Chanthal Wouters

Portret Chanthal Wouters
Zoals je kan lezen is mijn werk erg divers. Geen een dag is hetzelfde!
Naam
Chanthal Wouters
Opleiding
Theologie
Huidige functie
Royal Netherlands Navy

Chanthal Wouters heeft de studie Theologie gevolgd en werkt nu bij de Koninklijke Marine.

'Mijn naam is Chanthal Wouters en sinds februari 2017 ben ik kapelaan bij de Koninklijke Marine in Den Helder. In 2016 heb ik mijn master Theologie behaald aan de Radboud Universiteit. Ik ben Rooms-Katholiek en ik ben vanuit de Rooms-Katholieke kerk gestuurd om dit werk te doen. Ik ben een burger in uniform. Tijdens een elf weken lange militaire training heb ik alle vaardigheden geleerd waarover ik moet beschikken om bij het leger te mogen. Ik heb geleerd om te werken zonder slaap. Ook heb ik twee dagen lang gemarcheerd met een rugzak van 20 kg op mijn rug en heb ik leren omgaan met onverwachte situaties die op elk moment kunnen voorkomen. Door deze training kan ik mij beter inleven in de mensen in het leger en begrijp ik beter in wat voor soort situaties ze zich bevinden.

Ik werk op een marine-trainingsbasis voor jonge marinier waar mijn taken zeer divers zijn. Er zijn dagen dat ik 15 km aan het marcheren ben met de studenten en in het veld slaap. Andere dagen zit ik op kantoor en heb ik gesprekken met marine personeel over hun problemen, religie en belangrijke momenten in hun leven. Daarnaast geef ik nieuwe marinier les over onderwerpen zoals moraliteit, groepsdruk, zelfontplooiing en religieuze diversiteit. In het kort: ik ga waar zij gaan. Wanneer zij gaan marcheren, ga ik marcheren. Als zij gaan varen, dan ga ik varen en wanneer zij gaan slapen, ga ik slapen. 

De laatste vijf maanden heb ik met de Zr.Ms. Groningen in de Caribische zee gevaren voor drugsbestrijding, kustwachttaken en rampenbestrijding na een orkaan. We hebben ongeveer 3000 kg aan cocaïne onderschept, zes levens op zee gered, een tas gevonden met $648.432 en 48 vluchtelingen op de open zee gevonden. Mijn taak aan boord is om de persoon te zijn waar de bemanning vertrouwelijk mee kan praten, zondagsvieringen houden en advies geven over verschillende morele onderwerpen. Ik heb de bemanning ook met andere taken geholpen. Zoals de afwas doen, dingen schoonmaken, broodjes maken en nog vele andere dingen. Zoals je kan lezen is mijn werk erg divers. Geen een dag is hetzelfde!'