Wat kun je ermee?

Na je studie ben je expert op het gebied van taal en communicatie. Naast deze kennis worden je academische vaardigheden en denkniveau hoog gewaardeerd door werkgevers uit allerlei branches. Afhankelijk van je eigen interesses, kwaliteiten en specialisatie, kun je in verschillende werkvelden terecht op de arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktperspectief

Als taalwetenschapper word je breed opgeleid en jouw kennis van taal en communicatie komt daarom van pas in veel organisaties, instellingen en ondernemingen. Als afgestudeerd taalwetenschapper is je toekomstige werkveld afhankelijk van de richting die je binnen je bachelor hebt gekozen en de masterspecialisatie die je daarna hebt gevolgd.

Mogelijke beroepen

  • Ontwikkelaar van materiaal en toesting voor taalonderwijs
  • Docent Nederlands als tweede taal
  • Taaltechnoloog
  • Onderzoeker aan de universiteit of bij een onderzoeksinstelling
  • Beleidsmedewerker bij de overheid
  • Journalist
  • Communicatiemedewerker of communicatietrainer

Waar komen onze studenten terecht?

Als taalpatholoog of taaltechnoloog kun je je talenten onder meer inzetten in de gezondheidszorg. Denk aan het uitvoeren van onderzoek en het opzetten van therapieën of het ontwikkelen van technologische hulpmiddelen voor mensen met een taal- of spraakhandicap. Als technoloog ben je gewild bij onder meer het ontwikkelen of beoordelen van spraakanalyse in de beveiligingsbranche of bij de politie.

Als expert op het gebied van meertaligheid wordt je kennis hoog gewaardeerd als docent in het vreemdetalenonderwijs. Als beleidsmaker of adviseur kun je helpen bij het oplossen van maatschappelijke kwesties rondom de multiculturele samenleving. Je kunt je bezighouden met de rol van talen op Europees niveau of nationaal niveau, maar ook op regionaal niveau, bijvoorbeeld door je in te zetten voor het behoud van een streektaal of dialect vanuit de overheid of gemeente.

Ook kun je onderzoeker worden. Taalwetenschappelijk onderzoek is zeer relevant voor de huidige maatschappij en wordt in binnen- en buitenland breed ingezet. Als je geïnteresseerd bent in een wetenschappelijke loopbaan kun je solliciteren naar een promotieplek: een tijdelijke aanstelling aan een universiteit om onderzoek te doen en een proefschrift te schrijven. Veel promovendi (of PhD studenten) verzorgen tevens onderwijs binnen hun vakgebied.

Bekijk hier de ervaringen van oud-studenten Nander, Hille en Loes.

Studenten van Taalwetenschap komen op veel plekken terehct. Bijvoorbeeld in het onderwijs, bij marketing- en communicatieafdelingen of in het onderzoek.

Door naar een master

Na het behalen van je bachelor kun je de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten kiezen na hun bachelor voor een master. Het behalen van een master biedt je verschillende voordelen. Een daarvan is dat je doorgroeimogelijkheden groter zijn. Met een bachelordiploma Taalwetenschap aan de Radboud Universiteit kun je doorstromen naar:

 

Arbeidsmarktoriëntatie: maak werk van je studie!

Om je voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst. Zo heeft elke faculteit een Career Service, waar je terecht kunt met vragen over en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie. Zij bieden onder andere loopbaanadviesgesprekken en vaardigheidstrainingen aan. Je kunt ook bij hen terecht als je een aantal maanden praktijkervaring wil opdoen door stage te lopen.

Ervaringen van oud-studenten

Loes vertelt over wat zij leuk vond aan de opleiding Taalwetenschap en over haar stage en werk bij Cito. Daar werkt zij op dit moment als toetsdeskundige.

Oud-student Taalwetenschap, Nander vertelt over hoe hij de vaardigheden die hij bij zijn verschillende opleidingen heeft opgedaan gebruik in zijn huidige baan als data engineer.

Hille is ernstig slechthorend en heeft haar ervaring hiermee weten te combineren met de opgedane kennis van Taalwetenschap. Ze vertelt over haar werk als onderzoeker bij Kentalis en bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit.