Ben je een huidige student? Bekijk dan de studiegids voor het programma van het huidige studiejaar.

Studieprogramma van Tandheelkunde

Bij de Nederlandstalige opleiding Tandheelkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ligt het accent in de tandheelkunde op de combinatie van theorie, wetenschap en praktijk. Al vanaf het eerste studiejaar ben je gemiddeld twaalf uur per week bezig met praktische vaardigheden. De samenwerking met medestudenten Tandheelkunde en studenten van de hbo-opleiding Mondzorgkunde krijgt veel aandacht in het zogeheten ‘teamconcept’. Steeds meer patiënten worden behandeld in groepspraktijken waar verschillende experts op het gebied van mondzorg werken. Door tijdens de patiëntbehandelingen al regelmatig in teamverband te werken, leer je nauw samenwerken met collega's uit verschillende disciplines in de (mond)zorg. Zo word je als tandarts in Nijmegen opgeleid tot teamspeler en leer je leidinggeven aan een tandheelkundig team.

Het programma van de bachelor Tandheelkunde bestaat uit:

 • De beroepsopleiding tot tandarts (technische scholing, radiologie, tandheelkundige theorie en relevante medische, biologische en gedragswetenschappelijke kennis)
 • Wetenschappelijke scholing (medisch-biologische achtergrond, ervaring opdoen met wetenschappelijk onderzoek)
 • Een keuzegedeelte

Onderwijsvormen

Studieprogramma

 • Jaarprogramma jaar 1

  In het eerste jaar volg je vakken die ingaan op de beroeps-, medische en wetenschappelijke aspecten van de Tandheelkunde. Ze zijn representatief voor je verdere opleiding en je latere beroepsuitoefening.

  Bekijk jaarprogramma jaar 1
 • Jaarprogramma jaar 2

  Vanaf het tweede jaar krijg je een vervolg op de onderwijsblokken uit het eerste jaar. Daarnaast maak je kennis met een aantal nieuwe vakken en start je vanaf het tweede semester met patiëntenbehandelingen in de kliniek. Dit doe je onder supervisie van tandartsdocenten.

  Bekijk jaarprogramma jaar 2
 • Jaarprogramma jaar 3

  Het derde jaar bestaat uit een combinatie van theoretische blokken en patiëntenzorg. Daarnaast werk je aan je bachelorscriptie.

  Bekijk jaarprogramma jaar 3

Deze opleiding heeft een bindend studieadvies

Minimum ECTS
42
De opleiding Tandheelkunde bestaat jaarlijks uit 60 ects (European Credit Transfer System), ofwel 60 studiepunten. Aan het eind van het eerste jaar van je bachelor moet je tenminste 42 studiepunten behalen om een positief studieadvies te krijgen en door te mogen naar het tweede jaar. Als je niet aan de 42 ects komt, moet je dus in principe stoppen met de opleiding. Natuurlijk houden we wel rekening met bijzondere omstandigheden zoals ziekte en andere persoonlijke factoren. Je studieadviseur of mentor bespreekt met jou regelmatig je studieresultaten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Stage

 In de reguliere bachelor tandheelkunde is geen stage geprogrammeerd.

Studeren in het buitenland

De bacheloropleiding volg je in principe geheel op de faculteit. Alleen via deelname aan het bachelor honours programma loop je standaard een stage in het buitenland in het laatste jaar van de bachelor. 

Extra uitdaging

Wil je een extra uitdaging naast je bachelor? Vind je het interessant om vanuit verschillende hoeken van de wetenschap na te denken over maatschappelijke thema’s? Dan is de Radboud Honours Academy iets voor jou. Tijdens dit traject leer je veel over de wetenschappelijke wereld en ontmoet je studenten van andere disciplines.