FTR studenten

BachelorTheologie

De opleiding Theologie combineert kennis van heilige teksten, historische sleutelfiguren en de praktijken van de christelijke traditie met aandacht voor actuele thema's als rechtvaardigheid, duurzaamheid, wereldvrede, identiteit en zingeving.

Direct naar

Iets voor jou?

  • Sterk maatschappelijk betrokken
  • Vanwege kleine groepen is er ruimte voor persoonlijke aandacht
  • Open en vriendelijke sfeer
  • Diverse studentenpopulatie
  • Deze opleiding is ook te volgen in deeltijd en in een verkort traject
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
De optie om Theologie te gaan studeren bleef maar aan me knagen.
Portret Anne Sijbinga
Anna Sijbinga Student Het verhaal van Anna
Kennismaken

Wat ga je leren?

Je bestudeert ideeën, teksten en rituelen die uitnodigen tot reflectie over wat wel en niet belangrijk is, hoe het leven geleefd kán worden en wat we moeten doen om dat leven te bereiken.

Theologie is een brede opleiding: je brengt teksten, eeuwenlange traditie, spiritualiteit en actuele praktijk samen bij het nadenken over persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken. Je ontwikkelt academische vaardigheden, waaronder analytisch denken, kritische lees- en schrijfvaardigheid en empirische onderzoeksmethoden. Je verdiept je in verschillende disciplines (zoals ethiek, geschiedenis en sociologie) en verrijkt je eigen perspectief met andere gezichtspunten. Op deze manier leer je christelijke ideeën uit heden en verleden beter te begrijpen en toe te passen, zowel op persoonlijk niveau als op het niveau van de samenleving.

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Een bachelor en een master vormen samen een academische opleiding. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee heb je na je studie diverse mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In principe kun je na het behalen van je bachelor al de arbeidsmarkt op, maar veel functies vereisen een afgeronde masteropleiding. De meeste studenten kiezen er dan ook voor om na hun bachelor een master te volgen. Binnen de theologie kun je kiezen tussen een eenjarig en een driejarig masterprogramma. Je kunt ook kiezen voor de eenjarige master Religiewetenschappen.

De meeste theologen vinden snel na hun studie een baan op universitair niveau. Beroepen waarin afgestudeerde theologen terechtkomen zijn de geestelijke verzorging (ziekenhuizen, justitie, verpleegtehuizen en de psychiatrie) , docent godsdienst/levensbeschouwing , journalistiek en beleidsfuncties bij de overheid. Je kunt werken als kerkelijk medewerker of als wetenschappelijk onderzoeker.

Arbeidsmarktoriëntatie: maak werk van je studie!

Om je tijdig voor te bereiden op het vinden van een baan biedt de Radboud Universiteit verschillende vormen van arbeidsmarktoriëntatie, zodat je je tijdens je studie al kunt voorbereiden op je toekomst. Zo heeft de Radboud Universiteit een Career Service ingericht, waar je terecht kunt voor vragen over en hulp bij arbeidsmarktoriëntatie. Zij bieden onder andere loopbaanadviesgesprekken en vaardigheidstrainingen aan. Je kunt ook bij hen terecht als je een aantal maanden praktijkervaring wilt opdoen door stage te lopen bij een bedrijf of instelling. Voor veel studenten is dit een goede opstap naar een eerste baan.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld