Yfke de Jong

Portret Yfke de Jong
Omdat Taalwetenschap een relatief kleine studie is, heerst er een erg gezellige en persoonlijke sfeer binnen de opleiding.
Naam
Yfke de Jong
Opleiding
Taalwetenschap
Startdatum studie
Vooropleiding
Tweetalig VWO (NG & T profiel) op het Jan Tinbergen College

Yfke de Jong volgt de bacheloropleiding Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit. 

Waarom heb je voor de opleiding Taalwetenschap gekozen?

Ik heb taal altijd leuk en interessant gevonden, maar ik miste toch iets op de middelbare school. Vakken als Engels, Frans en Duits vond ik zeker niet vervelend, maar ik merkte dat ik meer wilde weten. Taalwetenschap was hierin de perfecte studie voor mij: een bijna algemene kijk op taal als concept, bekeken vanuit veel verschillende invalshoeken. Het leukste, maar ook wel erg uitdagende element van de studie is om de theorie van alle vakken met elkaar te combineren en relateren in je hoofd. Hoe verder je komt hoe meer je de verbindingen gaat zien tussen alle redeneringen en theorieën en hoe meer je het snapt. Bij deze studie is het absoluut duidelijk dat je nieuwe dingen leert. Ook is de veelzijdigheid van de studie heel fijn, van programmeren tot semantiek: je leert het allemaal!

Omdat Taalwetenschap een relatief kleine studie is, heerst er een erg gezellige en persoonlijke sfeer binnen de opleiding. Er zijn veel docenten die je voor verschillende vakken hebt en daardoor goed leert kennen. Het maken van een persoonlijk praatje is altijd mogelijk! Ook tussen studenten vormt er, door de kleine jaarlagen, een hechte band. Deze studie heeft echt een 'ons kent ons' gevoel!

Hoe kwam je terecht bij de Radboud Universiteit?

Toen ik eenmaal de studierichting Taalwetenschap ontdekt had, moest ik kiezen waar ik dat wilde doen. Na het bezoeken van vele open dagen en meeloopdagen heb ik dus voor de Radboud Universiteit gekozen.
Dit omdat de Radboud Universiteit de vele aspecten van Taalwetenschap bespreekt. Er is geen overheersende focus op een element, maar je leert juist alle kanten van het verhaal. Bovendien voelde ik tijdens de open dag meteen een klik: ik kon mezelf hier echt zien studeren, en dat is vervolgens ook gebeurd! En ik moet ook toegeven dat Nijmegen als stad mij stiekem toch ook erg leuk leek, en ook daarin had ik zeker gelijk!

Nijmegen is een stad die enorm veel warmte uitstraalt. Het is groot genoeg om je altijd te kunnen vermaken, maar niet overweldigend groot. Er is veel groen en gezelligheid, en de campus van de Radboud Universiteit is prima te bereiken met zowel de fiets als het OV. Al met al vind ik Nijmegen een super stad om te wonen en te studeren!

Wat vond je van de overgang van de middelbare school naar de universiteit? Hoe werd je daarin begeleid in je studie?

Bij Taalwetenschap is er een goede balans in de overgang van middelbare school naar universiteit. De docenten zijn duidelijk in wat er van je verwacht wordt en er is waar nodig begeleiding van je mentor, maar je wordt ook als een volwassene beschouwd en behandeld. Dit betekent dat je, ondanks de verplichtingen zoals huiswerk, toch een bepaald element van vrijheid hebt. En hoe verder je komt in je studie, hoe meer je merkt dat je een volwassen persoon wordt die ervoor kiest om te studeren, niet omdat het moet maar omdat je het wil!

Ben je ook betrokken bij de studievereniging? 

Ik ben zelf lid van onze eigen studievereniging Taalwetenschap InTenS (In Taal en Spraak). Deze vereniging heeft een persoonlijke sfeer en er zijn enorm veel activiteiten om aan mee te doen! Je leert je studiegenoten van alle jaarlagen al snel goed kennen, wat de studie alleen nog maar gezelliger maakt. Daarnaast heeft de vereniging ook meerdere commissies waarin je als lid actief kan zijn. Zelf ben ik, met enorm veel plezier, lid van de Publicatie Commissie (PubCie) die 2x per jaar het prachtige M'ntaal uitbrengt die gevuld is met informatie gerelateerd aan Taalwetenschap, de leden van de studievereniging en nog veel meer!

Wat voor advies zou jij geven aan toekomstige studiekiezers?

Probeer verder te kijken dan de vakken die je op de middelbare school hebt gehad. Uiteindelijk is dit soms namelijk maar een heel klein deel van de studie. Vind je eigen interesses en doe vooral wat je leuk vindt! En mocht je er nou echt niet uit komen, dan kan ik persoonlijk een tussenjaar ook enorm aanraden, dit geeft je namelijk de ruimte om fulltime te focussen op je studiekeuze wat soms studies naar voren laat komen waarvan je het bestaan op de middelbare school totaal niet wist! En als laatste tipje: als je in Nijmegen wil wonen, begin dan op tijd met zoeken!

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.