Hoe heb je de bachelor(track) ervaren?
Het was een interessant en gevarieerd programma. Doordat taalwetenschap zo breed is, kwam ik in aanraking met veel verschillende vakgebieden, van informatica, tot neurologie, tot sociologie tot forensische wetenschap. Maar alles rondom taal. Wat ik heel erg fijn vond aan de track in Nijmegen was dat ze programmeren en statistiek aanboden: vaardigheden waar je later erg veel aan hebt.
Geef een korte omschrijving van je huidige functie en werkzaamheden. Welke vaardigheden en kennis die je hebt opgedaan tijdens je bachelor komen van pas bij je huidige functie?
Ik werk als Computational Linguist (software engineer) bij Yoast in Wijchen. Daar programmeer ik aan een tool die mensen helpt om een goed leesbare webteksten te schrijven die goed vindbaar zijn in Google. Bij deze baan kan ik mijn passie voor programmeren combineren met mijn passie voor taal. Ondanks dat ik veel moet bijleren, heb ik door mijn basis in programmeren een goede baan in de IT kunnen krijgen.
Wat maakt het werken binnen dit vakgebied zo interessant en belangrijk?
Het is heel interessant om te werken in een vakgebied waar je taal moet analyseren met een computer. Taal is namelijk heel complex en gevarieerd en het is een grote uitdaging om dat in regels te vatten waar een computer wat mee kan. Daarbij is het vakgebied heel erg in beweging door de groei van AI (zoals ChatGPT). Het is leuk om hier als taalkundige over na te denken.
Heb je een tip voor toekomstige studenten?
Ben nieuwsgierig! Sta ervoor open om kennis te maken met alle vakgebieden binnen de taalkunde: van de theoretische taalkunde, tot neurolinguïstiek, tot computertaalkunde en meer. Voor mij was taalwetenschap een unieke kans om met veel verschillende vakgebieden kennis te kunnen maken.