp. Daarnaast merk je dat alle docenten zelf ook heel gepassioneerd zijn over hun vakgebied. Ook tussen de studenten onderling is de sfeer top!
Ben je betrokken bij de studievereniging? Zo ja, op welke manier?
Zeker! De studievereniging van Taalwetenschap heet InTenS, en we hebben erg veel leuke activiteiten. Zowel studiegerelateerd, zoals een lezing van een onderzoeker die bezig is met een Taalwetenschappelijk onderwerp, als gewoon gezellig, zoals borrels of spelletjesavonden. Zelf zit ik ook in een aantal commissies, zoals de muziekcommissie (die een talentenshow organiseert voor alle leden en daarnaast taalwetenschappelijke liedjes schrijft) en de lustrumcommissie (die allerlei activiteiten organiseert ter ere van het 20-jarig bestaan van de vereniging). InTens is een kleine maar daardoor juist heel gezellige vereniging. Daarom is de drempel vrij laag om bij een commissie te gaan, wat heel fijn is want van commissies leer je heel veel! Je leert hoe een vergadering werkt, hoe je goed moet plannen, hoe je goed communiceert, etc. Daarnaast is bij een studievereniging zitten fijn omdat je snel ouderejaars leert kennen die je kunnen helpen als je bijvoorbeeld moeite hebt met een bepaald vak!:)
Wat vind je leuk aan Nijmegen?
Nijmegen is voor mij precies de juiste grootte: het heeft alle voordelen van een grote stad, zonder dat het zo groot is dat het onpersoonlijk of intimiderend voelt. De term 'groot dorp' klinkt als een cliché, maar het is wel echt precies hoe ik Nijmegen ervaar!
Welke voorlichtingsactiviteiten die je als scholier hebt bezocht vond je waardevol en waarom?
Ik heb in mijn tussenjaar een proefstudeerdag gedaan, dat vond ik heel erg waardevol. Ik was namelijk nog nooit in Nijmegen geweest, en had daarom de RU niet per se bovenaan mijn lijstje staan van universiteiten waar ik heen wilde. De proefstudeerdag heeft dit helemaal omgegooid; de sfeer was de hele dag zo gezellig dat ik aan het einde van de dag zeker wist dat ik aan de Radboud Universiteit wilde studeren!
Wat voor advies/welke tips zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?
Ten eerste zou ik toekomstige studiekiezers aanraden om aan lekker veel voorlichtingsactiviteiten deel te nemen! Het klinkt cliché, maar bij een open dag/meeloopdag/proefstudeerdag krijg je naast heel veel info over een opleiding of universiteit zelf ook de mogelijkheid om gewoon eens te voelen hoe de sfeer is. Het is heel makkelijk om overal heel diep over na te denken, maar vaak weet je stiekem wel of je je ergens thuisvoelt. Ook zou ik aanraden om te proberen open minded te blijven. Het is makkelijk om te denken dat als je bijvoorbeeld een bepaald profiel hebt gedaan op de middelbare je ook een opleiding moet doen in die richting, maar vaak kun je nog wel heel veel richtingen op. Ik ben zelf ook Taalwetenschap gaan doen met Natuur en Gezondheid! Als laatste kan het helpen als je in ieder geval een goed beeld hebt van alles dat je niet wilt, dan kun je daarna de lijst afgaan met alles wat overblijft :)