FTR studenten

BachelorTheologie

Wat is écht belangrijk in het leven? Welke idealen willen we nastreven? Waardoor laten we ons inspireren? En wat betekent het om een zinvol leven te leiden? Als je dat interessant vindt, is Theologie studeren iets voor jou!

Direct naar

Iets voor jou?

  • De opleiding is sterk maatschappelijk betrokken
  • De groepen zijn klein waardoor er veel persoonlijke aandacht is
  • De sfeer is open en vriendelijk
  • Diverse studentenpopulatie
  • Ook als je al een andere bachelor hebt afgerond, betaal je het lage tarief instellingscollegegeld (gelijk aan het wettelijke collegegeld)
  • Deze opleiding is ook te volgen in deeltijd en in een verkort traject
Waarom in Nijmegen?

Toelatingseisen

Wil je weten of je toegelaten kan worden? Lees dan verder wat de toelatingseisen van deze opleiding zijn.

Toelating en inschrijving
Je krijgt heel veel verschillende perspectieven mee en dat is ook wat ze je hier willen leren. Dat vind ik eigenlijk het leukst aan mijn studie
Thumbnail Naomi
Naomi Smith Student Het verhaal van Naomi Smith
Kennismaken

Wat ga je leren?

In de opleiding theologie bestudeer je teksten, theorieën en praktijken uit de christelijke tradities. Deze studie nodigt uit tot reflectie over wat wel en niet belangrijk is, over hoe het leven goed geleefd kan worden en over hoe men met de onzekerheden van het menselijke bestaan zou kunnen omgaan. Je doet dit op verschillende manieren, want theologie is een buitengewoon brede opleiding. Concreet moet je kennis over heilige geschriften, historische ontwikkelingen en de huidige samenleving met elkaar in verbinding kunnen brengen. Zo wordt over belangrijke persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken goed nagedacht. Je ontwikkelt uiteenlopende academische vaardigheden: analytisch denken, kritisch bronnenonderzoek en empirische onderzoeksmethoden. 
De opleiding bestaat uit een veelheid aan disciplines in relatie tot religie, waaronder filosofie, literatuuronderzoek, geschiedenis en sociologie. De studie verrijkt ook je eigen perspectief met andere gezichtspunten: van behoudend tot liberaal; van monastiek tot seculier. Zo leer je oude en nieuwe opvattingen en praktijken uit het christendom beter te begrijpen, en ontdek je wat hun relevantie op persoonlijk en maatschappelijk niveau kan zijn. 

Studieprogramma

Wat kun je ermee?

Een bachelor en een master vormen samen een academische opleiding. Met een universitair diploma laat je zien dat je een academisch werk- en denkniveau hebt. Hiermee heb je na je studie verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt. In principe kun je met je bachelor al de arbeidsmarkt op, maar voor veel functies heb je een afgeronde masteropleiding nodig. De meeste studenten kiezen er dan ook voor om na hun bachelor een master te volgen. Binnen de theologie kun je kiezen tussen een eenjarig en een driejarig masterprogramma. Je kunt ook kiezen voor de eenjarige master Religiewetenschappen.

De meeste theologen vinden snel na hun studie een baan op universitair niveau. Beroepen waarin afgestudeerde theologen terechtkomen zijn de geestelijke verzorging (ziekenhuizen, justitie, verpleegtehuizen en de psychiatrie) , docent godsdienst/levensbeschouwing , journalistiek en beleidsfuncties bij de overheid. Je kunt werken als kerkelijk medewerker of als wetenschappelijk onderzoeker.

Wat kun je ermee?

Vragen over de studie?

Heb je een vraag over deze opleiding? We helpen je graag verder. Neem contact met ons op, stel je vraag aan een student of bekijk de voorlichtingsactiviteiten.

Contact

Collegegeld

Ga je deze bachelor volgen, dan betaal je jaarlijks collegegeld. Er zijn verschillende collegegeldtarieven. De hoogte is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Collegegeld