Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma Taalwetenschap

Elk studiejaar van de bachelor Taalwetenschap bestaat uit twee semesters. Elk semester is weer onderverdeeld in twee periodes. Per periode heb je de eerste zeven weken onderwijs; de daarop volgende twee of drie weken zijn bestemd voor het voorbereiden en maken van tentamens en het schrijven van werkstukken. Aan elk vak is een aantal studiepunten (EC - European Credits) gekoppeld. 1 EC staat gelijk aan een studielast van 28 uur.

In het bachelorprogramma staan vier thema's centraal:

  • Meertaligheid en de Samenleving
    Het thema Meertaligheid en de Samenleving behandelt onderwerpen als tweedetaalverwerving, gebarentaal, taalvariatie en taal in de sociale media.
  • Taal en Cognitie
    Het thema Taal en Cognitie behandelt onderwerpen als moedertaalverwerving, psycholinguïstiek en neurolinguïstiek.
  • Taal en Technologie
    Met het thema Taal & Technologie houd je je o.a. bezig met spraakherkenning, het omzetten van geschreven tekst in spraak en andersom, het ontwikkelen van zoeksystemen die in enorme databestanden zoeken en programma’s bedenken die assisteren bij taalverwerving of communicatieve beperkingen.
  • Taal en Gezondheid
    Het thema Taal & Gezondheid houdt zich bezig met verschillende taal- en spraakstoornissen en richt zich bovendien op het ontwikkelen van passende therapieën.

In het eerste jaar krijg je een introductie in deze vier thema’s. In het tweede en derde jaar bouw je de opgedane kennis verder uit. Je diept de studiethema’s uit met keuzevakken, waarbij je veel vrijheid hebt om je eigen interesses te volgen, en werkt aan je academische vaardigheden. Colleges worden afgewisseld met werkgroepen en practica. In de cursus LingLab werk je bijvoorbeeld aan uitdagende taalwetenschappelijke onderzoeksprojecten. Zo breng je je kennis en vaardigheden direct in de praktijk. Aan het einde van het derde jaar kun je zelfstandig onderzoek uitvoeren en schrijf je hierover een bachelorwerkstuk.

Onderwijsvormen

Studieprogramma

  • Jaarprogramma jaar 1

    In het eerste jaar duik je in de rijke wereld van de taalwetenschap en leer je alle verschillende onderwerpen en richtingen kennen die bij dit gevarieerde vakgebied horen. Na die brede kennismaking kun je je studieprogramma in het tweede en derde jaar meer gaan invullen met vakken over de thema's die jij het interessantst vindt.

    Bekijk jaarprogramma jaar 1
  • Jaarprogramma jaar 2

    Omdat taal overal is, is het veld van de Taalwetenschap ongelooflijk breed. Taalwetenschappers houden zich met thema's bezig die variëren van inheemse talen in de binnenlanden van Afrika en het ontwikkelen van computerprogramma's die dreigementen in tweets herkennen, tot het opzetten en toetsen van lesmateriaal voor mensen die een nieuwe taal willen leren, het zoeken naar die delen van de hersenen die betrokken zijn bij taalstoornissen, en ga zo maar door. 

    Bekijk jaarprogramma jaar 2
  • Jaarprogramma jaar 3

    In het derde jaar volg je majorvakken van je opleiding en schrijf je een bachelorwerkstuk waarin je verslag doet van een zelfstandig opgezet en uitgevoerd onderzoek. Daarnaast bestrijkt je vrije ruimte een groot deel van je derde jaar. In de vrije ruimte verdiep je je in thema's die jij interessant vindt. Je hebt hierin veel ruimte om je verder te ontwikkelen. 

    Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
45
De opleiding Taalwetenschap bestaat jaarlijks uit 60 ECTS (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je ten minste 45 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 45 ECTS komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Studeren in het buitenland

Tijdens je bachelor heb je de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor studie, stage of scriptie. De meeste studenten zijn erg enthousiast over hun buitenlandervaring. Je leert vanuit een andere cultuur naar dingen kijken en ontmoet nieuwe mensen; het verrijkt je als persoon. Ook staat het mooi op je cv.

Kijk op de website van Radboud International voor informatiebijeenkomsten, inspiratie, kosten, beurzen, stageplaatsen en antwoorden op veelgestelde vragen. Van studentenervaringen tot visum.

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je master? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Ontdek dan welke programma's Radboud Honours Academy je te bieden heeft.